Witam.
Planuję założyć akwarium 240l. Docelowo ma to być akwarium dekoracyjne z duża ilością roślin i, co za tym idzie, mocnym oświetleniem i CO2 z butli wysokociśnieniowej.
Nasz pomysł na obsadę jest następujący:
Tęczanki niebieskie, czerwone, wspaniałe, (po 2szt. każdej odmiany)
Tęczanki werneri - ławica, ale nie wiemy ile sztuk może być
Kosiarki - 3-5?
Red Cherry - niekontrolowana ilość
Kiryski - jakaś jasna odmiana, nie mamy tego jeszcze sprecyzowanego.
Czy na zbiornik 120x40x50 to nie za dużo?
Obsada akwarium roślinnego 240l
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Obsada akwarium roślinnego 240l
Co do tęczanek się nie wypowiem - nigdy ich u siebie nie miałem.
Kosiarki są stadne, więc 5sztuk to absolutne minimum. Z redkami można spróbować, do tego może atya gabonensis
? Dość rzadko spotykane, a na takie akwarium można dać. Jasne kiryski - pandy ^.^ ? Mam zboczenie na ich punkcie - uwielbiam je obserwować 
Kosiarki są stadne, więc 5sztuk to absolutne minimum. Z redkami można spróbować, do tego może atya gabonensis

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Dzięki za info o kosiarkach. To cenna informacja. Z krewetkami jest ten problem, że żona nie toleruje żadnych większych, bo ją zaczepiają jak przycina rośliny ;)
Poza tym, nie mam ciśnienia na rzadko spotykane gatunki.
Jeszcze przydałaby mi się wiedza na temat tęczanek.
Poza tym, nie mam ciśnienia na rzadko spotykane gatunki.
Jeszcze przydałaby mi się wiedza na temat tęczanek.
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Kosiarki out na rzecz otosków. Za dużo się naczytałem o ich agresji wobec innych gatunków i zjadaniu przez nie roślin.
Pytanie o tęczanki. Czy z tych większych odmian, które należy trzymać w stadach można stworzyć wieloodmianowe stado? Np. dwie czerwone, dwie wspaniałe, dwie trójpręgie, dwie niebieskie.
Pytanie o tęczanki. Czy z tych większych odmian, które należy trzymać w stadach można stworzyć wieloodmianowe stado? Np. dwie czerwone, dwie wspaniałe, dwie trójpręgie, dwie niebieskie.