jbl manado spór ostateczny
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: batix
jbl manado spór ostateczny
Witam pisze ten post ponieważ kilka osób zastanawia się nad kupnem podłoża jbl manado. Postaram się po skrócie opowiedzieć coś o tym podłożu. A zatem zacznijmy od tego że mam o nim kompletnie złom opinie i niestety kilka miesięcy temu zdobyłem się i kupiłem 10 l podłoża do akwarium 54l .Okazało się po 2 dniach że była to kompletna porażka zacznijmy od tego że gdy go wsypałem do miski wody i bardzo długo pukałem. Po około godzinie dalej barwił wodę na cegłę w końcu powiedziałem koniec wsypałem 2 kg do garnka zalałem wodom i na kuchenkę po przegotowaniu woda była jak woda w oczyszczalni ścieków .Wylałem brudną nalałem Świerzej oczywiście podłoże przepłukałem o znowu wygotowałem dalej był.o to samo myślę sobie kij wsypie wsypałem obie partie do zbiornika ułożyłem docelową aranżację z kamieni i korzeni i zaczęło się sadzenie roślin było to najgorsze 3 godziny w moim życiu bo gdy ja wsadziłem roślinę ona wypływała s powrotem gdy po kilku godzinach boju udało mi się mimo ze kilka roślin pływało postanowiłem zalać zbiornik do pełna i wtedy okazało się ze jest to masakra włączyłem filtr na najwyższe obroty 200l/h a on mi całe podłoże podwiał do góry jest to kaskada co gorsza wszystkie rośliny wypływały po tygodniu woda była w miarę przejrzysta chciałem sprawdzić jak się sprawdzi podłoże przy rybach kopiących typu kiryski panda wpuściłem jednego a on fur ogon i podłożę lata po akwa był to 4 cm kirysek od razu po tym incydencie wylałem wodę ponieważ osad gromadził się na wszystkim podłoże spakowałem do worka akwa umyłem i zrobiłem to samo na żwirze rzecznym i powiem tak jeśli miałbym jeszcze raz go kupić za 50 zł kupiłbym 5 worków żwirku granulacji 3 mm i by było lepiej niż na manado
a teraz małe podsumowanie
zalety
- nie którym może się podobać kolor i to chyba tylko tyle
a teraz wady -
-Dla mnie kolor jest beznadziejny inaczej wygląda na sucho inaczej na mokro.
- Cena 50 zł za takie gów.. bo inaczej się tego nazwać nie da to jest przesada.
- rośliny wypływają i źle się je sadzi.
-brudzi jak ruski czołg i osiada dosłownie nawet na kakombie.
-podłoże jest jałowe a rośliny się nie ukorzeniają bo ciągle pływają.
A więc tak jeśli ktoś by chciał go kupić odradzam szkoda kasy ja po 2 tygodniach użytkowania mam o nim opinie taka wpakować do pudła zakleić wstążkom dać na autostradę i przyczepić tabliczkę oddam z dopłatom z mojej strony.
A teraz proszę was o podzielenie się na temat tego podłoża może macie inne doświadczenia a może mój worek był taki lipny.
PS sory za ortografie.
a teraz małe podsumowanie
zalety
- nie którym może się podobać kolor i to chyba tylko tyle
a teraz wady -
-Dla mnie kolor jest beznadziejny inaczej wygląda na sucho inaczej na mokro.
- Cena 50 zł za takie gów.. bo inaczej się tego nazwać nie da to jest przesada.
- rośliny wypływają i źle się je sadzi.
-brudzi jak ruski czołg i osiada dosłownie nawet na kakombie.
-podłoże jest jałowe a rośliny się nie ukorzeniają bo ciągle pływają.
A więc tak jeśli ktoś by chciał go kupić odradzam szkoda kasy ja po 2 tygodniach użytkowania mam o nim opinie taka wpakować do pudła zakleić wstążkom dać na autostradę i przyczepić tabliczkę oddam z dopłatom z mojej strony.
A teraz proszę was o podzielenie się na temat tego podłoża może macie inne doświadczenia a może mój worek był taki lipny.
PS sory za ortografie.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Re: jbl manado spór ostateczny
Z jednej strony masz rację - podłoże lekkie,wkurza to czasami,bo pływają pojedyńcze sztuki w wodzie.
Jednak z tego co przeczytałem to naprawdę mam wrazenie że Twój worek była jakiś trefny. Ja mam u siebie jbl w małym akwa z krewetami, owszem jest mały problem z sadzeniem roślin, ale zwartki czy nadwódka mi się trzymają, Nic nie wypływa, nie wspomne już o barwieniu wody- nie miałem tego problemu.
Jednak z tego co przeczytałem to naprawdę mam wrazenie że Twój worek była jakiś trefny. Ja mam u siebie jbl w małym akwa z krewetami, owszem jest mały problem z sadzeniem roślin, ale zwartki czy nadwódka mi się trzymają, Nic nie wypływa, nie wspomne już o barwieniu wody- nie miałem tego problemu.
-
- Forumowicz
Właśnie z krewetkami gdybyś wpuścił tam rybę pływało by ci wszystko łącznie z podłożem.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Za Endrias_g. Też kląłem na to podłoże ale jak się używa pęsety do sadzenia to daje radę. (ja musiałem do niej dorosnąć 'akwarystycznie'
). Owszem większe ryby będą powodować kopanie dołków ale do drobnicy jest ok. Przy kirysach Panda daje radę - fajnie w nim ryją.
Mam to podłoże w 30-tce. Jeżeli chodzi o barwienie wody to u mnie to nie wystąpiło - przepłukałem je ciepłą wodą i było ok.
Co do koloru to kwestia gustu - i tak wygląda lepiej niż pstrokaty kolorowy żwirek czy sam biały.

Mam to podłoże w 30-tce. Jeżeli chodzi o barwienie wody to u mnie to nie wystąpiło - przepłukałem je ciepłą wodą i było ok.
Co do koloru to kwestia gustu - i tak wygląda lepiej niż pstrokaty kolorowy żwirek czy sam biały.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Stały bywalec
Z ryb trzymam tam tylko szczupienczyki karłowate i otosy.Ze względu na lekkość podłoża zrezygnowalem np. z kirysów czy zbrojników ( zresztą szkło za małe dla nich).
Ale ogólnie mogę przyznać że nie mam tak złej opinii o tym podłożu jak Ty. Kwestia pewnie samej obsady jaką mam.
Ale ogólnie mogę przyznać że nie mam tak złej opinii o tym podłożu jak Ty. Kwestia pewnie samej obsady jaką mam.
-
- Forumowicz
Jarus, ja sobie zmieszałem bazalt z żwirkiem biało czarnym i mam cały czarny dobry dla kirysków bo nie kaleczy a rośliny ładnie rosną
-
- Stały bywalec
Mi tam kolor akurat pasuje. Co do barwienia- już pisałem,nie było, a nawet nie płukałem w ciepłej wodzie,nie mówiąc o gotowaniu. Po prostu pod kran, zimna woda i heja 

- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
A wystarczylo suche podloze wsypac do akwarium i na wierzch dac drobny piasek, zwirek w kolorze ...bez plukania itp tylko spokojnje napuscic wody i dac wodzie sie ustac.
Po za tym wiec nic dziwnego ze masz zlom opinie o nim - popraw ort
Po za tym wiec nic dziwnego ze masz zlom opinie o nim - popraw ort
-
- Forumowicz
a jeśli teraz bym tak zrobił bo zamierzam zrobić iwugimi w kolejnej 54