Szukam porady doświadczonego akwarysty, mającego już praktykę z rybami żyworodnymi a przede wszystkim z molinezjami. Wczoraj zainstalowałem nowe 120l akwarium do którego kupiłem dwie molinezje złote. Dziś dodałem trochę wyciągu z torfu dla zakwaszenia wody oraz odżywkę mineralną dla roślin (bez azotu i fosforu), wszytko proporcjach. W podobnym czasie (choć może to nie z tego) zauważyłem przystawanie ryby koło dna i kołysanie albo coś w rodzaju drgawek jakby chciała coś z siebie zrzucić otrząsnąć, trwa to już cały dzień i wcale nie ustępuje a czasami nawet nasila się.
Proszę o podpowiedzi albo uwagi, co może być przyczyną, co wiąże się z takimi objawami oraz jak temu zapobiec. Może ktoś miał podobną sytuacje? Dodam ze druga molinezja ma się całkiem dobrze!!
Proszę o pomoc i porady!!
Pozdrawiam!!
Molinezja kołysanie / drgawki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
Molinezja kołysanie / drgawki
Luki ;-)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
dziwne preżenia drgania
właśnie ze dwie godziny temu zauważyłam identyczny problem u jednej z moich molinezji samca dziwnie sie pręży w jedną stronę coś jak kurcz albo drgawki cały dziń bylo oki
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Molinezja kołysanie / drgawki
może to jakaś zarażliwa choroba lepjej oddziel chorą rybę.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
Re: Molinezja kołysanie / drgawki
Podaj pH i twardość wody. Molinezje potrzebują wody twardej, wręcz słonawej, a Ty ją zakwasiłeś torfem! To duży błąd! Podmień 40% wody na odstałą i to szybko.
Wywal torf z filtra. Po dwóch podmianach wody zastosuj do akwarium sól akwarystyczną (nie jodowaną, do kupienia w sklepach zoo, śmieczna cena 1,20 zł na 100l).
Druga sprawa: wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika i mogą być podtrute NO2. Radzę podmieniać wodę i to często oraz sprawdzić ten parametr.
Wywal torf z filtra. Po dwóch podmianach wody zastosuj do akwarium sól akwarystyczną (nie jodowaną, do kupienia w sklepach zoo, śmieczna cena 1,20 zł na 100l).
Druga sprawa: wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika i mogą być podtrute NO2. Radzę podmieniać wodę i to często oraz sprawdzić ten parametr.