Zaczynamy z nawożeniem

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Zaczynamy z nawożeniem

Post autor: Akwarybka » 2012-01-17, 03:23

Witam Wszystkich!

W związku nadchodzącej wielkimi krokami daty odpalenia 50l zbiornika roślinnego High Tech, czas dowiedzieć się co i jak z nawożeniem. Proszę o wyjaśnienia łopatologiczne, gdyż wcześniej nie miałam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii.

Zacznijmy od początku, czyli specyfikacja; co w zbiorniku będzie:

-Akwarium standard 50l profilowane, tyle że ''tyłem do przodu'' (przednia ścianka prosta, tylna wypukła).

-Podłoże: Oliver Knott Nature Soil (wersja drobnoziarnista w miarę możliwości, ale nie obiecuję)

-Oświetlenie: Belka Hagen 2x24W T5 HO, ale ze względu na brak doświadczenia będę używać jedynie 1x24W. Świetlówka Hagen Life Glo.

Filtracja: Aqua Shut Mini lub Aqua Shut Turbo 750 (chylę się raczej ku Mini). W przyszłości kaskada.

Ogrzewanie: brak (stała temp. w pokoju 25*C)

Węgiel: Seachem Flourish Excel/Easy Carbo + w razie potrzeby bimbrownia. W przyszłości butla wysokociśnieniowa + EC.

Rośliny: Co mi wpadnie w łapy, ale ogólnie nadwódki, Pogostemotony, Rotale, Ludwigie, mchy, Eleoachris, Lilaeopsis... Z czasem na pewno gatunki będą odchodzić inne przychodzić, aż znajdę gatunki które ''rozumiem'' najlepiej.

Zwierzęta: Na pewno ślimaki, krewetki i może jakiś drobny gatunek ławicowy. Nie spieszy mi się; to akwarium dla roślin, ryby będą tylko do cieszenia oczu.

Podmiany: 20%/tydzień (czy więcej?)

Nawożenie: I tu się zaczyna zabawa :)

-Azot: Według mojego dostarczyciela mam w kranie średnio 25.5ppm NO3 (z czego minimum to 16.7ppm, maksimum 36.4ppm). Czy przy podmianach 20% powinnam (zakładając, że odpadów i odchodów będzie w akwarium bardzo niewiele) dodatkowo nawozić KNO3? Jeżeli tak, to ile? Jak wówczas z nawożeniem K2SO4?

-Fosfor: Rozumiem, że z KH2PO4 (ponawiam pytanie jak wówczas z nawożeniem K2SO4). W kranie mam średnio 1.04ppm P (minimum 0.97ppm, maksimum 1.12ppm). Jak i ile?

-Potas: K2SO4 - pół płaskiej łyżeczki na tydzień (?), ewentualnie podzielę to na dawki dzienne. W kranie mam 3.87ppm K.

Magnez: W kranie mam średnio 4.61ppm Mg (minimum 4.18ppm, maximum 4.91ppm). W jakich ilościach podawać MgSO4?

Mikro: Pojęcia nie mam, proszę o poradę :padam:

Pozdrawiam Wszystkich,
Basia

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Zaczynamy z nawożeniem

Post autor: Łoren » 2012-01-17, 18:46

Pytań sporo :) Postaram się przynajmniej częściowo podzielić moją wiedzą i własnymi doświadczeniami odnośnie nawożenia solami. Moja wiedza nie jest "absolutna" i nie bierz jej jako pewnik - ale...ad acta :)
Akwarybka pisze:-Akwarium standard 50l profilowane, tyle że ''tyłem do przodu'' (przednia ścianka prosta, tylna wypukła).
Rewelacyjny pomysł :) gratuluję !
Akwarybka pisze:Podłoże: Oliver Knott Nature Soil
ponoć dobre - ja sam nie sprawdziłem
Akwarybka pisze:-Oświetlenie: Belka Hagen 2x24W T5 HO, ale ze względu na brak doświadczenia będę używać jedynie 1x24W. Świetlówka Hagen Life Glo.
Proponowałbym oświetlać normalnie czyli dwoma świetlówkami tyle że po starcie czas nieco krótszy i co tydzień wydłużać o godzinę do docelowych 10 godzin.
Akwarybka pisze:Węgiel: Seachem Flourish Excel/Easy Carbo + w razie potrzeby bimbrownia. W przyszłości butla wysokociśnieniowa + EC.
Jeśli ma to być HT to ta przyszłość powinna być niezbyt odległa ;) Na początek dawka EC x 2 co najmniej przez ok 2 tygodnie
Akwarybka pisze:Podmiany: 20%/tydzień (czy więcej?)
Moim zdaniem wystarczające
Akwarybka pisze:Nawożenie: I tu się zaczyna zabawa
Wiec do dzieła - nie taki diabeł straszny jak go malują :)
Pierwsza kwestia - przez pierwsze trzy tygodnie proponowałbym nawożenie wyłącznie potasem + EC - potas zacząć od 1/3 dawki docelowej i co tydzień zwiększać o 1/3 - jako dawka docelowa można śmiało przyjąć ok 30mg/l przy założeniu że azot bedziemy utrzymywać na poziomie ok 15mg/l
Akwarybka pisze:-Azot: Według mojego dostarczyciela mam w kranie średnio 25.5ppm NO3 (z czego minimum to 16.7ppm, maksimum 36.4ppm). Czy przy podmianach 20% powinnam (zakładając, że odpadów i odchodów będzie w akwarium bardzo niewiele) dodatkowo nawozić KNO3? Jeżeli tak, to ile? Jak wówczas z nawożeniem K2SO4?
I tu pojawia sie już konieczność posiadania testów na NO3 i PO4 - po tygodniu przed podmianą zrobić należy pomiar i wiemy jak wygląda zużycie azotu i fosforu i dopiero na tej podstawie liczyć nawożenie
Akwarybka pisze:-Fosfor: Rozumiem, że z KH2PO4 (ponawiam pytanie jak wówczas z nawożeniem K2SO4). W kranie mam średnio 1.04ppm P (minimum 0.97ppm, maksimum 1.12ppm). Jak i ile?
Tak jak wyżej - wszystko zależy od tego ile rosliny beda brały w tygodniu - na start jest wystarczająco tego co jest w wodzie (ok 3 tygodnie nie nawoziłbym fosforem wcale)
Akwarybka pisze:-Potas: K2SO4 - pół płaskiej łyżeczki na tydzień (?), ewentualnie podzielę to na dawki dzienne. W kranie mam 3.87ppm K.
troche to wesoło zabrzmiało - ilości o jakich rozmawiamy powinniśmy według mnie wyrażać w konkretnych miarach - łyżeczka to dla mnie żadna miara..no chyba ze ktoś pyta ile słodzę :D
Tak jak już pisałem wyżej - przy tak wysokim azocie jaki masz w kranie - potas powinnaś dozować na poziomie ok 30mg/l tygodniowo tak żeby stosunek azot do potas wynosił 1:2 . Nie ma co sie obawiać o przedawkowanie - przynajmniej w początkowej fazie.
Akwarybka pisze:Magnez: W kranie mam średnio 4.61ppm Mg (minimum 4.18ppm, maximum 4.91ppm). W jakich ilościach podawać MgSO4?
i wystarczy - nie dozowałbym nic
Akwarybka pisze:Mikro: Pojęcia nie mam, proszę o poradę
Polecam mikro intermagu całkiem dobrze zbilansowany nawóz ogrodniczy w zasadzie wystarczy jeśli chodzi o mikro choć można go uzupełnić chelatem żelaza albo jakiś gotowiec np aqua-artu
Wszytko co tu napisałem wynika z moich doświadczeń :) Nie jestem teoretykiem gawędziarzem :) Wiem że mogę się mylić :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-17, 19:42

Łoren pisze:Proponowałbym oświetlać normalnie czyli dwoma świetlówkami tyle że po starcie czas nieco krótszy i co tydzień wydłużać o godzinę do docelowych 10 godzin.
No właśnie boje się, że przy obecnym braku butli tylko narobię sobie kłopotów... To w końcu prawie 1W/l.
Łoren pisze: potas zacząć od 1/3 dawki docelowej i co tydzień zwiększać o 1/3 - jako dawka docelowa można śmiało przyjąć ok 30mg/l przy założeniu że azot bedziemy utrzymywać na poziomie ok 15mg/l
Masz na myśli by dawkować raz w tygodniu 10mg/l?
Łoren pisze:I tu pojawia sie już konieczność posiadania testów na NO3 i PO4 - po tygodniu przed podmianą zrobić należy pomiar i wiemy jak wygląda zużycie azotu i fosforu i dopiero na tej podstawie liczyć nawożenie
Czyli dokładnie tych testów, których nie posiadam :P Trzeba się będzie zaopatrzyć, ale spytam jeszcze sąsiedniego akwarystę, może ma.
Łoren pisze:Polecam mikro intermagu całkiem dobrze zbilansowany nawóz ogrodniczy w zasadzie wystarczy jeśli chodzi o mikro choć można go uzupełnić chelatem żelaza albo jakiś gotowiec np aqua-artu
Można prosić o jakiś link do tego mikro? Jeżeli chodzi o dodatkowe żelazo to Easy-Life Ferro będzie ok? Od jakiej dawki zacząć?

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-17, 20:15

Akwarybka pisze:No właśnie boje się, że przy obecnym braku butli tylko narobię sobie kłopotów... To w końcu prawie 1W/l.
No może i racja światła sporo.. 0,5W/L to i tak jest dość dużo.
Akwarybka pisze:Łoren napisał/a:
potas zacząć od 1/3 dawki docelowej i co tydzień zwiększać o 1/3 - jako dawka docelowa można śmiało przyjąć ok 30mg/l przy założeniu że azot bedziemy utrzymywać na poziomie ok 15mg/l
Masz na myśli by dawkować raz w tygodniu 10mg/l?
.
ja jestem zwolennikiem codziennego dozowania nawozów więc ta dawkę należałoby podzielić na 7 i dozować codziennie.Po tygodniu dawkę podwajamy itd.
tu masz link do tego nawozu http://www.intermag.pl/pl,0,s330,produk ... -plus.html
Nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem - podaje Ci także link do jednego z lepszych moim zdaniem kalkulatorów - rozrabianie tego mikro znajdziesz tam w zakładce "ogrodnicze" ( nie jest to oznaka lokalnego patriotyzmu ;) )
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.ph ... f13e873edf
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-17, 22:00

Łoren pisze:ja jestem zwolennikiem codziennego dozowania nawozów więc ta dawkę należałoby podzielić na 7 i dozować codziennie.Po tygodniu dawkę podwajamy itd.
I wszystko jasne :)
Łoren pisze:tu masz link do tego nawozu http://www.intermag.pl/pl...mikro-plus.html
Nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem - podaje Ci także link do jednego z lepszych moim zdaniem kalkulatorów - rozrabianie tego mikro znajdziesz tam w zakładce "ogrodnicze" ( nie jest to oznaka lokalnego patriotyzmu )
http://podforak.rzeszow.p...fc2a2f13e873edf
Dziękuję :padam: Nie martw się, nie jest to żadne łamanie regulaminu w myśl:
12. Dopuszczalne jest udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie w postaci linku do konkretnej, dotyczącej wyraźnie pytania strony lub dyskusji na innym forum.
:)

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2012-01-17, 23:02

Że też mi dopiero teraz wpadł w oko ten temat, ale cóż. :)
Akwarybka pisze:-Oświetlenie: Belka Hagen 2x24W T5 HO, ale ze względu na brak doświadczenia będę używać jedynie 1x24W. Świetlówka Hagen Life Glo.
Najpierw ilość, a więc możesz użyć na początku tylko jednej świetlówki, powinno ułatwić start.
Łoren, wspomniał o stopniowym wydłużaniu czasu świecenia. Ja już nie startuję tak zbiorników. Od razu świecę 8h (z resztą cały czas świecę 8h), takie stopniowe zwiększanie czasu to dla mnie tylko zabawa. Przy jednej świetlówce też raczej zwiększane cogodzinne nie będzie miało sensu.
Akwarybka pisze:-Podłoże: Oliver Knott Nature Soil
Na starcie 20% co tydzień podmian może nie wystarczyć, tym bardziej uwzględniając parametry kranówy do której dołoży coś na pewno podłoże, oraz spowolniony ekosystem, przy jednej świetlówce rośliny będą pobierać mniej składników.

Dlatego polecam zrobić tak: w trzecim dniu podmiana 30% w 7dniu 30%, w 11dniu 30% a potem co tydzień, ewentualnie w 15dniu 30%.

Co do roślin, to szybko rosnące na pewno ułatwią start. Pistia jest wg. mnie dobrym wskaźnikiem, reaguje szybko na niedobory (robi się blada i znacznie spowalnia rozrost), gdy jej nie brakuje niczego jest zieloniutka i bardzo szybko się rozrasta.(znacznie ułatwi start)
Akwarybka pisze:Potas: K2SO4 - pół płaskiej łyżeczki na tydzień (?), ewentualnie podzielę to na dawki dzienne. W kranie mam 3.87ppm K.
Gadka marthinez-a :D ale sprawdzona, w 112l sypałem łyżeczkę na tydzień. Możesz tak dawkować od pierwszego dnia. (pół łyżeczki tygodniowo)

Resztę (nawożenie) odpuścił bym sobie na jakieś dwa tygodnie(a nawet i więcej jeżeli będzie jedna świetlówka), podłoże jest nafaszerowane składnikami.

Ale co do dawkowania MAKRO, to moim zdaniem jest to obojętne czy będą dawki dzienne ,czy raz na tydzień. Ważne aby nie lać np. Azotu raz na tydzień a Fosforu codziennie. Można też rozłożyć na 3dawki/tygodniowo.

Co do micro. INTERMAG bardzo fajny, miałem bardzo dobre efekty ale niestety na starej wersji. Nowa wersja jest nie co inna (INTERMAG PLUS) i nie wiem jak się sprawdza.
Akwarybka pisze:Można prosić o jakiś link do tego mikro? Jeżeli chodzi o dodatkowe żelazo to Easy-Life Ferro będzie ok? Od jakiej dawki zacząć?
Wątpię aby dodatkowe żelazo było Ci potrzebne. Raczej micro EasyLife PROFITO, spradzałem w 20l mogę polecić.
Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-17, 23:23

matrix82 pisze:Na starcie 20% co tydzień podmian może nie wystarczyć, tym bardziej uwzględniając parametry kranówy do której dołoży coś na pewno podłoże, oraz spowolniony ekosystem, przy jednej świetlówce rośliny będą pobierać mniej składników.

Dlatego polecam zrobić tak: w trzecim dniu podmiana 30% w 7dniu 30%, w 11dniu 30% a potem co tydzień, ewentualnie w 15dniu 30%.
Bardzo dobra uwaga :) Właśnie sprawdziłam sobie stronę Olivera Knotta i on radzi dokładnie to samo :)
matrix82 pisze:Co do roślin, to szybko rosnące na pewno ułatwią start. Pistia jest wg. mnie dobrym wskaźnikiem, reaguje szybko na niedobory (robi się blada i znacznie spowalnia rozrost), gdy jej nie brakuje niczego jest zieloniutka i bardzo szybko się rozrasta.(znacznie ułatwi start)
Pistie mam, razem z dużą ilością rzęsy, która też fajnie pokazuje mi niedobory w 180l, chociaż z nią jest ten problem, że jak raz ruszy to trudno ja zatrzymać :P Ale z dwojga złego lepiej mieć za mocny rozrost niż za slaby, zwłaszcza na starcie :)
matrix82 pisze:Co do micro. INTERMAG bardzo fajny, miałem bardzo dobre efekty ale niestety na starej wersji. Nowa wersja jest nie co inna (INTERMAG PLUS) i nie wiem jak się sprawdza.
Z tego co widzę nie będzie problemu ze znalezieniem zwykłego MIKRO na allegro. No i oczywiście wolę mniejsze opakowanie niż te od producenta :P

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-18, 03:28

Łoren, jeszcze jedno pytanie, które wcześniej przeoczyłam
Łoren pisze:azot bedziemy utrzymywać na poziomie ok 15mg/l
Nie jestem pewna czy koncentracja ta ma być utrzymywana w zbiorniku przez cały czas, czy jest to dawka jedynie do podmian?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-18, 07:37

Akwarybka pisze:Nie jestem pewna czy koncentracja ta ma być utrzymywana w zbiorniku przez cały czas, czy jest to dawka jedynie do podmian?
Taki poziom moim zdaniem powinien być utrzymywany na bieżąco
Akwarybka pisze:-Azot: Według mojego dostarczyciela mam w kranie średnio 25.5ppm NO3 (z czego minimum to 16.7ppm, maksimum 36.4ppm)
Stąd wynika że tak czy inaczej z podmianami azot będzie dostarczany w takich z grubsza ilościach - ile zużyją rośliny - przekonamy się z testów - choć będą one miarodajne po ok 3 tygodniach od startu bo wtedy będzie można uznać że rośliny są ukorzenione i zaczęły prawidłowo funkcjonować. Co do kwestii dozowania - czyli ile razy w tygodniu , czy do podmian - zdania są podzielone. Ja pozostaję przy swoim - uważam że podstawową sprawą są stabilne warunki - a stabilność to także stały poziom nawożenia prowadzony dobowo pozwalający na wyeliminowanie skoków parametrów wody.Ja nawożę codziennie rano 3-4 godziny przed zapaleniem lamp i wszystko działa prawidłowo.
Zebyśmy sie rozumieli :) cały czas podając wielkości nawożenia rozmawiamy o dawce tygodniowej którą mamy dostarczyć do akwarium wyrażoną w mg/l - sposób jej podania - jednorazowy czy podzielony na części jest kwestią odrębną i z technicznego punktu widzenia nie ma znaczenia - czy ma dla roślin - każdy musi wypraktykować sam

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-18, 09:42

P.S.
matrix82 pisze:Wątpię aby dodatkowe żelazo było Ci potrzebne
Jeśli to odniesiemy do nawożenia mikro-plus intermagu to dodatek żelaza może okazać się jednak potrzebny - dlaczego?
Rozkładając mikro-plus na czynniki pierwsze
Zakładamy że nawozimy zbiornik 100l - używamy do tego 50ml skoncentrowanego nawozu rozcieńczonego do objętości 500ml i dozujemy takiego "drinka" w ilości 2ml/dziennie otrzymujemy takie oto wyniki
żelazo Fe - dziennie - 0,0490mg/l - tygodniowo 0,3430 -zalecana dawka od 0,4 - 0,8mg/l - tu należałoby uzupełnić żelazo a nie podnosić ilość dozowanego mikro ponieważ
mangan, Mn mamy na poziomie 0,0202 mg/l dziennie tygodniowo 0,1414 a dozowany powinien być na poziomie ok 0,05mg/l (wiec juz jest przekroczony) ale że przedawkowanie nie odgrywa jakiejś większej roli tak może zostać i nic sie nie dzieje
cynk, Zn dziennie mamy 0,0070 tygodniowo 0,0490 zazwyczaj norma wynosi ok 0,05mg/l więc jest już to wartość graniczna i przedawkowanie ma tu już znaczenie
miedź, Cu dziennie 0,0030 tygodniowo 0,0210 zwykle dozowana w ilości ok 0,02mg/l i tu także mamy już wartość graniczną
Podobnie sprawy się mają z Molibdenem i Borem. Tak więc nie zwiększamy dawki mikro która wychodzi nam z wyliczeń tylko podnosimy ( o ile jest taka potrzeba) samo żelazo.
Tu mamy zbiornik 50L więc dozujemy 1ml dziennie takiej mikstury ale nie zmienia to w niczym ilości danych pierwiastków w przeliczeniu na 1L wody

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-18, 13:41

Łoren, dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie :) Osobiście też wolę dawki codzienne, bo i tak muszę już wlewać EC, więc to żaden problem ;)

Mam jeszcze takie pytanie. Na początku najlepiej zalać akwarium samą kranówką, bo podłoże tak czy siak coś tam obniży. A co potem? Czy w przypadku, gdy nie będę jeszcze miała butli, powinnam zostać przy kranexie? Czy jednak 1:1 RO i kran?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-18, 14:27

Ja bym zalewał już tak jak miałoby być docelowo - jak wpuścisz obsadę dokonywanie zmian będzie trwało dość długo - zbijanie KH i Ph powinno sie odbywać powoli Ph - max o 0,1 na dobę. Nie mniej jednak mojej odpowiedzi nie traktuj jako wiążącą bo mam bardzo małe doświadczenie z firmowymi podłożami i teraz dopiero testuję po raz pierwszy w życiu ASII w małym akwarium :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-18, 18:49

Akwarybka, po co chcesz używać RO?
Dla obsady?

W kwestii mikro kup coś markowego np. Seachem, bo to masz na miejscu u siebie.
W 50 litrowym baniaku butelka wystarcza na bardzo długo.
Po co ciągnąć nawóz ogrodniczy z PL.
matrix82 pisze:Gadka marthinez-a :D ale sprawdzona, w 112l sypałem łyżeczkę na tydzień. Możesz tak dawkować od pierwszego dnia. (pół łyżeczki tygodniowo)
Nie mój tylko Clive'a Greene'a z UKAPS. :D
Z K2SO4 pomysł dobry nawet dla początkujących.

Znam osoby, które tak robią z pozostałymi solami.
Sam próbuje w nowym baniaku. Na razie sprawdza się wyśmienicie.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-18, 19:17

marthinez pisze:Akwarybka, po co chcesz używać RO?
Dla obsady?
Nie, jak pisalam obsada to dla mnie najmniej istotna sprawa w tym zbiorniku ;) Miałam jednak wrażenie, że trudno będzie kontrolować mikro przy użyciu jedynie wody kranowej. Może źle rozumuje?
marthinez pisze:W kwestii mikro kup coś markowego np. Seachem, bo to masz na miejscu u siebie.
W 50 litrowym baniaku butelka wystarcza na bardzo długo.
Po co ciągnąć nawóz ogrodniczy z PL.
Tyle, że Intermagu wcale nie muszę sprowadzać z PL, więc jego kupno to żaden problem, a jest o wiele tańszy niż Seachem :)
marthinez pisze:matrix82 napisał/a:
Gadka marthinez-a ale sprawdzona, w 112l sypałem łyżeczkę na tydzień. Możesz tak dawkować od pierwszego dnia. (pół łyżeczki tygodniowo)

Nie mój tylko Clive'a Greene'a z UKAPS.
Z K2SO4 pomysł dobry nawet dla początkujących.

Znam osoby, które tak robią z pozostałymi solami.
Sam próbuje w nowym baniaku. Na razie sprawdza się wyśmienicie.
Koniecznie opisz jak ten sposób wygląda :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-18, 19:35

Akwarybka pisze:Może źle rozumuje?
No pewnie, że źle.
Akwarybka pisze:Tyle, że Intermagu wcale nie muszę sprowadzać z PL, więc jego kupno to żaden problem, a jest o wiele tańszy niż Seachem :)
Jest też dużo gorszy, ale jak wolisz. :)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

ODPOWIEDZ