bawariamotors.pl/bmw/czesci-i-akcesoria/czesci-m-performance/

Gupiki siędzą za grzałką

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

piotrde2806
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Piotrek
Kontakt:

Gupiki siędzą za grzałką

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 10:54

Witam, jestem tu pierwszy raz. Zaczynam dopiero przygodę z akwarystyką. Moje akwa: 112l, wpuscilem dopiero pierwsze rybki - 3 gupiki, samiec i dwie samiczki. Są już 24 godziny a ciągle przesiedzą za grzałką. Czasem za filtrem. Czyżby bylo im zimno? :niewiem:
Wyszły tylko wtedy gdy rzucilem im jedzonko. Może czegoś im brakuje? Ogólnie są bystre, ale jakby wystraszone

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Gupiki siędzą za grzałką

Post autor: Morter » 2012-03-09, 11:09

a jaka jest temperatura w akwarium?
akwarium jest dojrzałe już? po jakim czasie wpuściłeś rybki?
jak wpuszczałeś ryby? stosowałeś metodę kropelkową (powolne przyzwyczajanie do nowej wody)?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-03-09, 11:16

Przy wpuszczaniu nowych rybek czasami możemy obserwować takie zachowanie, zwłaszcza jeśli grzałka i filtr są jedynym wystrojem akwarium.
Ale u mnie gupiki nigdy tak się nie zachowywały...

Napisz coś więcej o akwarium. Kiedy wlałeś wodę, a po jakim czasie wpuściłeś te ryby. Czy masz w nim rośliny, jaka jest temperatura, jakie parametry wody.
W jaki sposób postępowałeś z rybami po ich zakupie aż do wpuszczenia do akwarium. Czy zrobiłeś właściwą ich aklimatyzację do nowych warunków?

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 11:40

Wodę wlewałem w środę dodając Esklarin 20ml i Sera Nitrivec Biostarter 50ml. Pani ze sklepu powiedziała, że mogą już pływać 3 gupiki więc zaufałem i tak zrobiłem. Powiem wam, że trochę żałuję, że jej posłuchałem.

Dodam jeszcze, że gdy tylko je wpuściłem ( 20minut dryfowały w torebce po akwarium) były aktywne, potem troszkę przesunąłem szafkę tak, że światło okienne pada wprost na akwarium (akwa stoi 6m od okna) i wtedy zaczęły siedzieć za grzałką i filtrem.
temperatura wody 25stopni.

Acha, Pani dodała jeszcze, że jak przetrwają noc to dziś mogę przyjechać po następne...
Obrazek
ogólnie to powiedzcie mi czy nie popełniam jakiegoś błędu, słuchałem tylko porad tejże Pani ze sklepu.

m@ciek
Forumowicz

Post autor: m@ciek » 2012-03-09, 14:08

Podejrzewam, że pani ze sklepu jest typowym sprzedawcą nastawionym na zysk. Liczy się z tym, że przez zalecany okres 2-3 tygodni dojrzewania akwarium klient może trafić do innego sklepu. A tak nie ma czasu na spokojne przemyślenia...
Aż się boję jej propozycji dotyczącej docelowej obsady :)
piotrde2806 pisze:Pani dodała jeszcze, że jak przetrwają noc to dziś mogę przyjechać po następne...
:nie: Odradzam... Pośpiech w akwarystyce wskazany jest tylko przy wycieraniu wody z podłogi.
Zalecam Ci zakup testów kropelkowych na zawartość azotynów i azotanów. To powinno Ci pomóc utrzymać przy życiu obecną obsadę poprzez kontrolowanie trujących dla ryb związków chemicznych. Zrozumiesz też konieczność systematycznych podmian wody i ustalisz jak często i w jakiej ilości będzie to konieczne u Ciebie.

A przy zakupie następnych ryb poddawaj je właściwiej aklimatyzacji. W internecie jest mnóstwo zaleceń jak to właściwie robić.
Pokrótce: 15-30 minut na wyrównanie temperatury, a potem co kilkanaście minut dolewanie do torebki po trochu wody ze zbiornika aby wyrównać pozostałe jej parametry.

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 14:11

m@ciek pisze: A przy zakupie następnych ryb poddawaj je właściwiej aklimatyzacji. W internecie jest mnóstwo zaleceń jak to właściwie robić.
Pokrótce: 15-30 minut na wyrównanie temperatury, a potem co kilkanaście minut dolewanie do torebki po trochu wody ze zbiornika aby wyrównać pozostałe jej parametry.
A widzisz, Pani sklepowa :boisie: zabroniła mi wlewać wodę z torebki do akwarium, ciekawe dlaczego?

m@ciek
Forumowicz

Post autor: m@ciek » 2012-03-09, 14:27

Ja tez nigdy nie wlewam wody z torebki do akwarium.
To wodę z akwarium po trochu dolewam do torebki pływającej w akwarium. Kiedy już uznam, że aklimatyzacja jest zakończona wyjmuję torebkę z akwarium i umieszczam ją w siatce do łowienia ryb (im większa tym wygodniej), a tę w naczyniu. Ostrożnie rozcinam torebkę aby woda wraz z rybami rozlała się w naczyniu (ryby zostają uwiezione w siatce, ale ciągle są w wodzie). Potem przenoszę ostrożnie siatkę z rybami do akwarium pozwalając im na wypłynięcie z siatki. Woda z aklimatyzacji zostaje w naczyniu i trafia do kanalizacji.

Może pani sprzedawczyni zabraniając Ci wlewania wody z torebki do akwarium była na tyle uczciwa abyś jej nie aplikował do swojego akwarium bo dodaje jakąś chemię do swoich zbiorników...

PS Wydaje mi się, ze na zdjęciu widzę muszlę w Twoim akwarium. Jeśli tak to wiedz, że taka muszla zmienia parametry wody w kierunku nie wskazanym dla akwariów ogólnych. Tak samo uważaj z kamieniami. Nie wszystkie są właściwe.

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 15:05

Czyli muszlę zdecydowanie wyjąć? Powiedz jak z podłożem, bo wszędzie czytam kolejność: żwir gruby, średni, drobny. Ja mam odwrotnie, czy to nie jest błąd?

Kamienie przed włożeniem polewałem octem, nie syczały, nie pieniły się. Potem je gotowałem ok.30 minut w wodzie z solą, następnie około 10minut bez soli.

A jakieś figurki ze sklepu? Takie gliniane tylko mają, zamki, stare samochody lub statki.
Ostatnio zmieniony 2012-03-09, 15:07 przez piotrde2806, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-09, 15:20

piotrde2806 pisze:Czyli muszlę zdecydowanie wyjąć?
wyjąć
piotrde2806 pisze:A jakieś figurki ze sklepu? Takie gliniane tylko mają, zamki, stare samochody lub statki.
jeśli bardzo Ci się podobają to możesz, ale lepiej jest pozostać przy naturalnych ozdobach - kamienie, korzenie, ew łupiny kokosa, rośliny, to na dłuższą metę bardziej cieszy oko...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2012-03-09, 15:39

Dodam też, że wystawienie akwarium na światło dzienne to gwarantowany sposób na plagę glonów. Proponuję się podszkolić poprzez lekturę tych artykułów:

http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/15993.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

piotrde2806
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: piotrde2806 » 2012-03-09, 19:45

Słuchajcie, zaobserwowałem coś niepokojącego. Przed chwilą zmuszony byłem przelożyć przedłużać w inne gniazdko no i siłą rzeczy musiałem na parę sekund wszystko wyłączyć. Nagle rybki wyszły zza filtra i grzałki, wypłynęły na środek pierwszy raz od rana. Jak włączyłem światło to znowu uciekły pod filtr. Nie wiem co się dzieje. Czy pokrywa w ogóle powinna wydzielać jakiś zapach? U mnie wydziela, smród. Wszystko prócz podłoża i roślinek dostałem gratis z akwa. Może to lipa jakaś chińska?
Filtr: JP-013F
Grzałka: JRB-100
Proszę o porady.

m@ciek
Forumowicz

Post autor: m@ciek » 2012-03-09, 21:30

To normalne, że przy zgaszonym świetle zestresowane ryby stają się spokojniejsze, a tym samym pewniejsze i wychodzą z kryjówek. Daj im trochę czasu na oswojenie się z nowym domem, ale miej tez świadomość, że tak wczesne wpuszczenie ich do świeżego zbiornika wcale im tego nie ułatwia...

Warto zaraz po zakupie i podczas transportu zakryć czymś worek foliowy, a kiedy je aklimatyzujesz zgasić świetlówki w akwarium. Cała ta przeprowadzka będzie wtedy dla nich mniej stresująca. Im delikatniejszy gatunek tym większe ma to znaczenie.

Co do zapachu z pokrywy to podejrzewam, że źródłem może być mocno grzejący się tani statecznik do świetlówki T8. Powinien chyba ustąpić z czasem...

ODPOWIEDZ