Pomóżcie zdiagnozować chorobę kiryśnika czarnoplamego.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Robert
- Kontakt:
Pomóżcie zdiagnozować chorobę kiryśnika czarnoplamego.
Witam serdeczne !!!
Mój kiryśnik czarnoplamy ma dziwną chorobę.Kilka dni temu płetwa grzbietowa na brzegu zrobiła się biała,wyglądała jak oskubana.Teraz prawie już płetwy nie ma.Rybka zachowuje się normalnie,jest ruchliwa,żeruje,żadnych oznak choroby.Oto link do zdjęcia :
http://pokazywarka.pl/0kh9ak/
Proszę pomóżcie,szkoda mi tego kiryśnika stracić.
Mój kiryśnik czarnoplamy ma dziwną chorobę.Kilka dni temu płetwa grzbietowa na brzegu zrobiła się biała,wyglądała jak oskubana.Teraz prawie już płetwy nie ma.Rybka zachowuje się normalnie,jest ruchliwa,żeruje,żadnych oznak choroby.Oto link do zdjęcia :
http://pokazywarka.pl/0kh9ak/
Proszę pomóżcie,szkoda mi tego kiryśnika stracić.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Pomóżcie zdiagnozować chorobę kiryśnika czarnoplamego.
A jakieś dodatkowe informacje o akwarium? Litraż, obsada, temperatura, filtracja, podłoże, dekoracje (czy aby nie ma muszli), od kiedy funkcjonuje akwarium, czy do zbiornika lejesz jakąś chemię, wielkość i częstotliwość podmian, jeżeli masz taką możliwość - parametry wody, czym, jak często i w jakiej ilości karmisz, itp.
Mnie to najbardziej podpada pod martwicę płetw, a ona jest spowodowana głównie nieodpowiednimi warunkami.
Mnie to najbardziej podpada pod martwicę płetw, a ona jest spowodowana głównie nieodpowiednimi warunkami.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akwarium 200L.Obsada : 4 mieczyki hallera,2 molinezje,4 gupiki,4 kosiarki,4 glonojady,4 górami dwuplame,4 platynki,4 sumiki ale nie znam nazwy,6 brzanek odesek,2 kiryski.Temperatura 25st.,filtr zewnętrzny tetratec ex700,podłoże substrate II+,z dekoracji to statek,nie leje chemii ale około 10 dni temu kilka rybek złapało ospę i wlewałem według instrukcji CMF i już rybki są zdrowe.Podmiany wody co 10 dni 30%.Nie znam parametrów wody.Karmię 2 razy dziennie rano i wieczorem.Akwarium założone jakieś 3 miesiące temu.blue_betta pisze:A jakieś dodatkowe informacje o akwarium? Litraż, obsada, temperatura, filtracja, podłoże, dekoracje (czy aby nie ma muszli), od kiedy funkcjonuje akwarium, czy do zbiornika lejesz jakąś chemię, wielkość i częstotliwość podmian, jeżeli masz taką możliwość - parametry wody, czym, jak często i w jakiej ilości karmisz, itp.
-
- Moderator
- Kontakt:
Straszna mieszanka w tym akwarium.
Po leczeniu z ospy przefiltrowałeś wodę przez węgiel/podmieniłeś większą ilość?
Podmiany zbyt rzadko.
A czym karmisz? Pokarm żywy, mrożony, sztuczny (płatki, granulaty, itp.)?
Najlepiej by było, gdybyś odseparował rybę do szpitalika, dał CMF, podwyższył temperaturę do 28*C, zadbał o stabilne parametry, mógłbyś podawać witaminy (np. sera fishtamin, vibovit dla dzieci, albo inne) i zapewnić rybie absolutny spokój.
Podmiany zbyt rzadko.
Najlepiej by było, gdybyś odseparował rybę do szpitalika, dał CMF, podwyższył temperaturę do 28*C, zadbał o stabilne parametry, mógłbyś podawać witaminy (np. sera fishtamin, vibovit dla dzieci, albo inne) i zapewnić rybie absolutny spokój.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
blue_betta pisze:Straszna mieszanka w tym akwarium.
Podmiany zbyt rzadko.
Wody nie przefiltrowałem jestem początkujący i pierwszy raz o tym słyszę.
Karmie płatkami,granulatem i mrożoną ochotką.
Żeby odseparować rybkę do małego akwarium musiałbym mieć w nim na pewno filtr a niestety posiadam tylko 1 ten który działa w dużym akwarium.Napowietrzacze mam 2 więc tu problemu by nie było.
Wracając do przefiltrowania : czy to chodzi o jakiś specjalny wkład węglowy do filtra ?
-
- Moderator
- Kontakt:
Chodzi tutaj o węgiel aktywny.
Ochotkę zamień na lżejszego wodzienia (ochotką karm od czasu, do czasu). Długotrwałe karmienie ochotką może prowadzić do otłuszczenia, albo innych nieprzyjemności.
Ochotkę zamień na lżejszego wodzienia (ochotką karm od czasu, do czasu). Długotrwałe karmienie ochotką może prowadzić do otłuszczenia, albo innych nieprzyjemności.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jeżeli jest to martwica płetw to czy jest to choroba zakaźna i inne rybki mogły się zarazić ?blue_betta pisze:Chodzi tutaj o węgiel aktywny.
-
- Moderator
- Kontakt:
Z tego, co wiem - nie.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Ale z drugiej strony jeżeli jedna ryba zachorowała przez nieodpowiednie warunki w zbiorniku, to inne ryby też mogą zacząć chorować. Dlatego musisz zadbać o odpowiednie warunki w akwarium ;)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Postaram się poprawić warunki i bardzo dziękuję za opinie i podpowiedzi !!!Akwarybka pisze:Ale z drugiej strony jeżeli jedna ryba zachorowała przez nieodpowiednie warunki w zbiorniku, to inne ryby też mogą zacząć chorować. Dlatego musisz zadbać o odpowiednie warunki w akwarium ;)