Ryby bez filtra
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Przemek
Ryby bez filtra
Kiedyś miałem akwarium było bez niczego tylko żywe roślinki i rybki około 20-30l. Wydaje mi się że były to gubili tylko nie jestem pewny. Chciałbym od nowa założyć hodowle tylko nie jestem pewny czy gupiki bez filtra i tp by przeżyły. Przetem były zdrowe jak rydze.
Kakao
W dzień jestem jak zwierze...
A w nocy jestem dusicielem...
Gepard
Prawa autorskie Zastrzeżone.
Gepard
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Re: Ryby bez filtra
filtr musi być i koniec
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Nowicjusz
Nie musi jak przetem miałem i nie było i było wszystko ok.
Kakao
Gepard
Gepard
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Gepart, filtr nie służy do napowietrzania tylko do oczyszczania wody ze składników toksycznych:azotanów, fosforanów, amoniaku czyli tego co ryby wydalają... jest koniecznym sprzętem i najtańszy kosztuje 20zł z przesyłką (fakt nie polecam ale lepsze to niż nic, to że te ryby przeżyły to tylko efekt ich wytrzymałości i możliwe że krótkiego stażu w akwarystyce, podstawą w akwarystyce jest zbiornik, obsada dostosowana do litrażu, żywe rośliny i filtr... oraz grzałka jeżeli ryby są ciepłolubne
http://strony.aster.pl/faolan/bez_filtra01.htmTetriZ pisze:filtr musi być i koniec
-
- Nowicjusz
No nie wiem jestem jednak przekonany iż roślinny za-stopi sprzęt i będą dawać wystarczającą ilość tlenu. Podkreślam jednak że te ryby powinny być proste tzn. Nie wymagające czyli tylko gupiki jestem takiego zdania.
Kakao
Gepard
Gepard
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
w takim razie zapraszam za jakiś czas do działów lecznica, i glony
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Skoro uważasz, że gupiki nie są wymagające to powodzenia życzę i hodowli kundli.Gepart pisze: Podkreślam jednak że te ryby powinny być proste tzn. Nie wymagające czyli tylko gupiki jestem takiego zdania.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
krasnal, baaardzo duży (300-wzwyż), zarośnięty w 90% z czego 60% będą stanowić rośliny duże i szybko rosnące, i z niewielką obsadą przeżyje bez filtra, i będzie to holender w typie LT, ale ty w swej łasce mówisz o 25l salaterce gdzie po prostu nie przejdzie bo tworzone przez ryby a zwłaszcza mnożące się gupiki azotany i amoniak doprowadzą prędzej czy później do śmierci i chorób ryb..., taki holender wymaga wiedzy i doświadczenia... a Ci ich na razie brak
aidi, nie ja ten temat zakładałem = podałem przykład że to jest możliwe

Choć nie mam holendrów ale 4 aqwa+kilka słoików jakoś egzystują przy mojej wiedzyaidi pisze:krasnal, , taki holender wymaga wiedzy i doświadczenia... a Ci ich na razie brak

Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 02:29 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Wiesz... akwarium bez wydajnego oczyszczania ze związków toksycznych to jak toaleta bez sedesu. Wszystko zostaje na miejscu i w końcu by cię zabiła ilość toksyn w twoim środowisku. Przepraszam za trochę obrzydliwe porównanie ale tak niestety jest.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To może tak - da sie zrobić zbiornik bez filtra, ale trzeba pamiętać, że musi być on strasznie zarośnięty, a i nie wszystkie gatunki ryb będzie można w nim trzymać. Gupiki są akurat dość wytrzymałe i wiele zniosą, ale na dłuższą metę na pewno im to służyć nie będzie. Kolejna sprawa to kwestia roślin w takim zbiorniku - nie będą to piękne rośliny, a raczej mało wymagające i szybko rosnące gatunki takie jak rogatek - w końcu mają pochłaniać produkty azotowe - a co za tym idzie, ich szybki rozrost jest niezbędny. Czyli konieczne będą też pewnie dodatkowe nawozy i dużo światła. Albo... można tu rozważać zbiornik LT, choć w 20l to raczej porażka. Tak czy inaczej, najprostsze rozwiązanie to najmniejszy możliwy filtr.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Wracam do jaskini 

Ostatnio zmieniony 2017-01-09, 00:18 przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie rozumiem trochę tej batalii. Filtr naprawdę nie jest drogi, bo to wydatek rzędu parudziesięciu złotych. Oczywiście, wszystko jest możliwe i "hodowla" bez filtra również, ale trzeba zwrócić uwagę na warunki: wielkość akwarium, stopień zarośnięcia i tak dalej. Niemniej jednak uważam, że lepiej kupić filtr i pocieszyć się rybkami niż kupować nowe rybki po jakimś czasie, a starym urządzić pogrzeb... Przezorny zawsze ubezpieczony!
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Jan
Dawno temu ludzie żyli w jaskiniach, bez wygód, toalet, higieny osobistej itd. Żyli... tyle, że bardzo krótko i nękani byli chorobami i epidemiami.
Na szczęście jest coś w człowieku takiego, że wciąż dąży on do tego, aby jemu i jego podopiecznym żyło się lepiej. Stąd te wszystkie zdobycze techniki z coraz lepszymi filtrami do akwariów włącznie.
Są jednak ludzie twierdzący, że skoro kiedyś "tak" miałem to i teraz...
No cóż, jeśli ktoś chce ciągle tkwić w epoce "kamienia łupanego" - jego sprawa.
Na szczęście jest coś w człowieku takiego, że wciąż dąży on do tego, aby jemu i jego podopiecznym żyło się lepiej. Stąd te wszystkie zdobycze techniki z coraz lepszymi filtrami do akwariów włącznie.
Są jednak ludzie twierdzący, że skoro kiedyś "tak" miałem to i teraz...
No cóż, jeśli ktoś chce ciągle tkwić w epoce "kamienia łupanego" - jego sprawa.
Wypowiedź mogła zawierać lokowanie produktu... <- idiotyczne, ale niestety ustawowo wymagane. "Ave Cezar"!