Jaki filtr zastosować ???
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: £ukasz
Jaki filtr zastosować ???
Witam planuje założyć akwarium 160l i chcę zasięgnąć porady jaki filtr zastosować wewnętrzny czy zewnętrzny a jak już to jaki i dla czego?
Z góry dziękuje za pomoc:)
Z góry dziękuje za pomoc:)
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Jaki filtr zastosować ???
Łukasz, jest tyle o filtracji napisane, że ciężko coś nowego odkryć
Wystarczy poczytać, na prawdę i to niezbyt wiele.
Filtracja w akwarium powinna być efektywna zarówno pod kątem mechanicznym jak i biologicznym. Przy 160L akwarium powinien już znaleźć się filtr kubełkowy, gdzie dzięki dużej ilości złoża filtrującego za pośrednictwem bakterii nitryfikacyjnych zachodzi filtracja biologiczna. Dodatkowo można zastosować niewielki filtr wewnętrzny, aby odpowiednio oczyścić wodę z zawiesin.
Taka moja ulubiona kombinacja i dedykacja.
Jeśli chodzi o firmę to dobrze sprawdzają się właściwie wszystkie filtry z tego co już zdążyłem się oczytać. Jedni chwalą "chińczyki" za ich cenę, inni "firmówki" za jakość wykonania, ciche działanie, czy wydajność albo energooszczędność. To już kwestia portfela i stawianych wymagań dla urządzenia ;)

Filtracja w akwarium powinna być efektywna zarówno pod kątem mechanicznym jak i biologicznym. Przy 160L akwarium powinien już znaleźć się filtr kubełkowy, gdzie dzięki dużej ilości złoża filtrującego za pośrednictwem bakterii nitryfikacyjnych zachodzi filtracja biologiczna. Dodatkowo można zastosować niewielki filtr wewnętrzny, aby odpowiednio oczyścić wodę z zawiesin.
Taka moja ulubiona kombinacja i dedykacja.
Jeśli chodzi o firmę to dobrze sprawdzają się właściwie wszystkie filtry z tego co już zdążyłem się oczytać. Jedni chwalą "chińczyki" za ich cenę, inni "firmówki" za jakość wykonania, ciche działanie, czy wydajność albo energooszczędność. To już kwestia portfela i stawianych wymagań dla urządzenia ;)
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Nowicjusz
No właśnie jest tyle tego napisane że nie wiadomo co wybrać więc chciałbym się poradzić co konkretnie zastosować.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Więc tak,chcąc Ci pomóc przydałoby sie abys okreslił się jakie zasoby złotówkowe masz zamiar przeznaczyć na filtrację.
Podzielam zdanie Timura-warto dac dwa filtry i zew., i wew.
Ja u siebie w 400l mam dwa kubły tetry (ex700 i ex1200) + głowica aquaszut i jestem zadowolony.
Podzielam zdanie Timura-warto dac dwa filtry i zew., i wew.
Ja u siebie w 400l mam dwa kubły tetry (ex700 i ex1200) + głowica aquaszut i jestem zadowolony.
-
- Nowicjusz
Ok 250 zł jestem w stanie przeznaczyć na filtr
- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Sam używam JBL e900 i mogę z czystym sercem polecić, bardzo cichy i wydajny. Do tego cała masa dopasowanych wkładów opcjonalnych. Pełna regulacja przepływu i możliwości dokupienia dodatkowych akcesori: typu skimmer, dłuższa deszczownica , ssawki, elem. do filtracji podżwirowej itp. Cena do akceptacji.
-
- Nowicjusz
I to starczy według ciebie nie będę musiał dokupywać filtra wewnętrznego ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Oczywiście że wystarczy. Będzie nawet znacznie lepsze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
W takim razie dziękuję za pomoc.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Agnieszka
no faktycznie na neozoo.pl pojawiło się sporo nowych filtrów i innych akcesoriów akwarystycznych...