Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.
Moderator: ModTeam
-
diquan
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Piotrek
-
Kontakt:
Jako nowy witam wszystkich i przechodzę do mojego problemu.
Mianowicie mam problem z Gurami złocistym - od jakiś trzech tygodni jest obsypana białymi plamami. Dziś zrobiłem foto w makro i wygląda to jak skupisko małych białych kropeczek. Moja diagnoza na początku padła na pleśniawkę lub kulorzęska. Podniosłem temperaturę do 30 stopni (wszystko wykonane w kwarantannie). Przez te trzy tygodnie stosowałem - sera bactopur, później zamiast tego fmc. Niestety po trzech tygodniach ryba wygląda tak samo jak na początku, a być może nawet nieco przybyło białych skupisk. Ryba chętnie przyjmuje pokarm, jest żwawa.

-
maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ospa. Leczenie jak to zwykle bywa - preparatem zawierającym chlorek N-(4-((4-(dimetylamino)fenylo)(fenylo)metyleno)cykloheksa-2,5-dienylideno)-N-metylometanoamoniowy (czyli popularna... zieleń - postanowiliśmy czasem podawać pełną i właściwą nazwę tego środka

). Podnieś też powoli temperaturę na 32 stopnie - na jakiś tydzień.
P.S. Objawy ospy likwiduje się w trzy dni, a leczy w tydzień. Tyle że trzeba użyć właściwego środka...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back

-
diquan
- Nowicjusz
-
Kontakt:
maol pisze:P.S. Objawy ospy likwiduje się w trzy dni, a leczy w tydzień. Tyle że trzeba użyć właściwego środka...
Temperatura jest od trzech tygodni na poziomie 30-31 stopni. Lany FMC, który zawiera w sobie zieleń i niestety poprawy nie ma, a powiedziałbym, że chyba nawet przybywa jej białych plam. Także mam wątpliwości czy jest to ospa - po takim czasie powinna ustąpić.
Zastanawiam się jeszcze czy nie jest to oodinoza.
-
maol
- Moderator
A przeniosłeś ryby do mniejszego zbiornika? Tam lek ma szansę działać. Bo w akwarium ogólnym żeby zadziałał, potrzebne są dawki 3-5 razy większe niż sugerowane... Bo podłoże i rośliny wchłaniają go natychmiast. Druga sprawa to temperatura. Dlaczego piszę dokładnie 32 stopnie? Bo w tej temperaturze ginie kulorzęsek. 31 stopni możesz mieć choćby przez rok, i nic to nie zmieni.
A oodinoza... wygląda inaczej - jakbyś rybę posypał złotą mąką. A potem całe byłyby pokryte glutowatymi farfoclami. I po 3 tygodniach raczej by już nie żyły

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back

-
diquan
- Nowicjusz
-
Kontakt:
Przecież w pierwszym poście napisałem że od trzech a w zasadzie 4 tygodni (od samego zakupu) siedzi w akwarium przeznaczonym na kwarantannę. Spróbuję jeszcze podbić temperaturę o ten jeden/dwa stopnie.
-
SooB3k
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krystian
A ten 1/2 stopien to duzo dla tych bakterii poniewaz one przy 32 umieraja i slabiej sie rozmnazaja. Najpierw uciekaja z ryby a potem czychaja we wodzie i wniej umieraja.
Chemi nie powinno sie stosowac na ta chorobe, wystarcza sama temperatura. Wystarczy wpisac w wikipedie i wiesz wszystko o tej chorobie.
-
maol
- Moderator
SooB3k, z tą chemią to trochę nie tak. "Chemia" sama w sobie nie jest niczym złym, a w wypadku ospy rzeczywiście mając sporo wiedzy na temat tej choroby i ze 3 akwaria kwarantannowe można próbować ją leczyć samą temperaturą. Jednak tylko w akwarium ogólnym kuracja bez zieleni tylko podwyższeniem temperatury to tylko odwleczenie sprawy w czasie.
... i jeszcze o radach z Wikipedii - jakoś dziwnie się składa, że tam właśnie radzą (prawidłowo!) leczyć ospę chemią. A metoda alternatywna i trudniejsza to właśnie leczenie za pomocą temperatury i odpowiedniego przenoszenia CAŁEJ obsady pomiędzy zbiornikami - oraz odpowiedniej kwarantanny zbiorników.
Złote ciacha come back

-
SooB3k
- Stały bywalec
- Imię: Krystian
Czyli temperatura + zielen w ogolnym oraz w kwarantannie temp. ? Dobrze zrozumialem ?
Powinien powstac jakis przyklejony poradnik lub temat jak radzic sobie z ta choroba poniewaz to chyba najczestsza choroba o jakiej mowa na forum no i jeszcze plesniawka... .
-
maol
- Moderator
No przecież jest - w dziale Lecznica jest kilka przyklejonych wątków. A leczenie jest standardowe - kuracja preparatami zieleni przez ok. 2 tygodnie i podniesienie temperatury do 32 stopni.
Co do leczenia samą temperaturą - to nie jest takie proste. Trzeba znać cykl życiowy kulorzęska w zależności od temperatury i przenosić ryby pomiędzy akwariami w bardzo konkretnych momentach - tak aby larwy pasożyta nie miały w odpowiednim punkcie ich rozwoju co jeść. Samo podniesienie temperatury i odczekanie paru dni nic nie da - kulorzęsek to przeżyje i wróci, kiedy tylko ryba z jakiegokolwiek powodu osłabnie.
Złote ciacha come back

-
Kaef
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
maol pisze: Samo podniesienie temperatury i odczekanie paru dni nic nie da
Da

Ale z pierwsza lepszą podmianą wody wróci do zbiornika. Orzęsek ten występuje w każdym, nawet najbardziej sterylnym zbiorniku. Ale widoczne ataki pojawiają się tylko na słabszych/zestresowanych rybach.
-
maol
- Moderator
Dokładnie tak

Złote ciacha come back

-
grzesio764
- Zainteresowany
- Imię: grzegorz
Witam serdecznie !
Proszę o szybką odpowiedż , bo nie wiem co mam robić . W sobotę kupiłem parkę gupików i wpuściłem do ogólnego 126 L ( same żyworódki ) , na drugi dzień u samicy zauważyłem wysyp białych kropek , 100% ospa , odłowiłem ją , a w ogólnym podnosiłem temp. co dwa stopnie aż do wczoraj 32,5 stopnia i sól akwarystyczna . Dziś pół obsady ma białe kropki na ciele , moje pytanie , lać jakąś chemie czy trzymać temp przez 3 - 4 dni . Wolałby nie lać ze względu na rośliny . Proszę o odp.
Pozdrawiam !
-
Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
-
Kontakt:
Trzymaj temp. pod 32 stopnie przez ok. tydzień, tylko podnoś stopniowo.
-
grzesio764
- Zainteresowany
- Imię: grzegorz
Witam .
Proszę o poradę . Dziś wlałem ostatnią dawkę sera costaforce , temp. 28 stopni ,brak oznak choroby , w piątek chcę obniżyć do 26 . Czy dobrze kombinuje - w sobotę chcę podmienić 30% wody ( odstała oczywiście ) dodam Tropical multimineral , wkłady od kubła ( ceramika , zeolit i gąbka ) wypłucze w odstanej wodzie i na gąbkę poleje bakterie nitryfikacyjne Tropicala . Za tydzień w sobotę znów podmiana 30% z łyżką soli akwarystycznej ( profilaktycznie ) a za ok. 3 dni po podmianie Tetra Plantamin , bo rośliny trochę ucierpiały .
Czy dobrze myślę ?
Pozdrawiam !
-
maol
- Moderator
Niby dobrze, ale... za dużo na raz. Podstawowym czynnikiem wywołującym ospę jest stres, i czym więcej spokoju zapewnisz teraz rybom, tym lepiej. Także wkładami do filtra... zajmij się za jakiś czas, teraz robiąc tylko zwykłą podmianę.
Złote ciacha come back