Krewetki 25l - jakie i ile?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Krewetki 25l - jakie i ile?

Post autor: Timur » 2013-02-24, 23:16

Witam,

bardzo proszę o podpowiedź w temacie obsady krewetkarium 25l.

We wtorek wybieram się na giełdę akwarystyczną, rozglądnę się nieco co tam jest dostępne. Dzisiaj byłem na innej i powiem szczerze, że różnice cenowe względem sklepu są kolosalne. Nie wiem skąd to wynika, ale gość proponował mi zakup np 5 RC za kilkanaście złotych, przy czym tyle to w sklepie trzeba dać za jedną sztukę??? Wiem, że cena zależna jest od wybarwienia, ale w sklepie były i takie za 70 zł/sz, te za kilkanaście to też pewnie jakieś "kundle". Połasić się na cenę na giełdzie (podobno tam też sprzedają hodowcy), czy wydać więcej i iść do sklepu?

Na razie nie planuję rybek, no chyba, że polecicie na przyszłość np otoski ew. Razbora brigittae?

bojar
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Wojtek

Re: Krewetki 25l - jakie i ile?

Post autor: bojar » 2013-02-25, 17:06

Są samochody za 30 k i za 1mln ( nowe). Tak samo jest z krewetkami.Widzę,że niewiele wiesz o krewetkach. Kup sobie Red Cherry lub Babaulti . Na Allegro poniżej 1 zł/szt. na giełdzie niewiele więcej. W sklepie będzie sporo drożej. Tańsze to nie znaczy ,że kundle. Różne gat. kosztują różnie.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-02-26, 00:24

nie , nie , nie, nie zrozumieliśmy się. Trochę ja namieszałem, nie chodziło mi o RC ( red cherry ) a o CR ( cristal red ). Źle napisałem ;). Gość, u którego kupowałem kiedyś filtrujące, potem amano i ślmiaczki do ogólnego, zaproponował mi za nie kilkanaście zł. Być może, albo raczej na pewno cena dotyczyła jednej sztuki. ( w pojemniku było 5 )

Nadal proszę o propozycję czego mam ewentualnie szukać, albo czego unikać przy zakupie krewetek.

Tak, z krewetkami dopiero zaczynam.

Awatar użytkownika
marfra
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Marcin

Post autor: marfra » 2013-02-26, 08:54

Timur pisze:z krewetkami dopiero zaczynam.
Sam kiedyś planowałem kostkę z krewetkami. Sporo czytałem o nich i każdy odradzał zaczynanie tej przygody od CR. Podobno bardzo trudne w hodowli, mega wymagające jeśli chodzi o parametry wody. Moim zdaniem jeśli zaczynać to od RC albo babaulti.
Obrazek

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-02-26, 16:14

o właśnie to co ładne jest drogie i trudne w hodowli. Mnie się RC niezbyt podobają... A ćwiczyć na krewetkach po 30 - 50 zł/szt to mnie niestety nie stać, nie mówiąc już o innych aspektach. Może ktoś kto z powodzeniem wystartował "z grubszej rury" niż RC powie, czy tak faktycznie trudno je przy życiu utrzymać?

Nie spieszę się z zakupem, akwa dojrzewać będzie min miesiąc, gęsto obsadzone, podłoże shrimp sand, filtracja i grzała wiadomo, wymiany będę robił regularne tak jak w akwa większym. Woda 50/50 osmoza z kranówą. Podawać mam zamiar CO2 w płynie, potas i ewentualnie delikatnie jakieś mikro ( nie mam zbyt wymagających roślin ) Co więcej takim kreweciom do szczęścia potrzeba??? Jeśli to konieczne zaopatrzę się w dodatkowy gadżet w płynie czy tabletkach czy co tam potrzeba, ale proszę o podpowiedź.

bojar
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Wojtek

Post autor: bojar » 2013-02-26, 17:41

CO2 + krewetki-wcześniej czy później = nieszczęście

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-02-26, 19:48

mógłbyś rozwinąć? Piszesz o CO2 z butli, czy o CO2 w płynie (glutaral)? O nawozach mikro doczytałem, niektóre zawierają miedź. Amano i filtrujące nie reagują negatywnie na podawanie glutaralu.

ODPOWIEDZ