trawnik w akwarium

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

jesion
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200

trawnik w akwarium

Post autor: jesion » 2007-07-14, 11:53

Witam! Mam zamiar w planowanym akwa 200l urządzić sobie jakiś ładny zielony trawniczek. Czy coś oprócz wgłębki wodnej i mchu jawajskiego możecie mi polecić. A przede wszystkim interesują mnie wypróbowane i sprawdzone sposoby mocowania roślinek, tak by stworzyć jak najlepszy efekt. Jeśli możecie podzielić się swoimi doświadczeniami i wiedzą w tym zakresie to będę bardzo wdzięczny. pozdro dla wszystkich forumowiczów.

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Re: trawnik w akwarium

Post autor: Doma » 2007-07-14, 16:03

są rózne sposoby. Można przykryć cieniutką przeźroczystą siatką ( do kupienia w dobrym sklepie, najczęściej z kosmetykami ).

Z JAKICH ROŚLIN MOŻNA ZROBIĆ TRAWNIK W AKWARIUM:

- Glossostigma elatinoides - JĘZYCZNIK AUSTRALIJSKI (wspaniała roślina,potrzebuje silnego oświetlenia i nawożenia Co2)

- Echinodorus tenellus - ŻABIENICA DELIKATNA (gdy zacznie rosnąć zbytduża,trzeba ją przerywać)

- Eleocharis acicularis - PONIKŁO IGŁOWATE (należy ją skracać aby,nierosła zbyt duża)

- Riccia fluitans - WGŁĘBKA WODNA (Wgłębkę należy przywiązać do płaskich kamieni np.żyłką , nie nadaję się do akwarium z rybami żyworodnymi,gdyż te wyskubują ją)

- Cryptocoryne parva - ZWARTKA DROBNA (jak każda Zwartka,rośnie powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)

- Hemianthus callitrichoides - HEMIANTUS ? (jest to nowość roślinna,tworzy wspaniałe trawniki,ładniejsze od trawników Glossostigmy)

- Lilaeopsis brasiliensis - LILEOPSIS BRAZYLIJSKI (jest często sprzedawany pod błędną nazwą Lilaeopsis novae-zealandiae(novozelandica),niestety rośnie dość powoli,więc na trawnik trzeba poczekać)

Źródło : http://akwariumjacka.republika.pl/porady1.html

[ Dodano: 2007-07-14, 16:05 ]
A sposobem mocowania roślin jest też po prostu ich sadzenie.

[ Dodano: 2007-07-14, 16:07 ]
Witam serdecznie….
Temat ten został założony wcześniej w "dziale Roślinnym"w którym pytałem jak zrobić trawnik z pelli bądź Wgłębki wodnej..
Dostałem odpowiedz od „emi” i "Tramal"za któredziękuje bardzo…
Zaprezentuje mój sposób na zrobienie takiego trawnika, wcześniej był zrobiony w dosyć łatwy i chyba znany większości akwarystom sposób, a mianowicie poprzez przymocowanie Wgłębki do kamieni i obwiązanie ją nicią… Dobry sposób lecz nie na moje nerwy, cały czas wgłebka wypływała i w momencie jak się rozwijała coraz więcej to coraz więcej odsłaniała kamienie i brzydko to wyglądało…
Ten sposób myślę ze nie jest jakimś cudnym odkryciem czy cos w tym rodzaju moze ameryki nie odkryłem ale spisał się dobrze i nie mam żadnych problemów z trawnikiem dla tych co nie wiedzą się przyda …Ok. przystępujemy do działań…
DANE:
co potrzebne.
- Nitka plastikowa szewska o średnicy 0.50mm. (może być grubsza ale czym grubsza tym bardziej przecina styropian) albo żyłka…. Ja użyłem nici….

- Siatka plastikowa o średnicy oczek 4mm.

- Silikon akwarystyczny

- Styropian ,jego grubość zależy od grubości warstwy podłoża….ja użyłem 1.5 cm.

- Przyssawki gumowe

- Wytrwałość i mocne dobre nerwy
Sposób mocowania…
1- Z styropianu wycinamy taką jego powierzchnię którą potrzebujemy by zrobić trawnik…
mocujemy „gumowe przyssawki” do styropianu zalewając je „silikonem akwarystycznym” by były dobrze i silnie przymocowane…Przyssawki posłużą do przymocowania styropianu do dna akwarium , szyby dolnej by styropian nie wypływali unosił się na wodzie…

2- Z siatki wycinamy taką samą średnice jak styropianu i przykładamy go do górnej części…
za pomocą nici bądź żyłki przyszywamy na krawędzi styropianu i siatki , siatkę do styropianu … oczywiście nie cała dookoła bo nie zmieścimy tam naszego wątrobowca…

3- umieszczamy wątrobowca na styropianie lecz pod siatką rozkładając go równomiernie….
i obszywamy dookoła jak wcześniej

4- przyczep całość do dolnego szkła akwarium , obsyp podłożem i gotowe...

POZDRAWIAM

Ze strony :arrow: http://www.akwarium.net.pl/forum/index. ... ;topicseen

[ Dodano: 2007-07-14, 16:08 ]
Niestety ten 2 sposób NIE został przezemnie przetestowany.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

elekx
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: elekx » 2007-08-16, 20:43

to i ja mam pytanie: czy wgłębke wodną mozna przywiazac do korzenia a ona sie przyrosnie po czasie? dopiero planuje kupic dlatego pytam...
ELEKX

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-08-16, 20:47

Można przywiązać. A po czasie sama przyrośnie. Proponuję cienką żyłkę.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ