Obsada Akwarium 300L

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Rysiek1906
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin
Kontakt:

Obsada Akwarium 300L

Post autor: Rysiek1906 » 2011-02-17, 00:08

Witam

Po około 10 latach posiadania zbiornika 54L i doświadczeniach z takimi rybami jak prętnik karłowaty, pielęgniczki ramireza, kardynałki, danio, neonki i wreszcie Neolamprologus Multifasciatus Muszlowiec Wielopręgi, zbliża się chwila w której będe mógł sobie pozwolić na większy baniaczek. Po wspaniałych doświadczeniach z muszlowcami myśle o Tanganice. Zbiornik 300L wymiary 120 x 50 x 50 lub ewentualnie 130 x 50 x50 325L. I tu pojawia się moje pytanie na temat obsady takiego baniaczka. Na pewno myśle tu o Tropheusach Duboisi Maswa i coś do tego... Pytanie ile sztuk przy takim akwarium mógłbym trzymać min oraz max i co do tego czy mógłbym z nim Tropheusa Chipimbi czy nie bardzo? Interesuje mnie również czy ktoś z was z Tropheusami trzymał kiedyś Muszlowce i czy jest to możliwe? Proszę o jakieś podpowiedzi sugestie osób które zajmują się hodowlą tych pięknych stworzeń :) Nie ukrywam że do kupna i uruchomienia zbiorniczka mam około roku ale chciałbym się do tego dobrze przygotować trochę poczytać i poznać się więcej na Tropheusach.

noucamp
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotr

Re: Obsada Akwarium 300L

Post autor: noucamp » 2011-02-17, 01:05

Ja też czytam dużo o tropheusach bo w najbliższym czasie będę zakładał dla nich akwarium, jako że napisałem że chce 450L i zostałem prawie zlinczowany za męczenie zwierząt, wiec szybko zmieniłem zdanie i zaopatrzyłem się w 720L...
tak że chyba odpowiedz już masz ile możesz mieć w 300 litrach :)

Trohpeusy to stadne rybki wiec stado musi mieć minimum 15 sztuk, tu masz link które mogą życz w jednym akwarium, w sensie nie będą się mieszać miedzy sobą
http://klub-tanganika.pl/index.php?opti ... Itemid=105

ale jak już pisałem 300L to za małooooooooo

(moja wypowiedz opiera się na zebranych informacjach o tych rybach na forach przez hodowców tych śledzi)

ODPOWIEDZ