jakie akwarium profilowane czy proste ??

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

sasiad
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

jakie akwarium profilowane czy proste ??

Post autor: sasiad » 2007-05-07, 18:48

Witam. Mam problem z wyborem akwarium :/ Chciałbym kupić zbiornik o pojemności 112 l jednak nie wiem który wybrać, a mianowicie czy z przednią szybą profilowaną czy prostą. Proszę napiszcie co byście mi doradzili :-)

wnora1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Adam
Kontakt:

Re: jakie akwarium profilowane czy proste ??

Post autor: wnora1 » 2007-05-07, 19:05

JA polecam Tobie akwarium z szybą profilowaną, gdyż sam takie posiadam (tylko że 60l) i jestem z niego bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
lu1934
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240

Post autor: lu1934 » 2007-05-07, 19:17

Też jestem na kupnie akwarium i ja zdecydowanie jestem za szybą przednią profilowaną, chociaż są one droższe, ale dają lepszy efekt wizualny.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-05-07, 20:02

Tak pod względem wizualnym przewyższają akwaria proste. Sam wszystkie swoje akwaria (216L, 60L i 26L) mam z szybą profilowaną. Patrząc na to jednak ze strony praktycznej z akwarium profilowanym są problemy. Naprzykład gdybyś chciał zamontować filtr podżwirowy trudna będzie znaleść odpowiednią kratkę. Drugim problemem są zdjęcia wykonywane z małych odległości. Zdjęcia z aparatów cyfrowym są niezbyt dobrej jakości. Trzecim problemem jaki mamy z tego typu akwarium jest zamontowanie dodatkowej świetlówki w pokrywie na samym przodzie. Nie dasz tam długiej świetlówki ponieważ przysłoni ci otwór przez który podajesz pokarm.

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: PaVeloo » 2007-05-07, 20:08

Ja mam przednią szybę profilowaną. Efekt jest doskonały, chociaż widziałem nie jedno akwa z normalną przednią szybą i też dobrze wyglądało.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane

www.paveloo.e-akwarystyka.pl

[you], miłego przeglądania forum.

Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".

Pablo
Stały bywalec
Imię: Pawe³

Post autor: Pablo » 2007-05-07, 20:49

Ja polecam proste akwa bo z profilowanym jest kłopot z filtrem pod żwirowym jak wspomniano trudno się robi zdjęcia przy ewentualnej zabudowie (chodzi mi o np. wbudowanie w ścianę) źle wygląda i jest droższe.
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo
\/ Nie bądź taki kliknij Pomógł =]

Marian
Stały bywalec

Post autor: Marian » 2007-05-07, 21:02

ja oczywiście polecam też proste - łatwiejsze czyszczenie skrobakiem, w razie pęknięcia przedniej szyby można wymienić tylko ją łatwym sposobem, jeszcze jedna sprawa ... pokrywa, robiąc pokrywę DIY jest o wiele łatwiej ją wykonać niż pokrywę profilowaną

po za tym to jest kwestia człowieka który zakłada akwarium, mi osoboście się wogóle nie podobają akwaria profilowane, niewiem czemu każdy mówi że profilowane daje lepsze efekty wizualne, dla mnie to bzdura ...
Obrazek

Awatar użytkownika
kowcio
Forumowicz

Post autor: kowcio » 2007-05-07, 22:29

Jestem zdecydowanie zwolennikiem prostego akwarium. Po pierwsze to cena (nie zawsze bo widziałem tańsze panoramy od prostych o tym samym litrażu) łatwość obsługi.
A co najważniejsze to względy estetyczne. Moim skromnym zdaniem akwarium panoramiczne zniekształca obraz i tworzy nienaturalną głebię inaczej to wyglada w akwa prostym. Ale to już chyba kwestia gustu.
Myśle że takie baniaki są teraz po prostu modne.
Każdy lubi to co ma :)

Ps: Jak się porysuje przednia szyba to zawsze w prostym akwa można je ustawic odwrotnie ładniejszą stroną do przodu.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-05-08, 12:16 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Marian
Stały bywalec

Post autor: Marian » 2007-05-08, 12:17

no i to chodzi, proste = praktyczniejsze i ładniejsze

;-)
Obrazek

akwaR
Nowicjusz

Post autor: akwaR » 2007-05-08, 13:17

Ja też polecam proste akwa. Miałem kiedyś profil i pewnego słonecznego dnia ;-) moja mama udeżyła w nie czymś nie chcąco, przednia szyba pękła... :-( wymiana oczywiście nie możliwa. Mam teraz proste akwa i zdażyło mi sie też przy jego myciu delikatnie utrącić szybkę (przednią)... Wymiana - jak dobrze pamiętam około 17 zł. :-)
Ale jak już powiedziano, to też sprawa gustu.

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-05-08, 13:55

sprawa gustu .... i wystroju wnetrza.
Akwarium jest nie tylko pojemnikiem do hodowli ryb, od dawna stalo sie czescia wystroju wnetrza w ktorym stoi. Tak jak meble , sciany czy nawet lampy. Tak jak inne elementy w pokoju, tak samo akwarium powinno ten pokoj zdobic. Czasem duze , ladnie urzadzone akwarium jest glownym punktem przyciagajacym wzrok kazdego goscia.
Z powyzszego powodu jestem zwolennikiem akwarium profilowanego, z panoramiczna szyba przednia , bo ono samo w sobie tworzy niesamowity efekt.
Jesli chodzi o wypisywane przez moich poprzednikow problemy z czyszczeniem , oswietleniem itd. itp. Hmm ... akwarystyka to hobby pelne obowiazkow i wymagajace pewnego nakladu pracy. Ja kilka lat temu przeszedlem na panorame ( po ok 20 latach przygody z akwarystyka ) i patrzac na swoj zbiornik wiem, ze to byla dobra decyzja.

PS. karmienie, czyszczenie , fotografowanie .... ja osobiscie nie widze roznicy ani problemow. Ale jak napisalem na poczatku ... sprawa gustu.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

sasiad
Nowicjusz

Post autor: sasiad » 2007-05-08, 22:26

Dziękuję wszystkim za odpowiedź :-) nadal mam dylemat, ale chyba wybiorę proste akwarium :-)

Vanilka666
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Vanilka666 » 2007-05-09, 15:22

Decyzja należy do Ciebie.

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-05-15, 16:39

I bardzo dobrze ja polecam proste we 100% bo jest z nim mniej problemów i oczy nie bolą ( kiedyś się wpatrywałam w akwa cioci z profilowaną szybą strasznie mnie oczy bolały ) i nie osadza się tam brud ( asz tak bardzo ).
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

ODPOWIEDZ