Zepsuł mi się filtr, czy rybki przeżyją?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 40
- Imię: Marzena
- Nazwisko: Wójcik
Zepsuł mi się filtr, czy rybki przeżyją?
Witam. Otóż w nocy zepsuł mi się filtr. W mojej małej miejscowości nie ma sklepu zoologicznego i nie mam możliwości zakupienia nowego od zaraz. Zamówiłam już na allegro, ale wiadomo trzeba 3-4 dni poczekać, w najlepszym wypadku. Mam 40l akwa a w nim haremik 3 gupików, 4 neonki i 3 krewetki red cherry + roślinki. Moje pytanie tyczy się tego czy przeżyje te kilka dni bez filtra? Myśle, że o gupiki nie ma się co martwić, gorzej z neonkami a zwłaszcza z krewetkami. Proszę o szybką odpowiedź!
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Zepsuł mi się filtr, czy rybki przeżyją?
Jeżeli masz sporo roślin to moim zdaniem nie masz się czym denerwować.
Zawsze możesz zrobić jakąś podmiankę na wszelki wypadek
Zawsze możesz zrobić jakąś podmiankę na wszelki wypadek

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Darek
Re: Zepsuł mi się filtr, czy rybki przeżyją?
Jak akwarium masz już "stare" to nie powinno być problemu. Możesz zrobić podmianę wody ale nie za dużo na raz by cyklu azotowego nie zakłócać za bardzo i wlewać ją tak by dużo bąbelków wpadało do wody (tak aby był duży ruch tafli). Jak zauważysz, że rybki pływają pod powierzchnią i łapią powietrze to koniecznie kolejna podmianka. 4 dni to nie dużo i nie powinno być problemu.
126l: 7 Kryptopterus minor, 6 Corydoras pleatus, 1+1 Mikrogeophagus ramirezi, 5 Caridina sp. "Crystal Red" A, 1+1 Apistogramma Agassizi + zatoczki i helenki
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red