Brzęczyk ?
Moderator: ModTeam
Brzęczyk ?
Jak jest na prawdę z tym brzęczykiem, potrzebny czy nie ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Brzęczyk ?
Brzęczyk, to nic innego tylko najprostsza pompa powietrza. Nie jest absolutnie niezbędny - wbrew opiniom początkujących akwarystów, natlenianie wody nie polega na "rozpuszczaniu" się bąbelków, a na ruchu powierzchni wody. I tą rolę świetnie spełnia np. odpowiednie ustawienie wylotu filtra, albo deszczownica. Ale jak ktoś koniecznie chce mieć "bąbelki", proszę bardzo
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
W takim razie ok jeżeli go skasowałam z akwarium ? Czy wylot filtra musi być nad powierzchnią wody,czy potrzebne są bąbelki? Może być pod wodą i skierowany w taflę ?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Wylot filtra nie musi być nad powierzchnią, wystarczy że porusza powierzchnię wody. Może być cały pod wodą.
Brzeczyka można używać do natleniania jak jest bardzo wysoka temperatura.
Brzeczyka można używać do natleniania jak jest bardzo wysoka temperatura.
Dziękuję bardzo Strasznie się cieszę, że się zdecydowałam na dołączenie do tego forum.
W takim razie dam wylot pod taflę bo odgłos tej wody .... hehe
26, 28' zalicza się do wysokiej ?
W takim razie dam wylot pod taflę bo odgłos tej wody .... hehe
26, 28' zalicza się do wysokiej ?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To zależy od ryb. Dla większości 26-28 stopni to normalna temperatura. A natlenianie w wysokiej temperaturze dotyczy sytuacji, kiedy przez tydzień mamy 35 stopni za oknem Albo w przypadku np. leczenia ospy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
Dzięki Tak myślałam, ale wolałam zapytać, tak dla bezpieczeństwa
Taką mają, bo jak tylko miały 24 to od razu podpływały molinezje do grzałki jak się włączyła.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Taką mają, bo jak tylko miały 24 to od razu podpływały molinezje do grzałki jak się włączyła.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Natlenianie wody to szczególne przypadki i nie jest to jakiś niezbędny zabieg, więc o to możesz być spokojna. Jeżeli teraz w akwa masz temperaturę wody na poziomie 26 stopni to moim zdaniem jest jak najbardziej w normie.