pościel żakardowa 4sleepy.pl/kategoria/komplety-poscieli/posciel-zakardowa/

Nowe Akwarium 25L

Moderator: ModTeam

ramizes
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Andrzej

Nowe Akwarium 25L

Post autor: ramizes » 2012-08-29, 16:32

Witam
Od niedawna zaczyna mnie ciagnac do akwarium :) moj ojciec kiedys mial akwaria ale zlikwidowal je z powodu zbyt duzych rachunkow... Wpadlem na pomysl ze zaloze sobie w swoim pokoju male akwarium 25L mam juz akwarium jakis tani filtr i w planach pokrywe z oswietleniem... Mianowicie chodzi mi o to czy Bojownik (bo jego chcialbym hodować) da zade przezyc bez grzalki? Nie chce zeby rybka sie meczyla ;/ dlatego przed zakupieniem wole sie upewnic :) Dlaczego bez grzalki? brak funduszy :( no i wiadomo koszty oplady za energie wiec chcialbym ja sobie odpuscic...
I czy do pokrywy (ktora sam sobie zrobie) nada sie oswietlenie LED (np jakas tasma?) slyszalem ze zuzywa ono mala pradu wiec odrazu o nim pomyslalem :) To chyba tyle jak narazie :)

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: Nowe Akwarium 25L

Post autor: Jarus » 2012-08-29, 17:12

Koszty rachunków za prąd w baniaku 25l są znikome. Mała dobra kaskada (nie polecam wewnętrznych filtrów) i grzałka 25W to żaden pobór prądu. Do tego można użyć roślin cieniolubnych więc i oświetlenie może mieć miało małą moc.
Bojek musi mieć stałą temperaturę i pokrywę na akwarium. Bez grzałki? Wątpię.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2012-08-29, 17:39

W baniaczku 25L spokojnie możesz trzymać bojownika. Do tego Obsadzić całe dno mchem jawajskim plus może jeszcze jakieś rośliny drobnolistne które Tobie się podobają. Rośliny zapewnią minimalną stabilność. Jak dobrze obsadzisz zbiorniczek i jako że bojownik oddycha powietrzem nie musisz mieć specjalnego filtra wystarczy wewnętrzna "popierdółka" do filtracji mechanicznej i zapewnienia ruchu wody. Na jedną rybe to wystarczy. Co do grzałki sporo zależy jaką masz temperaturę w pokoju. Jak masz ciepło to grzałka będzie praktycznie mało kiedy się włączać wiec prądu weźmie tyle co nic. Jak masz zimno wiec będziesz musiał akwa dogrzać wiec grzałka i tak i tak jest potrzebna.

Co do oświetlenia teraz zauważam w sklepach ledowe ale nie wiem czy dla roślin ma ono jakąkolwiek wartość. Ostatnio wypatrzyłem takie lampy. http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 0_972.html Cena jest przystępna a ilość światła o wiele porządniejsza od gotowych pokryw i te 2x6 lub 2x8 do twojego małego akwa powinno wystarczyć. Nie wiem czy warto samemu coś kombinować gdy tu masz gotowe i estetyczne.

Nie wiem jaką masz sytuacje z rodzicami. Moi też jak byłem młodszy czepiali się o ilość prądu jakie akwa ciągnie. Filtr o ile nie kupisz chińszczyzny. To mniej niż 5Wna h grzałka też jak maż ciepło w pokoju mało kiedy jest uruchomiona latem przy upałach kilka miesięcy potrafi być wyłączona. Jedyny sprzęt co potrafi zjeść prądu to oświetlenie ale oświetlając akwa oświetlasz też otoczenie i to w twoim przypadku pobór prądu też znikomy. Dla świętego spokoju i by mieć argument w rozmowie z rodzicami można zamontować mini watomierz sprawa niedroga i wiesz dokładnie o ile kWh rośnie rachunek za prąd
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

ramizes
Nowicjusz
Imię: Andrzej

Post autor: ramizes » 2012-08-29, 18:08

Kurcze a gdyby zrobic tak jak mowi Jarus? Duzo roslin ciemnolubnych i mchow grzalke (znalazem przed chwila 50W z termostatem w szafce :D) nie zbyt siilne oswietlenie? musze zrezygnowac z czegos albo grzalka albo filtr :( inaczej lipa z Boja a tak cholernie mi zalezy :( ale wiadomo jak bez tego sie nie obejdzie nie bd ziwerzaka meczyl na sile... Choc i tak lepsze warunki niz w kuli czy kubeczkach ;)

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-08-29, 18:31

Odpada - bez filtracji nie przejdzie. Z filtracją czy bez i tak wydatki ma prąd będą znikome. Użyj jakiegoś kalkulatora z netu to zobaczysz.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2012-08-29, 18:36

Szkło masz grzałkę jak się zmieści te 50W co znalazłeś też masz. O filtrze też coś wspominałeś dobrze jakbyś dał zdjęcie albo opis tego filtra. Wiec zostaje ci tylko oświetlenie i akcesoria.

Acha i zapomniałem oświetlenie świetlówkami również ogrzewa akwa wiec ta grzałka mało kiedy będzie chodzić szczególnie że bojo nie potrzebuje dużo ciepła

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

dav91
Nowicjusz
Imię: Dawid
Kontakt:

Post autor: dav91 » 2012-09-05, 20:35

grzałka 50W pobiera znikome ilości prądu
1kWh= 1000W/1h
50W=0,05kWh tyle pobiera prądu przez godzinę działania
1kWh kosztuje ok. 60gr
0,05*0,6 = 0,03zł/ 1h działania grzałki
0,03*24*31= 22,32zł (koszt miesięczny ciągłego działania grzałki) trzeba też wziąć to pod uwagę że grzałka nie grzeje cały czas z tego co piszesz masz grzałkę z termostatem każda grzałka ma pewną histereze tzn. grzeje do określonej temp. wyłącza się i czeka aż temp. trochę spadnie np. o 1-2 stopnie i znowu się włącza

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2012-09-05, 21:40

grzałka działa okolo 3-4h dziennie czyli koszt grzałki będzie około 4zł

ODPOWIEDZ