Myślę że pomysł żeby zrobić to za 2-3 tygodnie jest bardzo dobry.
Co do roślin - jeśli chcesz mieć rośliny niskie to swiatła trzeba dołożyć. Jeśli chodzi o konkretne propozycje roślin niskich
Eleocharis parvula - rośnie pięknie choć na efekty trzeba troszkę poczekać bywa kłopotliwa na początku rośnie powoli ale jak już "załapie" to przyrasta rewelacyjnie można ją strzyc nożyczkami tworzy gęsty piękny trawnik.Trzeba wykazać trochę cierpliwości przy sadzeniu - sadzi sie po kilka "igiełek"
elatine tiandra - śliczna roślina trawnikowa - bardzo ekspansywna wymaga przycinania - w dobrych warunkach od posadzenia do utworzenia zwartego trawnika trwa to -3-4 tygodnie sadzonki sadzimy ok 2cm jedna od drugiej
pogostemon helferi - gwiazda wodna - roslinka nieco bardziej wymagająca dobrego podłoża - ja u siebie w akwarium na ziemi stosuję dodatkowo kulki JBL pod tą roslinkę - kupiłem kubek in vitro (ok 50-60 sadzonek) to mógłbyś kupić z kimś na spółkę cena za kubek ok 16 zł.
To proponowałbym jako rośliny pierwszoplanowe
Rosliny na drugi plan
Bacopa monieri - bardzo wdzięczna roślina bezproblemowa w uprawie ale wymaga bogatego podłoża ( takie bedziesz miał) i nawożenia ( o tym póżniej jak to robić żeby było dobrze i prawie za darmo

)
hedyotis salzmanii - według mnie jedna z ładniejszych roślin akwariowych - w uprawie bajka

rośnie rewelacyjnie - wymaga zasobnego podłoża sadziś trzeba kępę co najmniej ze 20 sadzonek
Hotonia palustris forma submesyjna - tworzy piękne niskie parasole ( przy dobrym świetle) wymaga dobrego nawożenia słupa wody
Blixa japonica - dobrze prowadzona tworzy wyższe trawniki - bywa kapryśna odchorowuje zmianę warunków - przeniesienia do innego akwarium - wymaga zasobnego podłoża i nawożenia.
mikrozoria - najlepiej rosną umocowane do korzeni(epifity) - polecałbym odmianę narow i Vindelow a także Thin Leaf i mikrozorium mini...ale to już na przyszłość
anubiasy - tu raczej małe odmiany barteri , minima.
bolbitis heudelotti.- piękna i bardzo trwała roślina przyrasta wolno wymaga dobrego nawozenia słupa wody najlepiej rośnie przymocowana do korzeni.
Plan trzeci
didiplis diandra - przepiękna roślina - przy dobrym świetle i odpowiednim nawożeniu żelazem przebarwia sie do koloru łososiowego tworzy piękne kopuły trzeba systematycznie przycinać i czasami przesadzić ale warta zachodu:)
limnofilia aromatica - Piękna roślina - wymaga dobrego podłoża i dobrego światła
Bacopa karolińska - prosta roślina w uprawie i mnie podoba się bardzo.
Ludwigia repens - rośnie w dobrych warunkach jak chwast ;)
To moje propozycje odnośnie roślin - doradzałbym kupić od lokalnych hodowców - powinieneś ich znaleźć na forum GSA - wyjdzie tanio i dobrze.Albo poszukaj giełdy akwarystycznej w swoich okolicach - sądzę że taka jest. Kupowanie w sklepie ograniczyłbym do absolutnego minimum - przynajmniej jeśli chodzi o rośliny. Jak zawiedzie wszystko to zorganizujemy paczkę z Rzeszowa ;)
Jeśli chodzi o ryby...tu juz wiekszy problem - prawdę mówiąc żadna z nich nie bedzie sie nadawała do "nowego aranżu" - pielęgnice zeżrą delikatne rosliny -zbrojniki i bocje wydrą z dna resztę - nic z tego nie bedzie...niestety.
Moja propozycja taka
Stadko razbory - borapetensis , espei, brigittae, tak z 15 sztuk
na dno ale dopiero jak sie rośliny ukorzenią po starcie ( 2-3tygodnie) stadko kiryska
a w toń wody np stadko furkatusów albo kilka sztuk promienniczki ladigesi - ogólnie dobrze by było tak dobrać obsadę żeby nie niszczyła roślin i była z jednego kontynentu - w tym przypadku azja - szeroko pojęta ;) Łączenie ryb z dwóch rożnych końców świata do mnie nie przemawia - trzeba tez wziąć pod uwagę zapewnienie wszystkim optymalnych warunków - temperatura , Ph , twardość wody itp.
OTTO pisze:Ile tej ziemi na 112 l, jeden worek 5 kg ?
myslę że jeszcze zostanie z takiego worka
OTTO pisze:Żwirek wypłukać w kranówie ?
jasne - ja tak zawsze robię i nic sie nie dzieje .
CDN