CO2 czy warto?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: wieslaw
- Kontakt:
CO2 czy warto?
Witam chciałem zapytać czy warto kupować w moim przypadku taki zestaw CO2 ,akwarium dł.szer.wys 120x50x35=210l
filtr zewn.kubeł HW-302, filtr wew AQUAEL 150 TURBO i AP-1000L INTERNAL FILTER,oświetlenie 1x30 standart w +1x 30w juwel colour lite, oczywiście t8,będzie spory korzeń ,żwirek bazaltowy, filtus floran,dużo roślin :
Ludwigia repens, Rotala wallichii ,Rotala rotundifolia,MOCZARKA - EGERIA DENSA, CABOMBA CAROLINIANA,LUDWIGIA ARCUATA , CABOMBA AQUATICA , BAKOPA KARBOWANA,NADWÓDKA HYGROPHILA CORYMBOSA , ECHINODORUS TENELLUS,obecnie roślinki rosna i są naworzone( ale bardzo słabo chyba przez bardzo twarda wodę) mikro ,makro, potas,magnez i azoo carbon plus,do podłorza daje tetra plant-crypto, kupiłem i czekam na FILTRWODY OSMOZA RO6 OSMONICS 100GDP + ZAPAS NA 18.Czy warto kupować zestaw CO2?
filtr zewn.kubeł HW-302, filtr wew AQUAEL 150 TURBO i AP-1000L INTERNAL FILTER,oświetlenie 1x30 standart w +1x 30w juwel colour lite, oczywiście t8,będzie spory korzeń ,żwirek bazaltowy, filtus floran,dużo roślin :
Ludwigia repens, Rotala wallichii ,Rotala rotundifolia,MOCZARKA - EGERIA DENSA, CABOMBA CAROLINIANA,LUDWIGIA ARCUATA , CABOMBA AQUATICA , BAKOPA KARBOWANA,NADWÓDKA HYGROPHILA CORYMBOSA , ECHINODORUS TENELLUS,obecnie roślinki rosna i są naworzone( ale bardzo słabo chyba przez bardzo twarda wodę) mikro ,makro, potas,magnez i azoo carbon plus,do podłorza daje tetra plant-crypto, kupiłem i czekam na FILTRWODY OSMOZA RO6 OSMONICS 100GDP + ZAPAS NA 18.Czy warto kupować zestaw CO2?
molinezje ,krewetki , saulosi, zbrojniki,otoski ,kosiarki,plekostomus
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Re: CO2 czy warto?
neonki ,rozbory klinowe .kiryski albinos, gupiki samce,jednego zbrojnika niebieskiego,w sumie koło 40 rybek
Hmm koszt takie instalacji to ponad 300PLN, najlepszy dyfuzor to zalozony na rurke wylotowa od filtra wiec pewnie cena wzrosnie.
Nie lepiej stosowac by Ci bylo CO2 w plynie ? Bezpieczniejsze dla ryb
Koszt 0,5L ok 16/17 PLN i to firmowy
Nie lepiej stosowac by Ci bylo CO2 w plynie ? Bezpieczniejsze dla ryb

Koszt 0,5L ok 16/17 PLN i to firmowy

-
- Przyjaciel forum
- Imię: Robert
Rośliny nie chcą rosnąć bo masz mało światła. To oświetlenie do typowego akwarium LT - więc i z nawożeniem nie wolno przesadzać- przy tak małej ilości światła powinno być ono bardzo skromne. Stosowanie wody RO w tym przypadku nic nie zmieni (dla roślin)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Forumowicz
- Kontakt:
witam jednak sie skusiłem na taki zestaw http://allegro.pl/show_item.php?item=3114397413 oświetlenie też wymienie tylko proszę o propozycje ,czy jeszcze coś muszę poprawić?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
żeby rośliny rosły potrzebne jest dobre oświetlenie, żyzne podłoże, ew dodatkowe nawozy i dopiero CO2. Sam gaz nic nie da jak się nie spełni pozostałych warunków. Także do poprawienia przede wszystkim światło.
A co do pomysłu xXSoobekXx to, moim zdaniem tego rodzaju płyny jak i bimbrownie, czy mieszanki octu z sodą są bez sensu. Jakby podliczyć roczny koszt korzystania z tych systemów to okaże się, że wydamy grubo ponad koszt butli z reduktorem. Więc ja wole jednorazowo wydać 300zł i rok z głowy. A kolejne nabicie butli to w moim przypadku 30 zł.
A co do pomysłu xXSoobekXx to, moim zdaniem tego rodzaju płyny jak i bimbrownie, czy mieszanki octu z sodą są bez sensu. Jakby podliczyć roczny koszt korzystania z tych systemów to okaże się, że wydamy grubo ponad koszt butli z reduktorem. Więc ja wole jednorazowo wydać 300zł i rok z głowy. A kolejne nabicie butli to w moim przypadku 30 zł.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
ok.co zrobić z tym moim oświetleniem ?filtr REO kupiłem nie tylko dla roślin, ale i rybek ponieważ na testach wyszło mi że mam GH-21 a KH-20
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
dołożyć jeszcze jedną świetlówkę 30W i będzie super.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Oj kolego nie, najpierw CO2, potem światło i nawożenie, ew żyzne podłoże ;]Podol13 pisze:żeby rośliny rosły potrzebne jest dobre oświetlenie, żyzne podłoże, ew dodatkowe nawozy i dopiero CO2. Sam gaz nic nie da jak się nie spełni pozostałych warunków.
Światło bez CO2 da glony, światło bez nawożenia da glony i tak w kółko, a zazwyczaj i tak brakuje węgla roślinom ;]
Jakie akwarium chcesz mieć?wini51 pisze:k.co zrobić z tym moim oświetleniem
Wszystko ma sens zależy to niestety od pojemności akwarium ;]Podol13 pisze:płyny jak i bimbrownie, czy mieszanki octu z sodą są bez sensu
Pewnie ciężko było by mu stosować coś co zmieniało by się w śnieg i powodowało odmrożenia ;]xXSoobekXx pisze:Nie lepiej stosowac by Ci bylo CO2 w plynie ?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Robert
Jedna uwaga co do podłoża...nie ewentualnie...ale KONIECZNE jest żyzne podłoże w akwarium roślinnym - reszta jak wyżej.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
-
- Forumowicz
- Kontakt:
witam w podłożu mam MHK Filtus FLORAN, wszystkie dane o akwarium podałem w pierwszym poscie zastaw juz kupiłem więc zamontuje go po świętach i pomyśle o dołożeniu tej świetlówki może dwóch t5?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
A jaką moc byś dołożył w wariancie 2xt5?