Od kilku dni mam zmętniałą wodę w akwarium!
Moje akwa to 112l profilowane, filtr hailea BT700 (deszczownia zamontowana ale zanurzona lekko w wodzie skierowana po dlugosci akwarium-robi mały prąd wody na gorze),oświetlenie: 1X 18W Philips 865(tył) 1x 18W Osram FLUORA(przód), grzałka hailea z termostatem
obsada to : 18xneonki, 2xzalobniczki,2xkiryski, 4xglonojady, 2xkosiarki, 4xmieczyk, 2xpiskorek,2xmułojad,2xgupik,4xdanio, kilka małych krewetek. Akwarium ma już ok 7m-cy, wcześniej woda była w porządku, a od ostatnich dni jest coraz gorzej:/ podmieniam wodę raz w tygodniu ok 20%(zawsze przy podmianie dodaję troszkę tropical antychlor-odrobinę). ostatnio, ok 2tyg temu- przez przypadek przemyłem gąbkę z filtra pod kranem, woda po tym była ok,przy ostatniej podmianie filtr wypłukałem tylko w tej samej odlanej wodzie z akwarium.Po podmianie 20% w akwarium jest coraz gorzej:( Nie mam pojęcia co zrobić, W filtrze od nowości był węgiel aktywny. Zamieniłem go dzisiaj na ceramikę FILTUS CERAMI1. W sklepie zoologicznym Pani zaproponowała mi brudna wodę ze swojego filtra z akwarium( ryby są tam zdrowe w sklepie-mam od niej już kilka rybek)Twierdzi ze jak wleje tą wodę z tymi bakteriami, to wszystko się ustabilizuje i woda będzie jak kryształ. Wlałem dzisiaj rano ta "brudną"wodę i jako tako do wieczora poprawy jako takiej nie widzę:( Czy to za wcześnie jeszcze na efekty?
PROSZĘ! POMÓŻCIE CO MAM ZROBIĆ, BOJE SIĘ O RYBKI

CZY WYŁĄCZYĆ ŚWIATŁO CAŁKOWICIE NA JAKIŚ CZAS? dodam jeszcze, że Oświetlenie włącza się codziennie od 9:30 do 21:30.
BARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ.