Mam duży dylemat.
Pragnę założyć 300l akwarium - 120x50x50. Trochę roślinności i rybki (nie chcę robić typowo roślinnego akwarium - raczej wyważone)
Poznałem podstawy teoretyczne, lecz chciałbym je skonsultować z praktykami:
1. Akwarium prostokątne czy profilowane?
Słyszałem, że są problemy z rozszczelnieniami 300l profilowanych ale nie wiem czy to prawda.
2. Czy jest duża różnica pomiędzy szkłem OptiWhite a zwykłym? Niestety różnica w cenie jest znaczna, ale jeżeli efekt jest również znacznie lepszy to będę zastanawiał się nad zakupem.
3. Jakich producentów akwarium polecacie? Czytałem, że Diversy są niesłe a WOMAKa należy omijać... czy to prawda oraz czy są może lepsi producenci?
4. Czy pod akwarium 300l mogę zakupić "zwykłą komodę" czy też jednak lepiej zakupić dedykowaną (chodzi mi tu o aspekt wytrzymałościowy)? Czytałem tu i uwdzie, że akwaria są ciężkie i preferuje się zakup dedykowany - zaś koledzy stawiali (aczkolwiek mniejsze akwaria) na zwykłe komody.
5. Który filtr lepszy - AQUAEL UNIMAX 700 czy Eheim Professionel 3 2078?
Pod kątem technicznym a następnie pod kątem ekonomicznym (stosunek ceny/jakości). A może są lepsze?
6. Jaką grzałkę dobrać? Może zawartą w filrze? Akwarium będzie umieszczone w przedpokoju (zaciemnione miejsce) mieszkania - temperatura waha się w zimę od 18-22 st., w lato oczywiście wzrasta.
7. Czy muszę zastosować napowietrzacz? Czy wystarczy praca filtra?
8. Jaki rodzaj pokrywy zastosować? Byłem na początku przekonany do pokrywy, lecz kolega powiedział mi, że ze względu na parowanie, woda lubi się skraplać na pokrywie, która to później spływa po ściance akwarium. Poza tym korodują styki oświetlenia, źle się karmi itp.
Czy ma rację? Co polecacie? Nakładkę na akwarium czy pokrywę zamkniętą? (jeżeli posiadacie linki do zdjęć będę wdzięczny)
9. Jaki rodzaj oświetlenia zastosować? Chciałbym, aby było komfortowe dla ryb oraz powodowało pozytywny efekt wizualny - akwarium oprócz funkcji hobbystycznej ma pełnić rolę estetyczną. Jakie konkretnie marki i typy oświetlenia polecacie - typ optymalny i najlepszy (zapewne będzie korelacja z ceną).
Narazie to tyle

Po otrzymaniu informacji spróbuję podsumować wybór i zadam kolejne pytania.
Poza tym postaram się udokumentować etapy powstawania akwarium ->
1. może komuś się przyda,
2. chętnie chciałbym otrzymywać słowa twórczej krytyki - jestem początkujący

Z góry dziękuję za informacje

Pozdrawiam,
Sebastian