https://rescogitans.pl

Obsada akwarium 60 L

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

pawelmisiek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Obsada akwarium 60 L

Post autor: pawelmisiek » 2012-03-13, 15:42

Witam, założyłem temat w dziale jak zakladac akwarium i tam też to zamieściłem , ale może tutaj zaglądają eksperci od rybek. Także o to lista rybek i roślin które mi się podobają i proszę o wybranie czegoś dla mojego akwarium . Moje akwarium wygłąda następująco , co prawda prostokątne , ale z przodu dwa konty mam ścięte i są 2 ścianki czyli tylne kąty są proste , a w przodzie są 2 ścianki po bokach i wychodzi ze jest to 6-bok. Wymiary : tylna ściana 70cm, przednia ściana 56cm , boczna ściana 20cm, te dwie ściany po bokach po 10cm. Mieści się tam 60l jak zaleje do pełna , ale przy wypełnieniu żwirkiem itp. to bedzie z 55 l. To przechodzę do listy :

Blyszczyk czerwony
Bojowniki , ale one sa chyba agresywne prawda ?
bystrzyk barwny
dyskowiec paletka
Zbrojnik
Brzanka sumatrzańska
Neon Innesa i czerwony
Molinezja czarna,zaglopletwa
skalary
pawie oczko-gupik
barwniak szmaragdowy
Otocinclus affinis
Kirysek
Gurami mialem niebieskie , wytrzymale ryby moim zdaniem
mieczyk hellera
welon - ale chyba za male akwarium na niego z tego co czytalem juz

Da się coś wybrać , oczywiście słucham też innych propozycji .

A o to rosliny :
Alternantera Reineckego (reineka)
Anubias Bartera
Grzybień egipski (Lotos tygrysi)
Hottonia nastroszona
Krynia rzemieniolistna
Ludwigia (repens)
Ponikło igłowate
Rotala wspaniała
Wgłębka wodna

Proszę także o wybranie czegoś i w jakich ilościach.

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Obsada akwarium 60 L

Post autor: matrix82 » 2012-03-13, 19:35

To tak:

Blyszczyk czerwony- ok. 10 szt
Bojowniki - łagodna rybka, trzymam z rybami mniejszymi niż neony i się godzą. Agresywny tylko jak są dwa samce w jednym zbiorniku.
bystrzyk barwny- ok 10szt
dyskowiec paletka - odpada, o wiele za małe akwa
Zbrojnik - odpada, o wiele za małe akwa
Brzanka sumatrzańska - odpada, za małe akwa
Neon Innesa i czerwony - 6-20szt
Molinezja czarna,zaglopletwa- odpada, za małe akwa
skalary - odpada, o wiele za małe akwa
pawie oczko-gupik- ok 10-15szt
barwniak szmaragdowy
Otocinclus affinis - ok 5szt.
Kirysek - ok 5szt
Gurami - odpada, o wiele za małe akwa
mieczyk hellera - - odpada, za małe akwa
welon - - odpada, o wiele za małe akwa

Wypisałem ryby w ilościach które się nadają na ten zbiornik. Oczywiście jak będziesz miał np. te 20 neonów to już tych 15 gupików nie możesz wpuścić itp. Myślę że tak z 25-30 takich drobnych ryb to max jak na takie akwarium.

Co do roślin, to tylko aby ich było dużo. Jakie posadzisz to już od Ciebie zależy.
Tu jest lista, takich które nie powinny Ci sprawiać problemów: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm

Przeczytaj sobie też taki temat, aby uważać przy zakupie w sklepie: http://e-akwarystyka.pl/topics5/9245.htm
Obrazek

pawelmisiek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Post autor: pawelmisiek » 2012-03-13, 20:43

Wybralem takie o to rybki i roslinki z porozumieniem na innym forum , prosze o komentarz czy moze byc .

Rośliny:
1plan- gałęzatka i Riccia fluitans (wgłębka)- zamiast wgłębki myślę nad mechem
2plan- Ceratophyllum demersum (Rogatek) ,Egeria densa ( to są bardzo podobne roślinki to jak coś zastąpie jedną np. Ludwigia repens, Barclaya longifolia)
3plan - Valisneria (nurzaniec), Bacopa caroliniana, monnieri- wybrałem taką wiekszą na ten tył

Rybki:
bojownik 1+3(4)
Neon innesa x 10
kiryski x6
krewetki amano bo takie podobno mogą żyć z bojownikiem , Prawda ? Proszę o odpowiedz jaką ilość mogę umieścić razem z wymienionymi rybkami.
Tam napisali ze bojownik nie moze zyc z pawie oczko - gupik poniewaz samiec bedzie atakowal tam te samce , prawda to ??

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2012-03-19, 09:13

na temat współżycia ryb z bojownikiem, wszystko zależy na jakiego trafisz amana może być z bojownikiem ale zdarzają się osobniki które wykończą za równo amano jak i raki, ale też znam ,,kapcie" które nie ruszą ani narybku gupika ani RC,

łączenie bojownika z gupikiem ma 3 możliwe konsekwencje:
a) zgoda rzadko ale jednak spotykana
b) zagłada gupików (bojowniki odgryzają ogony aż do nasady ... nie udało mi się osobiście uratować gupika w takim stanie)
c) poszarpana spódniczka u bojownika... nie wygląda efektownie ale nie jest groźne

inną sprawą nie powinno się łączyć ryb zimnolubnych (23-25* gupik) z ciepłolubnymi ( 26 a najlepiej ok 30 bojownik)

ODPOWIEDZ