Rośliny w akwarium 45l
Moderator: ModTeam
- junio40
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Jonisek
- Kontakt:
Rośliny w akwarium 45l
Chciałbym się dowiedzieć jakie rośliny nadają się do min. 6 zmienniaków plamistych?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Rośliny w akwarium 45l
To jakie rośliny wybierzemy nie zależy aż tak bardzo od obsady (wyjątek pyszczaki, kosiarki, które lubią mech, itp.).
Podaj najpierw trochę informacji dotyczących oświetlenia, podłoża, nawożenia (o ile takie planujesz).
Podaj najpierw trochę informacji dotyczących oświetlenia, podłoża, nawożenia (o ile takie planujesz).
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Podłoże to piasek krzemionkowy z malutką domieszką żwirku (głównie na powierzchni piasku) jeśli chodzi o nawożenie to nie wiem, a o oświetlenie to jedna lampa oświetlenie nie mocne ale też nie słabe (dokładnie nie wiem jakie, ale szło by dostosować.
-
- Moderator
- Kontakt:
Czyli światło pewnie standard - 15W.
Przy takim świetle powinny pociągnąć takie rośliny: nurzaniec, anubiasy, mchy (jawajski, taiwan, stringy, flame, erect, singapore, spiky, etc.), wątrobowce (pellia, suBwassertang, mini pellia, wgłębka), gałęzatka, limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, zwartki, sagittaria subulata, microsoria, bolbitis, rogatek (
), najas. Więc troszkę tego jest, nie trzeba mieć koniecznie 0,5W/l ;)
Przy takim świetle powinny pociągnąć takie rośliny: nurzaniec, anubiasy, mchy (jawajski, taiwan, stringy, flame, erect, singapore, spiky, etc.), wątrobowce (pellia, suBwassertang, mini pellia, wgłębka), gałęzatka, limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, zwartki, sagittaria subulata, microsoria, bolbitis, rogatek (

- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
A które z tych roślin byś polecał? Najlepiej (ale nie koniecznie) było by gdyby były żywo zielonego koloru
:hyhy:

-
- Moderator
- Kontakt:
Mchy są bardzo ładne, pellia, gałęzatka, limnophila s., hygrophila p., microsoria, nurzaniec, sagittaria, zwartki, rogatek.
Ale to moje subiektywne zdanie. Najlepiej zobacz sobie zdjęcia poszczególnych roślin, które wymieniłem i sam zdecyduj ;)
Ale to moje subiektywne zdanie. Najlepiej zobacz sobie zdjęcia poszczególnych roślin, które wymieniłem i sam zdecyduj ;)
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Witam!!!
Chciałbym sie zapytać (bo już wiem dokładnie jakie będę miał oświetlenie) jakie zielone roślinki (żywe) mógłbym mieć w akwarium 45l bez nawożenia (a jeśli z nawożeniem to jak najmniejszym) i z oświetleniem 14W (które z przodu, które po środku, a które z tyłu) może któreś z >tej strony< (roślinki mają mieć wymaganą temperaturę taka jak średnia wymagana temperatur gupików i kirysków panda)
Chciałbym sie zapytać (bo już wiem dokładnie jakie będę miał oświetlenie) jakie zielone roślinki (żywe) mógłbym mieć w akwarium 45l bez nawożenia (a jeśli z nawożeniem to jak najmniejszym) i z oświetleniem 14W (które z przodu, które po środku, a które z tyłu) może któreś z >tej strony< (roślinki mają mieć wymaganą temperaturę taka jak średnia wymagana temperatur gupików i kirysków panda)
-
- Moderator
- Kontakt:
Z tyłu: nurzaniec, limnophila sessiliflora, rogatek, zwartki
Na środek: hygrophila polysperma (odpowiednio przycinana), najas, strzałka, mech, pellia/suBwassertang, zwartki
Przód: mech, pellia, mini pellia, suBwassertang, marsilea
Na środek: hygrophila polysperma (odpowiednio przycinana), najas, strzałka, mech, pellia/suBwassertang, zwartki
Przód: mech, pellia, mini pellia, suBwassertang, marsilea