https://gabloty.org.pl

Brzanka zielona choroba oka

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

sheryll
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: sheryll

Brzanka zielona choroba oka

Post autor: sheryll » 2012-04-17, 20:39

czesc, posiadam 60L akwarium, a w nim:
4 zalobniczki,
3 brzanki sumatrzanskie
4 brzanki zielone
2 dorosle zbrojniki (parka) + 3 mlode
duzo malych slimaczkow

dzis zauwazylem, ze jedno oko mojej brzanki zielonej jest jakby nabrzmiale, spuchniete i lekko metne. widac na tym oku cos czerwonego, krwistego jakby naczynko krwionosne.

Prosze o pomoc

niestety nie posiadam lepszego zdjecia - na zdjeciu nalot jest bialawy - w rzeczywistosci nalot jest metny

Obrazek

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Brzanka zielona choroba oka

Post autor: blue_betta » 2012-04-17, 20:43

Na bank masz przerybienie i to spore, ale napisz ciut więcej informacji: jaka filtracja, temperatura, wielkość i częstotliwość podmian.

sheryll
Nowicjusz

Post autor: sheryll » 2012-04-17, 20:56

filtr wewnetrzny, temperatura 27 stopni Celsjusza, co 2-3 tygodnie podmieniam okolo 15-18L, woda kranowa odstana 2 doby, oczywiscie przed podmiana podgrzana, podczas podmian gabka scieram zawsze drobne skupiska glonow na szybie (widoczne na zdjeciu), po oczyszczeniu z glonow zawsze odmulam dno, wlasnie na ten czwartek mam zaplanowana podmiane.
Od ponad 2 lat tak robie i nie bylo wiekszych problemow - raz rybki mialy ospe - musialem ja przyniesc z jedna brzanka ze sklepu - ospa wyleczona, obylo sie bez strat.
Slimaczkow jest sporo, mnie nie przeszkadzaja.
Sa tez 2 male roslinki ale nie pamietam nazw, i sporo mchu.

Glonojady mialem 2 - akurat od malego od malego trafila sie parka i niedawno sie rozmnozyly - z 5-7 mlodych przetrwaly 3, ktore planuje oddac do sklepu w zamian za pokarm, ale w obecnej sytuacji tego nie zrobie.
Rybki karmione glownie suchym pokarmem (3 rodzaje) + raz w tygodniu dostaja zywy.

Zbrojniki karmione 2ma rodzajami tabletek.

Rybki karmione 1-2 razy dziennie - staram sie sypac tyle, aby zdazyly zjesc nim opadnie na dno

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-04-18, 09:51

Podmianki robisz o wiele za małe i zbyt rzadko.
Poza tym: mało roślin + przerybienie + rzadkie i małe podmiany wody = nic dobrego. Moim zdaniem ryba mogła zatruć się amoniakiem, albo podczas bójki miała nawet minimalną rankę i wdało się jakieś zakażenie bakteryjne.
Podmianki rób co tydzień i przy takiej obsadzie spokojnie 40%.

Najlepszym wyjściem byłby szpitalik dla chorej brzanki i obserwacja co się dzieje, gdy ma zapewnioną w nim higienę. Jeżeli nie byłoby widać poprawy wtedy można by było włączyć jakąś chemię.

Na teraz proponuję zrobić podmiankę + odmulenie dna i to czym prędzej.

sheryll
Nowicjusz

Post autor: sheryll » 2012-04-19, 18:22

od wczoraj stosuje ziola swietlika, rybka je normalnie, czasem chowa sie po katach, bo inne zaczynaja jej dokuczac i zaczepiaja ja. niestety nie mam jej gdzie odlowic.

seba2pac
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 195
Imię: sebastian

Post autor: seba2pac » 2012-04-22, 15:32

http://e-akwarystyka.pl/topics21/11856,15.htm
witam zerknij na tego linka czy to nie jest to samo są tam zdjęcia tylko że mieczyka z takim okiem ,ja dawałem przez 5 dni ten lek i pomogło

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-04-26, 17:16

Napuchnięte oczy zawsze oznaczają bardzo złe warunki w zbiorniku. Dopóki tego nie poprawisz wlewanie leków do akwarium nie ma żadnego sensu :( To tak jakbyś nakładał opatrunek na brudna ranę...

ODPOWIEDZ