Akwarium 25 l czy się opłaca ??
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Maciek
Akwarium 25 l czy się opłaca ??
Witam serdecznie, dużo czytałem na forum o zakładaniu akwarium i postanowiłem założyć swoje tak ze 160l jednak jak na razie z powodu braku kasy chciałem się wstrzymać do wakacji jednak dziś znajomy dał mi akwarium bo u niego stało puste. Jest to jednak akwarium 25 litrowe i stąd moje pytanie czy w ogóle opłaca się takowe zakładać?? Jeśli tak to jaką obsadę rybek i roślin najlepiej mało wymagających bo nie chciałbym dawać oświetlenia. I jaki filtr i grzałkę? I czy przy mało wymagających roślinach i rybkach są potrzebne te wszystkie preparaty aby woda miała odpowiednie Ph, K, CO2 itd. Z góry dzięki za pomoc
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Akwarium 25 l czy się opłaca ??
* takie małe akwaria można naprawdę pięknie urządzić, więc oczywiście, że się opłaca 
* pod względem obsady niestety nie można zbyt zaszaleć, jednak jako kawalerka dla jakiegoś ładnego bojownika będzie wspaniałe, do tego np. kilka helenek (przy bojowniku pokrywa jest konieczna!)
* oświetlenie jest konieczne - wystarczy nawet lampka biurkowa dla najmniej wymagających roślin (najas, zwartki, mech jawajski, anubias, microsorium, gałęzatka, itp.)
* najlepiej by było, gdyby udało Ci się skombinować filtr kaskadowy - jest o tyle dobry, że praktycznie nie zabiera cennego w tak małym akwarium miejsca (no i bardzo łatwo zamaskować jedną rorukę
)
* grzałka 25W z termostatem w zupełności wystarczy

* pod względem obsady niestety nie można zbyt zaszaleć, jednak jako kawalerka dla jakiegoś ładnego bojownika będzie wspaniałe, do tego np. kilka helenek (przy bojowniku pokrywa jest konieczna!)
* oświetlenie jest konieczne - wystarczy nawet lampka biurkowa dla najmniej wymagających roślin (najas, zwartki, mech jawajski, anubias, microsorium, gałęzatka, itp.)
* najlepiej by było, gdyby udało Ci się skombinować filtr kaskadowy - jest o tyle dobry, że praktycznie nie zabiera cennego w tak małym akwarium miejsca (no i bardzo łatwo zamaskować jedną rorukę

* grzałka 25W z termostatem w zupełności wystarczy
-
- Zainteresowany
Dzięki za te odpowiedzi i podpowiedzi
ale mam kolejne pytania ile żwirku kupić i czy takie akwarium też musi dojrzewać około 2 - 3 tygodni ??

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Akwarium musi dojrzeć jak każde. I w tym czasie filtr musi pracować 24/24h. Kalkulator podłoża masz >>TU<<.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
bojownika może zastąpię kilkoma mniejszymi rybkami a co do helenek to rozumiem że chodziło Ci o ślimaki i jeśli nie będę miał pokrywy to te ślimaki mi wypełzną ?blue_betta pisze: * pod względem obsady niestety nie można zbyt zaszaleć, jednak jako kawalerka dla jakiegoś ładnego bojownika będzie wspaniałe, do tego np. kilka helenek (przy bojowniku pokrywa jest konieczna!)
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
oOmaciekOo, ta jest zbyt małe akwa na kilka rybek , a przynajmniej znacznie mniejszy ich wybór, można 3-4 samce gupika , albo, 5 m-6 microrosbor galaxy, lub 5-6 simulansów, ale nie jset to zbiornik w którym można poszaleć, chyba że z krewetkami ich na start można by było dać 10 ale te znowu potrzebują dużo mchów
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Zawsze istnieje ryzyko, że wybiorą się na wycieczkę. Na ściany akwarium mógłbyś doczepić kilka cm siatki ogrodowej.
Jeśli ryby to ew. 5 samców gupika.
Jeśli ryby to ew. 5 samców gupika.
-
- Zainteresowany
Nie chcę przesadzać z ilością ryb w tym akwarium bo wiem że nie ma na to miejsca dlatego myślałem o kilku gupikach i jakieś 2-3 rybki denne ale nie wiem jakie mogły by być w takim baniaczku
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
kiryski panda jako najmniejsze z dennych wymagają 35l, otoski 40l, 30 l to niew jest zbiornik w którym można poszaleć bez szkody dla obsady, na dno jedynie nadają się krewetki i ślimaki, gupiki też tylko raczej samce bo za mało miejsca na rozmnażanie...
-
- Zainteresowany
To co udało mi się zrobić z tym baniaczkiem, proszę o opinie i czy coś mam zmienić itp.

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Wyciąg tą czaszkę
zapłaciłeś za nią pewnie 20 zł + a za 20 zł + możesz dostać piękny korzeń 
Albo kup sobie takie coś :
http://allegro.pl/ozdoba-u-181-w-s-dome ... 24171.html
Nie no żart ;d broń Boże !

Albo kup sobie takie coś :
http://allegro.pl/ozdoba-u-181-w-s-dome ... 24171.html
Nie no żart ;d broń Boże !
-
- Zainteresowany
Co do tej czaszki to akurat razem z akwarium dostałem więc nic mnie to nie kosztowało
Myślałem właśnie nad jakimś korzeniem, w sumie las mam niedaleko więc mogę coś pomyśleć tylko czy już po starcie akwarium mogę go dodać? I ewentualnie jak przygotować taki korzeń z lasu?(prosiłbym o dokładną instrukcję)
Myślałem właśnie nad jakimś korzeniem, w sumie las mam niedaleko więc mogę coś pomyśleć tylko czy już po starcie akwarium mogę go dodać? I ewentualnie jak przygotować taki korzeń z lasu?(prosiłbym o dokładną instrukcję)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Na pewno korzeń musi być martwy
Co do preparacji korzenia Ci nie pomogę.
Jedynie wiem jak spreparować korzeń kupiony w zoologu.

Co do preparacji korzenia Ci nie pomogę.
Jedynie wiem jak spreparować korzeń kupiony w zoologu.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
O preparacji korzeni na sieci jest masa artykułów. Tylko poszukać.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tu
Do tego akwarium wpuściłem 3 kiryski i 4 gupiki jak tak obserwowałem ile ryb trzymają w sklepach zoologicznych to nie sądzę aby ta obsada była za duża (z moich obserwacji rybki mają się bardzo dobrze) i tu moje pytanie czy mógłbym dodać jeszcze 1 bojownika aby upiększyć akwarium cz to już będzie przesada? A i jeśli wpuściłbym tego bojownika to czy ta pokrywa jest konieczna kilku z moich znajomych miało bojowniki w akwarium bez pokrywy i ryby nigdzie z niego nie wyskakiwały ...
Do tego akwarium wpuściłem 3 kiryski i 4 gupiki jak tak obserwowałem ile ryb trzymają w sklepach zoologicznych to nie sądzę aby ta obsada była za duża (z moich obserwacji rybki mają się bardzo dobrze) i tu moje pytanie czy mógłbym dodać jeszcze 1 bojownika aby upiększyć akwarium cz to już będzie przesada? A i jeśli wpuściłbym tego bojownika to czy ta pokrywa jest konieczna kilku z moich znajomych miało bojowniki w akwarium bez pokrywy i ryby nigdzie z niego nie wyskakiwały ...