Czy ktoś z was kiedyś stosował "odmulacz w płynie" czyli innymi słowy bakterie ?
Np. coś takiego :
http://allegro.pl/femanga-bakto-fit-150 ... 35959.html
Proszę tego nie traktować jako reklamę , pytam bo nie wiem czy warto wydawać na coś takiego kasę tym bardziej, że przypuszczam, iż jest to to samo co bakterie nitryfikacyjne firmy Sera czy Tropicala.
"odmulacz w płynie" czy ktoś kiedyś stosował ?
Moderator: ModTeam
- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Re: "odmulacz w płynie" czy ktoś kiedyś stosował ?
Tak to działa na dokładnie tej samej zasadzie i jest chyba tym samym.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mirek
- Kontakt:
a miałeś może już styczność z produktami FEMANGA ?StroWn0 pisze: Tak to działa na dokładnie tej samej zasadzie i jest chyba tym samym.
10ml na 100l wody to całkiem niezła wydajność przy tej cenie, ciekawe tylko jak z jakością. Dotychczas stosowałem tylko bakterie firmy Sera i muszę przyznać, że są rewelacyjne tylko niestety cena nieodpowiednia

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Pawe³
Witam
Produkt Femanga Bakto Fit poj. 250ml stosowałem w swoim akwarium 54L. Osobiście produkt klasyfikuję między takie produkty jak JBL Denitrol itp. W przypadku małej ilości powierzchni filtracyjnej filtra oraz częstym płukaniu wkładów, produkt wspomaga gospodarkę pożytecznych bakterii.
Przy stosowaniu zalecanych dawek produkt nie krystalizuje wody w 100%. W przypadku zanieczyszczonego podłoża (obumarłe rośliny, odchody), preparat nie degraduje ich pozostałości, być może wspomaga jedynie.
Przy założeniu że zbiornik jest już dojrzały, ma filtr o dużej pow. filtracyjnej, woda jest systematycznie wymieniana itd. produkt nie będzie potrzebny.
W małych zbiornikach z pewnością produkt nie zaszkodzi, jednak nie ma co liczyć na cuda, podczas stosowania nie zobaczymy żadnych fajerwerków o jakich pisze producent.
W zasadzie produkty tego typu są jak np dla ludzi: "witamina C".
Od siebie dodam że na stan dzisiejszy nie stosuję tego typu produktów "odmulaczy".
Jeśli miałbym polecić zamiennik dla tego typu produktów to poleciłbym: "Easy life Filter Medium", choć z drugiej strony nie wiem jakich efektów chciałby pan się spodziewać po produkcie np Femang'i.
Produkt Femanga Bakto Fit poj. 250ml stosowałem w swoim akwarium 54L. Osobiście produkt klasyfikuję między takie produkty jak JBL Denitrol itp. W przypadku małej ilości powierzchni filtracyjnej filtra oraz częstym płukaniu wkładów, produkt wspomaga gospodarkę pożytecznych bakterii.
Przy stosowaniu zalecanych dawek produkt nie krystalizuje wody w 100%. W przypadku zanieczyszczonego podłoża (obumarłe rośliny, odchody), preparat nie degraduje ich pozostałości, być może wspomaga jedynie.
Przy założeniu że zbiornik jest już dojrzały, ma filtr o dużej pow. filtracyjnej, woda jest systematycznie wymieniana itd. produkt nie będzie potrzebny.
W małych zbiornikach z pewnością produkt nie zaszkodzi, jednak nie ma co liczyć na cuda, podczas stosowania nie zobaczymy żadnych fajerwerków o jakich pisze producent.
W zasadzie produkty tego typu są jak np dla ludzi: "witamina C".
Od siebie dodam że na stan dzisiejszy nie stosuję tego typu produktów "odmulaczy".
Jeśli miałbym polecić zamiennik dla tego typu produktów to poleciłbym: "Easy life Filter Medium", choć z drugiej strony nie wiem jakich efektów chciałby pan się spodziewać po produkcie np Femang'i.
Ostatnio zmieniony 2013-12-21, 08:15 przez Ryumaru, łącznie zmieniany 1 raz.
- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Ja ososbiście jestem przeciwnikiem używania tego typu preparatów stale, na poczatku aby przyspieszyć dojrzewanie akwarium jak najbardziej. Później już nie, dobrze działająca filtracja i podmianki wody rozwiązuje problem całkowicie.
Odmulając dno usuwasz z niego wiele substancji, z których korzystają roślinki - które musisz uzupełniać nawozami.
Odmulając dno usuwasz z niego wiele substancji, z których korzystają roślinki - które musisz uzupełniać nawozami.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mirek
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Przy dwóch kubłach czyszczonych 1 w roku chyba jednak mogę sobie ten środek darować.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!