znikanie ryb

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

aguska021
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Agnieszka

znikanie ryb

Post autor: aguska021 » 2012-01-24, 16:58

od niedawna mam akwarium ponad sto litrów. miałam 3 gupiki pawie, parke gupików, parke mulinezji, parke mieczyków, dwa iryski i dwa glonojady. w pierwszych kilku dniach zaobserwowałam ze jeden jajokazalszy gupik pawi mi po jednej nocy znikł bez śladu..a po jakimś czasie dwa glonojady?? jakby zdechłyto by było widać a one jakby sie rozpłyneły.. może ktoś m ipomóc?
pozdrowienia

marekpro2
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Marek
Kontakt:

Re: znikanie ryb

Post autor: marekpro2 » 2012-01-24, 20:58

miałem podobny problem z gupikami ale doszłem do tego iż zostały one pożarte przez ślimaki ale zmarły z innych przyczyn...Jest też taka możliwość jeżeli zbiornik jest zarośniety to może zdechły w takim miejscu mało widocznym do oka co do glonojadów zależy jakie są duże ? Jeżeli małe to napewno ich nie zauważyłeś popatrz uważnie...
Ja takiego problemu niemam bo maja samica ma 12 cm :)
Z rybami przydennymi jest to bardzo powszechne że trudno nieraz je znaleźć
Ostatnio zmieniony 2012-01-24, 22:44 przez marekpro2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2012-01-24, 22:02

poszukaj wokół akwarium może wyskoczyły ;)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

aguska021
Nowicjusz

Post autor: aguska021 » 2012-01-25, 14:26

niemam zarosnietego akwarium, przeszukałam wszystko.. nie mogły tez wyskoczyć bo jest zasłonięte, za pierwszym razem jak zniknął gupik todzien wczesniej miał lekko oberwanyogon jakby go cos atakowalo a noc pózniej juz go nie było,ani kawaleczka a glonojady mialam mlode ok 2 cm. podejrzewam mieczyki ale z tego co o nich czytałam to nie są agresywne raczej przyjazne.. także sama niewiem. ale dzieki za pomoc
pozdrowienia

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2012-01-25, 16:03

aguska021 pisze:podejrzewam mieczyki ale z tego co o nich czytałam to nie są agresywne raczej przyjazne.
;) Możesz być pewna że mieczyki wcale tak przyjazne nie są. Jeśli mają odpowiednio duże akwarium, odpowiednie towarzystwo i odpowiednie usposobienie, tą są wówczas dość spokojne i raczej nie dokuczają innym gatunkom.
W małym zbiorniku mieczyki potrafią być bardzo agresywne.

Ale wracając do tematu. Mieczyk potrafi bez problemu uszkodzić rybę pokroju gupika. W niewłaściwie prowadzonym zbiorniku rany mogą w konsekwencji zakażenia zabić rybę.
Więc jakiej wielkości masz te mieczyki? No bo taki 3 centymetrowy to raczej nie zabije innej ryby. Dorosły mieczyk bez problemu zabije małego glonojada i gupika.
Każda martwa ryba w zbiorniku to potencjalny pokarm dla... innych ryb. I tak najczęściej znikają martwe ryby, oczywiście małe ryby.
A masz w akwarium ślimaki? To najlepsi czyściciele w akwarium, zjedzą praktycznie wszystko a już padnięta ryba to ich przysmak.

Popatrz również na filtr, a dokładnie na komorę filtracyjną, tam też potrafi zassać rybę.
Obrazek

aguska021
Nowicjusz

Post autor: aguska021 » 2012-01-26, 15:35

mieczyki mam ok 8 cm samiec mierzony bez pletwy ogonowej. filtr sprawdzałam od tej pory juz trzy razy ale takze nic niebyło. fakt ze glonojady miałam i mogły byc ofiara. dzięki. ślimaków nie mam.
pozdrowienia

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2012-01-26, 23:24

To mieczyki i reszta sobie pojadły...

ODPOWIEDZ