adwokat oborniki

Zwalczanie glonów kwaskiem cytrynowym.

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Zwalczanie glonów kwaskiem cytrynowym.

Post autor: Łoren » 2011-03-25, 13:39

Ponieważ często pojawiają się pytania jak zwalczyć glony opiszę tu moje doświadczenia w walce z glonami przy pomocy kwasku cytrynowego.Kwasek działa praktycznie na wszystkie glony ale działa tez na rośliny które chcemy oczyścić z glonów i nie każda z nich przetrwała taką terapię Być może rozwiązaniem byłoby zastosowanie innego stężenia.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to niech się dopisuje w wątku.
przepis na roztwór kwasku cytrynowego:
1 opakowanie kwasku 20g rozpuszczamy w 2 litrach wody
rośliny które przetrwały bez szwanku moczenie 2 godziny w takim roztworze:
Anubias - moczyłem kilka różnych odmian
Microzoria - również kilka odmian żadna nie ucierpiała
Hediotis salzmani -
Paproć bolbitis heudelotii
Heterantera paskowana
terapii 2 godzinnej nie przetrwała ludwigia repens - liście poskręcane- po posadzeniu w tydzien odpadły stare liscie ale wypuściła boczne pędy.
limnofilia wodna nie przeżyła .
moczenie 1godzinę w takim roztworze przetrwała
Bacopa Carolina
Kryptokoryna Wendta odmiana brązowa
Glony którymi były pokryte w/w rosliny to krasnorosty zielenice ,zielone glony punktowe, takie glony nitkowate na obrzeżach liści .Odpadły tez okrzemki - wszystkie roślinki po kilku dniach wyglądały super. Nie zostały uszkodzone nawet młode rozwijające sie liście. Bezpośrednio po moczeniu rośliny należy delikatnie wypłukać w wodzie po czym chłup do akwarium. Glony nie odpadają natychmiast jak po dotknięciu czarodziejską różdżką przybierają kolor rudo-brązowy i odpadają z roslin czy tez innych przedmiotów po 2-3 dobach.U mnie kosiarki żarły te poparzone glony jak by w życiu nic nie jadły :)
Piszę tu zwalczaniu glonów, nie mniej jednak należy pamiętać o tym, że zwalczamy jedynie skutki a nie przyczynę
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

sajmoon
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 216
Imię: Szymon

Re: Zwalczanie glonów kwaskiem cytrynowym.

Post autor: sajmoon » 2011-03-27, 14:34

Bardzo ciekawe :| Mam pozostałości po walce z glonami, po przesiadce na większe akwa tak się środowisko wyjałowiło, że glony zdechły (chyba, albo uśpiły ;) ) ale i rośliny stanęły w miejscu. Ciekawe czy ten numer z kwaskiem oczyściłby z reszty nalotów? Trochę zielska jest w baniaku i szkoda żeby zmarnować.
Napisz jeszcze za kilka dni czy nie pojawiły się skutki uboczne.

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-03-27, 22:54

Jeżeli jakaś roślina ma nie przetrwać tej terepi, to widać to po niej od razi, lub po dniu ;) Normalnie chwasty przepalone żółkną.
Ja wyciskałem cytryny do wody i moczyłem mchy. Wszystkie wyszły bez szwanku.
Wywar z zielonej herbaty też jest dobry, tylko trzeba sie trzymać przepisu.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
SooB3k
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krystian

Post autor: SooB3k » 2011-03-27, 23:15

Najlepszy sprawdzony sposob na glony to kwasny torf ! Ale najpierw sprawdzamy jego zachowanie w szklance wody z torfem lub butelce. Polecam poczytac o tym jakie ilosci stosowac i jak.

ODPOWIEDZ