Wysyłka ryb???
Moderator: ModTeam
Wysyłka ryb???
Witam wszystkich. Akwarystyką zajmuje się już 15 lat , ale przedemną stanął nowy problem.
Jak wysłać rybki do miasta o 300km ode mnie. Znalazłem na necie informację o przesyłkach konduktorskich, więc zapewne tym sposobem wyślę. Ale chciałbym się dowiedzieć od bardziej zaznajomionych z tematem jak zapakować rybki tak żeby przetrwały kilku godzinną podróż i żeby jak najbardziej zminimalizować stres .
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Łukasz
Jak wysłać rybki do miasta o 300km ode mnie. Znalazłem na necie informację o przesyłkach konduktorskich, więc zapewne tym sposobem wyślę. Ale chciałbym się dowiedzieć od bardziej zaznajomionych z tematem jak zapakować rybki tak żeby przetrwały kilku godzinną podróż i żeby jak najbardziej zminimalizować stres .
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Łukasz
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: Wysyłka ryb???
MOgę wiedzieć na czym polega ta przesyłka konduktorska?
Oczywiście, oto tekst ze strony PKP:
Przesyłki konduktorskie
Dziś nadanie - dziś odbiór.
Aby nadać przesyłkę, wystarczy:
1. przygotować paczkę do 10 kg i w wymiarach do 20x40x50 cm, a jeżeli jest to rulon - 150 cm x 20 cm,
2. paczkę oznaczyć imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy oraz adresem (telefonem) - odpowiednio nadawcy i odbiorcy oraz nazwą stacji nadania i odbioru, a ponadto wpisać określenie zawartości przesyłki,
3. przesyłkę można nadać bezpośrednio u kierownika pociągu lub w punkcie przyjęcia przesyłek konduktorskich (na dużych dworcach kolejowych, za dodatkową opłatą 10 zł.). Można również zlecić odebranie przesyłki z pociągu przez pracownika punktu stacjonarnego przesyłek konduktorskich za dodatkową opłatą 10 zł.
Opłata za przewóz przesyłki konduktorskiej wynosi 25 zł.
Kierownik pociągu lub konduktor może odmówić przyjęcia przesyłki, jeśli nadawca nie posiada odliczonej należności.
Przesyłki konduktorskie
Dziś nadanie - dziś odbiór.
Aby nadać przesyłkę, wystarczy:
1. przygotować paczkę do 10 kg i w wymiarach do 20x40x50 cm, a jeżeli jest to rulon - 150 cm x 20 cm,
2. paczkę oznaczyć imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy oraz adresem (telefonem) - odpowiednio nadawcy i odbiorcy oraz nazwą stacji nadania i odbioru, a ponadto wpisać określenie zawartości przesyłki,
3. przesyłkę można nadać bezpośrednio u kierownika pociągu lub w punkcie przyjęcia przesyłek konduktorskich (na dużych dworcach kolejowych, za dodatkową opłatą 10 zł.). Można również zlecić odebranie przesyłki z pociągu przez pracownika punktu stacjonarnego przesyłek konduktorskich za dodatkową opłatą 10 zł.
Opłata za przewóz przesyłki konduktorskiej wynosi 25 zł.
Kierownik pociągu lub konduktor może odmówić przyjęcia przesyłki, jeśli nadawca nie posiada odliczonej należności.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Johny
Szkoda czasu na te przesyłki konduktorskie. Firma kurierska tez dostarczy paczkę w ciągu jednego dnia. A jakie rybki chcesz wysłać?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Profesjonalnie to ryby wysyła się w plastikowej torbie z wodą, najlepiej zgrzanej, ale może też byc bardzo solidnie związana. Torba przed zamknięciem jest napełniana tlenem. Całość jest pakowana do styropianowego pudła. Tak zapakowane ryby z reguły przeżywają 24 -48 godzin transportu z Azji, Afryki i Ameryki Poł. - nawet gatunki wrażliwe takie jak ryby morskie. W warunkach amatorskich może być trudnością właśnie tlen - dlatego nie należy próbować zamykać ryb w plastikowej torbie z samym powietrzem atmosferycznym na dłużej niz kilka godzin. Torbę trzeba solidnie nadmuchać - tak, żeby była sztywna. Raczej nie nadaje sie do tego zwykła reklamówka, potrebna jest wytrzymalsza folia - z reguły sklepy akwarystyczne mają takich używanych toreb pod dostatkiem - sami w nich odbierają ryby, i bez problemu odstąpią pewnie 1 czy 2 szt. ;-)
Jak ciekawostkę moge powiedzieć, że np. bojowniki betta splendis są pakowane pojedyńczo, w torebkę o objętości 1/3 paczki papierosów, z minimalna ilością wody - niektóre docieraja w praktyce suche... A i tak 99% przeżywa :-) Zabawa zaczyna się, jak na raz dociera np. 3 tysiące bojowników i trzeba każdy z nich z torebki wyjąć i przepakować do małego, osobnego kubeczka z wodą. A następnego dnia trzeba w każdym kubeczku wodę podmienić :-)
Jak ciekawostkę moge powiedzieć, że np. bojowniki betta splendis są pakowane pojedyńczo, w torebkę o objętości 1/3 paczki papierosów, z minimalna ilością wody - niektóre docieraja w praktyce suche... A i tak 99% przeżywa :-) Zabawa zaczyna się, jak na raz dociera np. 3 tysiące bojowników i trzeba każdy z nich z torebki wyjąć i przepakować do małego, osobnego kubeczka z wodą. A następnego dnia trzeba w każdym kubeczku wodę podmienić :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Co do tego tlenu to są specjalne tabletki tlenowe które można kupć w zoologicznym i wrzucić np. 2 czas rozpuszczania zależy często od firmy - może mawet trwać 12 godzin ( tak pisało na opakowaniu ).
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- maol
- Moderator
Tabletki natleniające to dobry pomysł - aż szkoda że sam na niego nie wpadłem :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
tabletki tlenowe? A na jakiej zasadzie to działa??
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Johny
Zawierają substancje które pod wpływem wody rozkładają się na tlen i np wodór, to może być nadtlenek wodoru.Morter pisze:tabletki tlenowe? A na jakiej zasadzie to działa??
A co do pakowania rybek to może do butelek plastikowych typu PET? Można sobie litraż dobrać (np taka 5 litrowa butla :mrgreen: )
- maol
- Moderator
To jest nadtlenek wodoru H2O2, ale zawarty w tak zwanym oksydatorze, który bardzo powoli go uwalnia na skutek katalitycznej reakcji z wodą.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back