Bojownik i Pyszczak

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Banzail
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Gutek

Bojownik i Pyszczak

Post autor: Banzail » 2012-07-25, 11:07

Witam

Planuje obsady do nowego akwarium - mały, przytulny, 45 l. Czy jeśli wrzucę do środka bojownika i 2 - 3 małych pyszczaków to będzie rzeźnia? Boje się, że znajdę rano szkielet bojownika i zadowolonych pyszczaków, podobno pyszczaki "czyszczą" w ten sposób swoje tereny - znane są przypadki, że zjadają też martwe ryby, nawet z własnego gatunku.

Dziękuje z góry za pomoc.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Bojownik i Pyszczak

Post autor: maol » 2012-07-25, 12:49

Pyszczaki absolutnie nie nadają się do tak małego zbiornika. I tak, to są zwykle dość agresywne, terytorialne ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Banzail
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Gutek

Post autor: Banzail » 2012-07-25, 13:36

Dziękuje za odpowiedź.
Wiem, że zbiornik jest za mały. To jest tylko tymczasowy. Za ok. 0,5 roku planuje zmienić na znacznie większego. Potrzebuję tylko informacje czy można trzymać pyszczaki z bojownikiem. Mam już wypatrzone rybki. Obecnie Bojownik jest prawie dwukrotnie większy niż pyszczaki (głównie dlatego, że ma bardzo duże płetwy). Pytanie czy za 3 miesiące pyszczaki, gdy już trochę podrosną, nie zaczną traktować bojownika jak obiad.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-07-25, 14:03

Banzail pisze:Potrzebuję tylko informacje czy można trzymać pyszczaki z bojownikiem.
Nie można. Nie dość, że się pozabijają, to potrzebują zupełnie innych warunków. Coś jak Murzyn i Eskimos.
Banzail pisze:Wiem, że zbiornik jest za mały. To jest tylko tymczasowy. Za ok. 0,5 roku planuje zmienić na znacznie większego.
Tylko czy nie lepiej zaczekać i kupić od razu większy zbiornik, zamiast tracić pieniądze i czas na mniejszy? :oczko:

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2012-07-25, 15:41

Za pół roku, to już tych ryb nie będzie. Bojownik zginie pierwszy, pozostałe w walkach miedzy sobą.

Zasada jest jedna i prosta - najpierw akwarium, potem ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ