Glonojad
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Tomek
Glonojad
Ja mam kilka pytań.
1. Jak chce karmić glonojada np. Sałatą. Mam najpierw ugotować tą sałate?
2. Jak karmie glonojada takimi małymi tabletkami (nie pamiętam nazwy bo wyrzuciłem opakowanie i teraz je trzymam w pudełku) to co zrobić żeby mój welonek nie rzucał się od razu na ten pokarm? Bo tylko co dam pokarm dla glonojada to od razu bierze i probuje zjeść i czasami sie dusi ale wypluwa. Co mam zrobić żeby tak nie robił? Bo właśnie przez to glonojad mało je i boje sie, że zdechnie z głodu.
1. Jak chce karmić glonojada np. Sałatą. Mam najpierw ugotować tą sałate?
2. Jak karmie glonojada takimi małymi tabletkami (nie pamiętam nazwy bo wyrzuciłem opakowanie i teraz je trzymam w pudełku) to co zrobić żeby mój welonek nie rzucał się od razu na ten pokarm? Bo tylko co dam pokarm dla glonojada to od razu bierze i probuje zjeść i czasami sie dusi ale wypluwa. Co mam zrobić żeby tak nie robił? Bo właśnie przez to glonojad mało je i boje sie, że zdechnie z głodu.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Glonojad
Proste.tomics pisze:co zrobić żeby mój welonek nie rzucał się od razu na ten pokarm? Bo tylko co dam pokarm dla glonojada to od razu bierze i probuje zjeść i czasami sie dusi ale wypluwa. Co mam zrobić żeby tak nie robił? Bo właśnie przez to glonojad mało je i boje sie, że zdechnie z głodu.
Nie trzymać welona z glonojadem.
A sałatę sobie odpuść.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Glonojad syjamski sobie poradzi, zje to co opadnie na dno. Z wiekiem stanie się agresywny i może atakować welona. W jakim litrażu je trzymasz?? Mam nadzieję, że coś koło 200 litrów??
- Garownik
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Jak to glonojad syjamskito niczym go nie trzeba karmić.Ja tak robiłem (teraz sprzedałem i się ciesze).Glonojad ,zbrojniki są wytrwałe i sobie spokojnie poradzą. ;)
-
- Przyjaciel forum
Oczywiści, że trzeba karmić. Tak jak wszystkie inne ryby. Ryba nie jest rośliną, sama sobie pokarmu nie wytworzy.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
No co Ty?Kaef pisze:Oczywiści, że trzeba karmić. Tak jak wszystkie inne ryby. Ryba nie jest rośliną, sama sobie pokarmu nie wytworzy.
Przecież to jest glonojad. Ma żreć glona i basta, a jak nie chce to niech pływa głodny, aż zechce. :hyhy:
A poważnie. Podejrzewam, że tutaj konkretnie chodzi o Zbrojnika niebieskiego.
Moje nigdy sałaty nie tknęły.
Wcinały tablety, które podawałem po zgaszeniu światła.
W dzień zreszta też jadły.
-
- Przyjaciel forum
Też tak podejrzewam, ale kolega napisał glonojad więc... 

- Gamaran
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 243
- Imię: Kamil
Dokarmiaj zbrojka sparzonym ogorkiem,marchewka, inne wazywa zadko zbrojki ruszaja... Dodatkowo oczywiscie pokarm ze spirulina. Moj na poczatku tez "czail" sie z tydzien , a teraz je z reki ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447
Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem
-
- Nowicjusz
Tzn. Mój tak wygląda tylko, że mój ma czerwone oczy. Nie wiem czy to zbrojnik czy co ale wpisałem glonojad syjamski to sie pokazał ten http://img527.imageshack.us/i/ancistrus.jpg/ . Ale chyba jednak to syjamski nie jest. Sory za pomyłke
[ Dodano: 2011-04-22, 10:18 ]
Zbrojnik złoty to chyba jest.
To czym go karmić? Karmie go tabletkami ale jak mówiłem welonek ciągle podpływa i sie rzuca na tą tabletke.
Mam taki zamek w akwarium gdzie ciągle ten zbrojnik większość życia przesiaduje. Bym mu dał sałate do tego zamku i welonek by raczej nic nie zrobił bo sie nie mieści w zamku.
[ Dodano: 2011-04-22, 10:20 ]
Tylko czy tą sałate trzeba gotować? Jeśli tak to przez jaki czas?
[ Dodano: 2011-04-22, 10:18 ]
Zbrojnik złoty to chyba jest.
To czym go karmić? Karmie go tabletkami ale jak mówiłem welonek ciągle podpływa i sie rzuca na tą tabletke.
Mam taki zamek w akwarium gdzie ciągle ten zbrojnik większość życia przesiaduje. Bym mu dał sałate do tego zamku i welonek by raczej nic nie zrobił bo sie nie mieści w zamku.
[ Dodano: 2011-04-22, 10:20 ]
Tylko czy tą sałate trzeba gotować? Jeśli tak to przez jaki czas?
-
- Nowicjusz
ok.
Bo jeszcze nigdy nie karmiłem ryb warzywami.
Bo jeszcze nigdy nie karmiłem ryb warzywami.
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Rzucaj tabletki godzinę po wyłączeniu światła. Zbrojniki są aktywne w nocy więc na pewno zje.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Poza tym jak już napisał Marthinez, zbrojników nie wolno trzymać z welonami, gdyż wymagają zupełnie innych parametrów. Aż się boje zapytać jak duże masz akwarium...