Popatrz, dodajesz 7zł i masz o wiele lepszy filtr:
http://aqua-crown.pl/kaskady/748-aquael ... adowy.html
Dojrzewanie wody w akwarium
Moderator: ModTeam
- junio40
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Jonisek
- Kontakt:
Re: Dojrzewanie wody w akwarium
A ile te 45l musiało by odstać w 10l wiadrach :?:
Dużo osób pisze że woda musi odstać 2 tygodnie i dojrzewać 2 tygodnie, a czy to nie będzie za długo i czy ta woda mi nie zzielenieje :?:
Dużo osób pisze że woda musi odstać 2 tygodnie i dojrzewać 2 tygodnie, a czy to nie będzie za długo i czy ta woda mi nie zzielenieje :?:
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Woda powinna dojrzewać w już gotowym zbiorniku z filtrem,podłożem,roślinami,oświetleniem wtedy nic jej nie będzie.junio40 pisze:A ile te 45l musiało by odstać w 10l wiadrach :?:
W wiadrach możesz sobie trzymać wodę do cotygodniowych podmian min. 24h aby odparował chlor.
Loża Szyderców
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
ja też szczerze mogę ci polecić fzn 1 bo mam, a na allegro dostaniesz go za 60zł
http://allegro.pl/aquael-versamax-fzn-1 ... 53523.html
http://allegro.pl/aquael-versamax-fzn-1 ... 53523.html
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- junio40
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Jonisek
- Kontakt:
Wiem o tym ale chodziło mi o to czy ta woda musi naprawdę odstać 2 tygodnie w wiadrach zanim się wpuści ryby, a potem dojrzeć 2 tygodnie w akwarium i czy to nie będzie za długo i czy przez ten czas woda mi nie zzielenieje :?:Linf pisze:Woda powinna dojrzewać w już gotowym zbiorniku z filtrem,podłożem,roślinami,oświetleniem wtedy nic jej nie będzie.junio40 pisze:A ile te 45l musiało by odstać w 10l wiadrach :?:
W wiadrach możesz sobie trzymać wodę do cotygodniowych podmian min. 24h aby odparował chlor.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Przecież TetriZ, Ci napisał - co najmniej dwa tygodnie w akwarium (tylko) z roślinami , grzałką i działającym non stop filtrem!!
Potem najlepiej zrobić testy i jak będą ok to wpuszczać ryby (stopniowo!).
W wiaderkach się zaśmierdzi i będzie do wywalenia.
Potem najlepiej zrobić testy i jak będą ok to wpuszczać ryby (stopniowo!).
W wiaderkach się zaśmierdzi i będzie do wywalenia.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Forumowicz
- Imię: Tomek
junio40 najpierw ukladasz podloze w akwarium, pozniej ozdoby kamienie, korzenie itd. Pozniej sadzisz rosliny. Zalewasz kranowka akwarium. Podlaczasz filtr, grzalke. NIE WPUSZCZASZ RYB! Od tej chwili oswietlenie powinno pracowac 10 godzin dziennie, grzalka z termostatem powinna byc ustawiona na odpowiednia temperature i podlaczona caly czas do pradu. Filtr tez powinien od tej chwili pracowac caly czas.
Po dwoch tygodniach Podmieniasz 25% wody w akwarium na kranowke, ktora odstawala sie dwa dni w wiadrach. Za tydzien podobna podmiana wody i teraz mozesz wpuszczac pierwsze rybki. Od tego czasu co tydzien podmieniasz tak samo wode i akwarium funkcjonuje.
Przeczytaj uwaznie ten watek: http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
W nim masz wszystko dokladnie wyjasnione.
Po dwoch tygodniach Podmieniasz 25% wody w akwarium na kranowke, ktora odstawala sie dwa dni w wiadrach. Za tydzien podobna podmiana wody i teraz mozesz wpuszczac pierwsze rybki. Od tego czasu co tydzien podmieniasz tak samo wode i akwarium funkcjonuje.
Przeczytaj uwaznie ten watek: http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
W nim masz wszystko dokladnie wyjasnione.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja bym zaczął od 6 i zwiększał o 1h gdzieś co 3-4 dni.Crimson pisze:i oswietlenie powinno pracowac 10 godzin dziennie
Bym nie podmieniał tylko wrzucił jakiegoś rybkę 2-3szt. w zależności od wielkości zbiornika jako startery gdzieś po ok tyg. Po 2-3 tyg. bym powoli a nie w całości uzupełniał obsadę o rybki docelowe...ale stopniowo a nie wszystkie naraz.Crimson pisze:odniach Podmieniasz 25% wody w akwarium na kranowk