Czarne Paletki

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

ILUZJONISTA
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 300
Imię: Marcin

Czarne Paletki

Post autor: ILUZJONISTA » 2011-09-19, 13:15

Od około miesiąca jestem w posiadaniu czterech paletek zakupionych na placu. Teoretycznie wszystko jest ok, ale martwi mnie ich ubarwienie. Przeważnie mają bardzo ciemne ubarwienie a czasami chwilowo dochodzi wręcz do czarnego. Co mam robić gdyż słyszałem, że to nie jest normalne zachowanie tego gatunku ryb.

Parę dodatkowych informacji:
Akwarium 300l.
Prócz paletek jest tam parę gupików i krewetki z rodzaju amano.
Temperatura ok 27 stopni, parametry wody w normie.
Wymiana wody to ok 30% co dwa tygodnie.
Obrazek

Obrazek

pyrkosz61
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 720
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Czarne Paletki

Post autor: pyrkosz61 » 2011-09-19, 19:12

ILUZJONISTA pisze: parametry wody w normie.
Ja twierdzę że parametry wody są do bani i to jest przyczyną stresu paletek.

ILUZJONISTA
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 300

Post autor: ILUZJONISTA » 2011-09-19, 21:57

Testy mogę przeprowadzić jeszcze raz jak coś a czarne paletki to wynik stresu?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2011-09-20, 09:56

generalnie ciemnienie ryb to wynik stresu - ale przyczyny mogą być różne. Być może parametry, być może zbyt denerwujące otoczenie i brak kryjówek a być może... pasożyty skórne.

To duże akwarium, i jeżeli filtracja jest sensowna to przy takich podmianach (a przerybienia na zdjęciach nie widać) to parametry raczej są w normie - choć sprawdziłbym je dla porządku ( woda miękka i kwaśna dla tych ryb).

Na początek postawiłbym na zbyt denerwujące ryby otoczenie - zapewnij zbiornikowi spokój, brak gwałtownych ruchów w jego okolicy itp. No i popatrz czy to skutkuje. Bardzo często, jeżeli to właśnie otoczenie jest przyczyną, prawidłowa barwa powraca w kilka godzin po zgaszeniu oświetlenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-09-20, 23:51

Hmm a zrobiłeś im kwarantannę przed wpuszczeniem do akwarium? Dobrze by było gdybyś jednak dał parametry, bo określenie "w normie" niewiele mówi. Jeżeli masz dostęp do mikroskopu/ktoś ze znajomych takowym dysponuje można by się przyjrzeć odchodom/'wymazowi' z okolic skrzeli, żeby całkowicie wykluczyć obecność pasożytów.
Widać, że to raczej szczurki, a czy mają wklęśnięty brzuszek, oddychają jedną pokrywą skrzelową, 'speedują', robią 'inne' odchody niż pozostałe, zdrowe ryby?

multi
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 500
Imię: s³awek
Nazwisko: zawadzki

odp

Post autor: multi » 2012-11-04, 14:01

jest kilka przyczyn 1 woda parametry muszą byc takie ph 6,5 do 7,tww najlepiej do 4,two do10,brak związków azotowych w wodzie kontrola !!!!! co dzień.podmiany wody najlepiej 2 razy w tyg 20%woda o zbliżonych parametrach nast temperatura 29-30 st lepsze trawienie szczególnie u ryb młodych,dodatkowa obsada na pewno nie gupik inny biotop,dobrze gdy w akwa są rośliny szybko rosnące np rogatek,czy nurzaniec,opis oparty na moich własnych doświadczeniach ,i dodam że dieta również ma wpływ na kondycję ryb,jeśli zapewnisz to co wyż napisałem nie powinno być problemów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
multi

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-11-04, 14:05

Sławku, odkopujesz temat sprzed ponad roku. Założyciel tematu już nas nie odwiedza, a jakby ktoś miał problem to i tak założy swój własny topic.

Zablokowany