Ja dodam coś od siebie, przemyśl jak chcesz go założyć i zrób aranżację " na sucho" bez wody, dużo łatwiej coś takiego zmienić, niż potem pluskać się w 200l i zamulać wodę. Testy osobiście kupiłem firmy ZOOLEK i mogę polecić. Są dokładne a stanowią 1/2 jak nie 1/3 ceny JBL. Skoro masz 2 filtry, to wew. zostaw jako mechaniczny, a zewnętrzy na samą biologie, ew. chemie jakby coś się działo złego z wodą, lub masz jakieś dziwne parametry w kranówce - ale to jest gdybanie tak czy inaczej wszystko trzeba badać okresowo i prowadzić mniej więcej stale (tj. nie skakać z temp. i parametrami).
Najważniejsze nie wpuszczać ryb za szybko, nie wierz sprzedawcą jeśli chcą ci wmówić ze po wlaniu np. preparatu A i B ryby można wpuścic od razu. Przyśpiesza to proces ale i tak musi trwać przynajmniej tydzień. O ile masz testy i jesteś w stanie stwierdzić poziom NO2 i NH3 ( są zabójcze dla ryb w stężeniu dla NO2 >0,5 mg/l oraz >1 mh/l dla NH3).
Dodatkowo przejrzyj to forum i poczytaj, większość twoich wątpliwość zostanie rozwiana