Akara z Maroni w obsadzie 112l.

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Ania211
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Anna

Akara z Maroni w obsadzie 112l.

Post autor: Ania211 » 2012-06-17, 18:34

Szukam pomysłów na obsadę po restarcie akwarium 112 litrów. Chciałabym by w tej obsadzie znalazła się Akara Marońska... i jako ławica może Neon czerwony lub Bystrzyk Amandy. W związku z tym chcę się dowiedzieć co jeśli samiec i samica Akary się nie dobiorą czy grozi ty wyłącznie brakiem tarła czy może powodować agresje. Wiem ,że to spokojny gatunek.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: Akara z Maroni w obsadzie 112l.

Post autor: kbtor » 2012-06-18, 10:18

112 litrów to za mało na ten gatunek, Ja nawet do 160 litrów jej nie dałem, a miałem taką ochotę.
Te ryby nie bardzo lubią towarzystwo ruchliwych sąsiadów.
Obrazek

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-18, 13:06

Ja słyszałam ,że nie potrzebuję tyle miejsca co inne gatunki tych rozmiarów. To co innego z Amazoni ?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2012-06-19, 10:40

Ania211 pisze:Ja słyszałam ,że nie potrzebuję tyle miejsca co inne gatunki tych rozmiarów.
Pielęgnice to ryby z charakterem i doświadczenia z nimi bywają różne, od aniołków po morderców. Każdy osobnik to indywidualista.
Ja stwierdziłem że taki zbiornik jest zbyt mały, nie mówiąc o ewentualnym towarzystwie.
Może się wypowie ktoś z inną opinią?
Ania211 pisze:To co innego z Amazoni ?
Chodzi o pielęgnice?
Obrazek

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-19, 22:07

Obsada z Przejrzystych Wód Amazoni ,oprócz Ramirezy bo tę miałam. Wolalabym rybę spokojną. Jestem początkująca :)

Linf
Akwarysta
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2012-06-19, 22:52

Może coś z apisto :?: np. A.Borelli (p.żółta) lub A.Trifasciata (p.trójpręga) spokojne gatunki i niewymagające.
Loża Szyderców

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-20, 21:08

Witaj !
Zastanawiałam się nad tymi gatunkami zwłaszcza nad Borelli , ale zrezygnowałam po tym jak przeczytałam o tym ,że dorosłe osobniki nadają się do zbiorników jednogatunkowych.
Wie ktoś może czy w okolicy Ostrowa Wielkopolskiego czy Kalisza może znaleźć te mniej popularne gatunki ? :)
Czy te Pielęgniczki ryją w podłożu ?
Pozdrawiam

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2012-06-20, 22:06

Ania211 pisze:że dorosłe osobniki nadają się do zbiorników jednogatunkowych.
Nie prawdą to jest,że pilelęgniczki nadają się do jedno gatunkowych zbiorników (chyba,że tarliskowych i zależy na odchowaniu narybku) a wręcz przeciwnie.Pielęgniczki są rybami zamieszkującymy strefy przydenne i bardzo dobrze się czują z rybkami ze stref środkowych czy górnych a nawet są śmielsze.Dorosłe osobniki w okresie tarła są bardziej aktywne i agresywniejsze ale to nie znaczy,że zalecane jest trzymanie w zbiornikach jednogatunkowych albowiem zależy to od zbiornika a w Twoim przypadku uważam,że para Apisto przy dobrze zagraconym dnie będzie spokojnie egzystowała z rybami towarzyszącymi a rybki takie są tez mile widziane jako rozpraszacze w okresie tarła.
Loża Szyderców

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-21, 13:31

Czy te Pielęgniczki rozkopują dno ?

Awatar użytkownika
YotoroAne
Forumowicz
Pojemność akwarium: 140
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: YotoroAne » 2012-06-21, 16:11

Jeśli zdecydowała byś się na bardziej popularne rybki to w KAKADU w Galerii Kalisz Carefour na ul. Poznańskiej jeszcze godzinę temu pływała dobrana parka Ramirez, przyglądając się chwilkę akwarium poznasz je po tym, że: pływają razem, skubią korzeń przy przedniej szybie i przeganiają wszystkie inne osobniki.

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-21, 18:12

Bardzo dziękuję za informacje :)
Ramirezki już miałam:)
A co powiesz o sklepie na Nowym Świecie "Psia kość" ?

Pielęgniczki żółte trzyma się w parach czy haremach ?
Jeśli wziełabym do nich ławice - Bystrzyki Amandy lub Neony Czarne byłby to biotop Matto Grosso :) Zatem łatwiej byłoby je utrzymać w dobrej kondycji. Czy hodował ktoś te rybki ?
Wiem ,że rybki należy wpuszczać po 2-3 sztuki i obserwować NO2 , ale nie wiem jak postępować w przypadku ławic?

Zrobiłam dziś test Zooleka na NO3 i Tropicala na NO2. NO3 wynosi ok. 10 , natomiast na NO3 wchodzi nieco więcej jak ,0,3 a mniej niż 0,3 , tzn w probówce był kolor żółty ciemniejszy niż na pierwszym kółku a jaśniejszy od drugiego kółka czyli 0,3. Podałam dziś trochę bardziej na oko odżywki z azotem i fosforem bo mi Moczarka więdnie i gnije....
Pozdrawiam

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2012-06-21, 21:35

Ania211 pisze:Pielęgniczki żółte trzyma się w parach czy haremach ?
Można mieć parkę.
Ania211 pisze:Jeśli wziełabym do nich ławice - Bystrzyki Amandy lub Neony Czarne
Moim zdaniem będzie ok.

Napisz coś więcej o zbiorniku żeby można było coś powiedzieć. Kiedy zalałaś zbiornik :?:
Loża Szyderców

Ania211
Zainteresowany

Post autor: Ania211 » 2012-06-21, 22:24

Akwarium zalałam w ubiegły wtorek. Mam filtr Aquel Fan 2 Plus , grzałkę Aquel 150W.
Korzeń ,łupki , dużo płaskich kamieni , dokupię łupiny kokosa. Podłoże grys bazaltowy. Od dziś dodatkowo okrzemki.......

Wolałabym harem oczywiście jeśli można :)

Awatar użytkownika
YotoroAne
Forumowicz
Pojemność akwarium: 140
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: YotoroAne » 2012-06-22, 01:25

Co mogę powiedzieć o sklepie "Psia Kość": Czasami zdarza im się nabyć jakieś ładne rybki ale szczerze to nie polecam, słabo im schodzą i często mają problemy z ospą więc istnieje ryzyko przywleczenia czegoś do domu :( Z roślinek też za dużego wyboru nie mają, no i co najgorsze, tyle akwarii a bojowniki trzymają w kubkach :(
Ja praktycznie zaopatruję się tylko w KAKADU i u Tomka na ul. Ostrowskiej. Jak się coś potrzebuje konkretnego a nie wie gdzie szukać to najlepiej pogadać w KAKADU z akwarystą Michałem, on wie prawie wszystko o innych sklepach i jeśli niema czegoś u niego na sklepie to bez problemu powie do którego miejsca się udać i kto ma możliwość jakieś wyszukane ryby zamówić. Z kolei na ostrowskiej jest sklep prowadzony przez ojca i syna. Z tym panem po pięćdziesiątce lepiej nie wdawać się w dyskusje bo wiedzę to on ma, ale dużo pierdół wciska żeby kupić a można się spokojnie bez nich obyć. Z synem (Tomkiem) można pogadać jak z normalnym człowiekiem, prowadzi sklep, na akwarystyce się zna, i nic nie wciska, a czasami wręcz przeciwnie odradza i proponuje jakieś tańsze domowe sposoby. Co do samego sklepu: z roślinami różnie bywa, czasami mają piękne, czasami straszna lipa, wszystkie z uprawy akwariowej od znajomych (często z zatoczkami) ale nigdzie tak tanio się roślin nie dostanie i jest pewność , że się przyjmą nawet te podupadłe na kondycji jeśli będą miały warunki. Ryby zdrowe, część od jakiegoś mniejszego hodowcy a część z giełdy akwarystycznej, karmione płatkami i mrożoną ochotką, żadna ryba nie jest wpuszczana do baniaków na sklepie bez kwarantanny, (kwarantanne przechodzą w klubie "Pirania" na Wojska Polskiego).

Się trochę rozpisałem nie na temat ale myślę że moderatorzy wybaczą :kwiaty:

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2012-06-22, 18:36

Ania211 pisze:Akwarium zalałam w ubiegły wtorek.
To jeszcze świeży zbiornik musi troszkę dojrzeć.
Ania211 pisze:Mam filtr Aquel Fan 2 Plus
Osobiście bym go wymienił na filtr kaskadowy np.FZN-3 a najlepiej jakiś kubełkowy.
Ania211 pisze:Podłoże grys bazaltowy.
Nie jest to odpowiednie podłoże dla pielęgniczek.
Od dziś dodatkowo okrzemki.......
To świadczy o niedojrzałym akwa i samo zniknie.
Loża Szyderców

ODPOWIEDZ