Umiejscowienie filtra w akwarium roślinnym
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Umiejscowienie filtra w akwarium roślinnym
Mam pytanie odnośnie umiejscowienia filtra w akwarium z dużą ilością roślin. Czy może on być ukryty za roślinami? Nie spowolni to procesu oczyszczania wody? Czy woda zostanie w pełni oczyszczona czy może jednak rośliny będą ten proces trochę blokować? To samo odnośnie grzałki.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Artur
- Kontakt:
Re: Umiejscowienie filtra w akwarium roślinnym
Ale odnośnie grzałki to c omasz na mysli?? ona wody nie filtruje;p;p XD
Co do filtra na pewno cos na roślinach sie zatrzyma ale jak masz duzooo roslin to gdzie bys go nie umiescil i jak bys nie robil to zawsze ci cos rosliny zatrzymaja a pozniej opadnie na dno,
A jesli chodzi o akwa roślinne to jest to pojecie względe i zalezy od punktu odniesienia, inaczej to postrzegam ja i inaczej ty, bedzie fotka to cos bedziemy myslec , bez fotki to jak bicie jajkami do wróbli z zamknietymi oczami;p
pozdro,
Co do filtra na pewno cos na roślinach sie zatrzyma ale jak masz duzooo roslin to gdzie bys go nie umiescil i jak bys nie robil to zawsze ci cos rosliny zatrzymaja a pozniej opadnie na dno,
A jesli chodzi o akwa roślinne to jest to pojecie względe i zalezy od punktu odniesienia, inaczej to postrzegam ja i inaczej ty, bedzie fotka to cos bedziemy myslec , bez fotki to jak bicie jajkami do wróbli z zamknietymi oczami;p
pozdro,
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Nie filtruje? A ja byłem pewien, że tak hahahahahahaarczif01 pisze:Ale odnośnie grzałki to c omasz na mysli?? ona wody nie filtruje;p;p XD

Chodzi mi o to czy może być umieszczona za roślinami, czy nie ogranicza to pracy sprzętu w akwarium.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Artur
- Kontakt:
no nie ogranicza bo w jaki sposób, ;p o grzałke sie nie martw jak masz dobry ruch wody to jest spoko gdzie bys jej nie umiescil,
dodaj zdj pierw to cos poradzimy odnosnie filtra
dodaj zdj pierw to cos poradzimy odnosnie filtra
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Nieznacznie ale ogrzewa ;)piotrde2806 pisze: że filtr ogrzewa wodę
Grzałkę umieść w miarę blisko wylotu filtra wtedy będzie ładnie rozprowadzana temp.
Masz chyba filtr wewnętrzny więc możesz go troszkę schować w rogu.Rośliny napewno troszkę będą tłumiły ruch wody ale nadmiar syfku możesz zbierać podczas podmian wody.
Loża Szyderców
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Nie bój się, u mnie jest gąszcz, że palca nie idzie włożyć a wszystko daje radę. Woda może przecież być zaciągana nad roślinami, nie spowolni to przepływu na tyle, żeby spowodować jakieś negatywne skutki. Grzałka umieszczona w gąszczu bez przepływu wody rzeczywiście jednak może nie wykonywać swojego zadania prawidłowo. Może być różnica temperatur po dwóch stronach akwarium, a im większe akwarium tym to wahanie może być większe. Grzałka ustawiona nawet przy wlocie filtra spełni swoje zadanie, byle by filtr wystarczająco dobrze cyrkulował wodę.