Kwaśna woda, skąd się bierze?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 110
- Kontakt:
Kwaśna woda, skąd się bierze?
Notorycznie kwaśnieje mi woda, i rybki zdychają. Skąd to może się brać? Proszę doświadczonych akwarystów o pomoc.
pozdrawiam Anna
pozdrawiam Anna
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
Re: Kwaśna woda, skąd się bierze?
Opisz swój zbiornik, podaj obsadę, sprzęt, parametry wody (co to znaczy że kwaśnieje? spada gwałtownie pH?), jak długo już to akwarium stoi, jak często podmieniasz wodę.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akwarium 110 l, skalary, gurami, sumy , kiryski, brzanki, trzy duże rośliny,nie znam ich nazwy, akwarium ma już kilka lat, ostatnio woda mi skwaśniała i nowe rybki pozdychały. Wymieniłam wodę i było oki i tu znów pływają do góry brzuchem i woda znowu sam kwas.
wode podmieniam raz na 2-3 miesiące, filtr zwykły z gąbki i takich kulek :-) .
woda chyba szybko zmieniła Ph bo w tygodniu skalary składały ikrę, a w poniedziałek już brzanki były martwe i jeden duży sum.
wode podmieniam raz na 2-3 miesiące, filtr zwykły z gąbki i takich kulek :-) .
woda chyba szybko zmieniła Ph bo w tygodniu skalary składały ikrę, a w poniedziałek już brzanki były martwe i jeden duży sum.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
Ale co to znaczy, ze woda skwaśniała??? Parametry?
Masz złą obsadę, skalary wymagają zbiorników o wysokości około 50cm.
Jak dobrze zrozumiałem, nie podmieniasz wody tylko wymieniasz całą. Tak? Dlaczego?
Kiedy ostatnio całe akwarium było czyszczone, łącznie z płukaniem dna?
Podmieniaj wodę regularnie co tydzień razem z odmulaniem dla. Zrób testy wody, a nie zgaduj (pH, NO2, Two i Tww).
Filtr gąbkowy należy czyścić w wodzie z akwa (np. podczas podmiany wody w tej spuszczonej do wiadra) przynajmniej co dwa tygodnie, a najlepiej kup filtr wewnętrzny z wkładami gąbkowymi.
Masz złą obsadę, skalary wymagają zbiorników o wysokości około 50cm.
Jak dobrze zrozumiałem, nie podmieniasz wody tylko wymieniasz całą. Tak? Dlaczego?
Kiedy ostatnio całe akwarium było czyszczone, łącznie z płukaniem dna?
Podmieniaj wodę regularnie co tydzień razem z odmulaniem dla. Zrób testy wody, a nie zgaduj (pH, NO2, Two i Tww).
Filtr gąbkowy należy czyścić w wodzie z akwa (np. podczas podmiany wody w tej spuszczonej do wiadra) przynajmniej co dwa tygodnie, a najlepiej kup filtr wewnętrzny z wkładami gąbkowymi.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam, pomiar wody dokonywany był w sklepie zoologicznym, kolor wody był tak różowy że zabrakło skali koloru na wskażniku,(sprawdzane takim preparatem o nazwie Ph czy coś takiego) wodę podmieniam raz na 2-3 miesiące, po pierwszy skwaśnieniu wymieniłam 95%, wczoraj jakieś 70%, często też powstają u mnie takie dziwne glony zielone oblepiają wszystko, szklane pojemniki w których są rośliny, same rośliny, wszystko, kilka razy, miałam glony brązowe które tworzyły skorupę nawet na liściach roślin, akwarium w moim domu jest od zawsze ale takie problemy jak mam od półtora roku to coś strasznego.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Radzilbym zaopatrzyc sie we wlasny test kropelkowy na pomiar Ph. Z jakiegos powodu mam trudnosci z uwierzeniem, ze woda nagle "skwasniala". Po zakupie testu zmierz Ph wody kranowej a nastepnie Ph wody z akwarium i podaj wyniki. Woda w akwarium nie "kwasi" sie jak mleko :-D Jezeli nic nie bylo w nim zmieniane tj. podloze, wklad filtra, nawozenie CO2 wowczas Ph powinno utrzymywac sie na stalym poziomie. Za smierc ryb winilbym raczej cos innego niz spadek Ph, jesli rzeczywiscie taki nastapil. Glony to zupelnie inna sprawa. Sprobujmy najpierw rozwiazac zagadke Ph a potem mozemy pogadac o glonach. ;-)
PS. Jak to "szklane pojemniki w ktorych sa rosliny"? Czy mozesz to wyjasnic? W jakim podlozu te rosliny rosna i jakie to rosliny?
PS. Jak to "szklane pojemniki w ktorych sa rosliny"? Czy mozesz to wyjasnic? W jakim podlozu te rosliny rosna i jakie to rosliny?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Od początku: kupiłam nowe rybki, po godzinie w akwarium te nowe zaczeły padać. Wsiadłam w auto i do sklepu z awanturą (kontrolowaną):) sprzedawcę do domu porwałam, wodę z akw do analizy zabrał i po 15 min znalazł do mnie nr i dzwoni że woda jest kwaśna i żebym zmieniała ją natychmiast bo reszta padnie. Zauważył że końce tych rybek (płetwy ogony) były jaśniejsze od reszty tak jakby popalone. Stare ryby ok chyba się przyzwyczaiły do tej wody, ale nowe padły. Po zmianie wody, wyleczeniu akwarium 2 miesiące było dobrze, 2 tygodnie temu kupiłam brzanki weloniaste 7 szt a po 10 dniachz dnia na dzień 5 padło + duży stary sum (15cm), wode zawiozłam i znowu kwaśna. Pierwszą przyczyną skwaśnienia było prawdopodobnie to że dałam wodę z filtra (osmoza) podobno wyjałowiona woda może sama się zakwasić, ale po zmianie i wyleczeniu wody sytuacja się powtórzyła a wody z filtra nawet ja juz nie pije :-) . Miałam już taki przypadek 10 lat temu kiedy padło mi w ciągu 2 godzin 90% ryb, ale to juz nie te akw i nie te ryby.
[ Dodano: 2007-05-22, 11:27 ]
AAAAAAAAA szklane pojemniki to poprostu szklane bezbarwne miski takie jak do sałatki :lol: w których w kamyczkach są rosliny wsadzone, zamiast podłoża z kamyków
[ Dodano: 2007-05-22, 11:27 ]
AAAAAAAAA szklane pojemniki to poprostu szklane bezbarwne miski takie jak do sałatki :lol: w których w kamyczkach są rosliny wsadzone, zamiast podłoża z kamyków
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Ha! Zawsze czegos nowego i oryginalnego czlowiek sie tu dowie!annamerc pisze:AAAAAAAAA szklane pojemniki to poprostu szklane bezbarwne miski takie jak do sałatki w których w kamyczkach są rosliny wsadzone, zamiast podłoża z kamyków
Wracajac jednak do tematu. Ja jednak wciaz obstawalbym przy zakupie wlasnego testu na Ph. Dlaczego? Byc moze dlatego, ze sam uzywam filtra odwrotnej osmozy w 100%. Woda w moich dwoch zbiornikach nie ma prawie zadnego Kh (czyli twardosci weglanowej ktora odpowiedzialna jest za stabilnosc Ph) i do tego nawoze CO2 z butli cisnieniowej. Ph w moich akwariach wynosi okolo 6. Dotychczas jeszcze nie stracilem (z tego powodu) ani jednej ryby. Sprzedawca ze sklepu mogl motywowac sie roznymi wzgledami gdy wydal diagnoze, ze powodem smierci nowych ryb bylo niskie Ph. Powiedzmy, ze chcial na Ciebie zrzucic wine. Oczywiscie wcale nie twierdze, ze nie bylo w tym Twojej winy ;-) Powodow ich smierci moglo byc kilka, ale wszystko obraca sie tu wokol jednej rzeczy - brak podmiany wody idacy w parze z brakiem aklimatyzacji. To wlasciwie dwie rzeczy :-P Od poczatku! Wspomnialas wczesniej, ze podmieniasz wode raz na dwa, trzy miesiace. Nie masz wiele roslin a sporo ryb. Przez dwa czy trzy miesiace bez podmiany wody poziom azotanow (NO3) w zbiorniku byl bardzo wysoki (zgadujac powiedzialbym okolo 50-60 jak nie wiecej). NO3 ma odczyn kwasny i najprawdopodobniej latwo (z uwagi na wode z filtra RO) przesunal Ph ponizej 7 ale nie wydaje mi sie aby zakwasil ja tak ze ryby zdychaja. Faktem jest, ze woda w akwarium nie byla najlepszej jakosci. Zaadaptowaly sie do niej stare ryby a nowe? Nowe zostaly przeniesione z wody sklepowej do Twojego bogatego w azotany akwarium. Jezeli nie chcialo Ci sie bawic w aklimatyzacje (powolne przyzwyczajanie ryb do innych parametrow wody) i nowe ryby powedrowaly prosto do akwarium to szanse ich przetrwania byly znikome. NO3 nie jest tak toksyczny jak amoniak, ale w stezeniu wiekszym niz 50 mg/L staje sie juz niebezpieczny. Mozna miec akwarium w ktorym nie trzeba podmieniac wody (duzo roslin, malo ryb) ale w Twoim przypadku podmiana raz na 2-3 miesiace to za malo. Raz na 2 tygodnie byloby lepiej. Jeszcze lepiej byloby kupic test na NO3. Sadze, ze to azotany byly sprawca tego mordu bardziej niz niskie Ph. Ph moglo dodac oliwy do ognia jesli woda sklepowa miala, zalozmy, Ph - 7.5 a w Twoim akwarium Ph wynosilo 6.5. Dlatego wlasnie czasem trzeba pobawic sie w aklimatyzacje nowych ryb.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wielkie dzieki.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Po1. wode podmienia sie co tydzien ok. 20-30%, inaczej mocz ryb, moze zakwaszac wode.
Po2. zaopatrz sie we wlasny test na ph, kh i gh i sprawdz parametry wody ktora podmieniasz.
Po3. zazdroszcze kwasowego odczynu wody
ja walcze, zeby obnizyc pH ;]
Po2. zaopatrz sie we wlasny test na ph, kh i gh i sprawdz parametry wody ktora podmieniasz.
Po3. zazdroszcze kwasowego odczynu wody

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam,
bardzo wszystkim dziękuje, wydawało mi się że wiem dużo o akwarystyce (bo akw było zawsze w moim domu ) ale po tym co napisał Slanter zrozumiałam że jestem 1000 lat do tyłu. No cóż bede podmieniać wodę, sprawdzać pH i postaram się podszkolić swoją wiedzę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
ps jak wystawia sie punkty za pomoc :oops:
[ Dodano: 2007-05-25, 08:17 ]
aaaaaaaaaaa juz wiem sorki. :oops:
bardzo wszystkim dziękuje, wydawało mi się że wiem dużo o akwarystyce (bo akw było zawsze w moim domu ) ale po tym co napisał Slanter zrozumiałam że jestem 1000 lat do tyłu. No cóż bede podmieniać wodę, sprawdzać pH i postaram się podszkolić swoją wiedzę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
ps jak wystawia sie punkty za pomoc :oops:
[ Dodano: 2007-05-25, 08:17 ]
aaaaaaaaaaa juz wiem sorki. :oops: