Pokarmy wybarwiające dla welonek

Forum dotyczace rożnego rodzaju pokarmów dla ryb i zwierząt wodnych.

Moderator: ModTeam

karolina1105
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45

Pokarmy wybarwiające dla welonek

Post autor: karolina1105 » 2007-07-14, 20:12

Witam:)
Mam w swoim akwarium kilka welonek, skalara, glonojady, kiryski spiżowe i kosiarkę. Zastanawiam się nad zakupem pokarmu wybarwiającego i mam dylemat co do firmy na którą mam się zdecydować. Tetra czy Tropical czy Sera. Osobiście kupiłam pokarm Sery dla welonek i zauważyłam że moje welonki nie przepadają za tym pokarmem (inny pokarm zjadają szybko że nawet nie opada na dno a z tym jest problem). Na stoiskach zoologicznych są welonki o bardzo intensywnym wybarwieniu a w "domowych warunkach" następuje zmniejszenie intensywności ich wybarwienia. Zaznaczam że są one zdrowe - więc w czym jest problem?? Proszę o radę :))

Awatar użytkownika
Kamcia17
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Kontakt:

Re: Pokarmy wybarwiające dla welonek

Post autor: Kamcia17 » 2007-07-16, 13:55

Nie znam sie na pokarmach ale chce zapytac DLACZEGO TRZYMASZ W 45L SKALARY, WELONKI I GLONOJADY??? przeciez one rosna bardzo duze, w tylu litrach nie beda sie dobrze rozwijac :shock: :evil:
Wielkośc dorosłego skalara >>>Długość 10 – 15 cm, wysokość 12 - 24 cm rozpiętości płetw grzbietowej i odbytowej!!!!!!!!
A jakie masz glonojady??? Bo np. zbrojniki lamparcie w akwariach dorastaja do 40 cm...!
Juz nawet nie wspomne o biednych welonkach, które dorastaja do 15-30cm, dorosly osobnik potrzebuje minimalnie 120l
A kosiarka dorasta do 14cm... ehhh
Nie wiem ile masz tych welonek. Załózmy, że 4. Wiec juz dla samych welonek musialabys miec 120l. A przeciez do tego dochodzi jeszcze skalar, glonojady i reszta twoich rybek... to wyjdzie nam naprawde spory litraz.
Zanim zastanowisz sie nad pokarmem to najpierw pomysl czy chcesz w ogole trzymac te rybki... :-?
Ja dla ich dobra zamienilabym je na mniejsze. Przeciez jest tyle ladnych gatunkow ze naprawde jest w czym wybierac.
[glow=blue]Kamcia17[/glow]<<<My sexy photo:D
90l:4x brzanka sumatrzańska,2x molinezja cz.,2x mieczyk,2x bojownik,2x zbrojnik(lamparci,złoty),2x gupik
28l:małe>3x molinezja,1x zbrojnik

karolina1105
Nowicjusz

Post autor: karolina1105 » 2007-07-16, 17:50

To prawda że mam małe akwarium, ale rybki są młodziutkie np. glonojad ma tak ze 2 cm. kosiarka ok 3,5 cm a skalar ma niecałe 3 miesiące:) Co do welonek to może mają 4-5 cm. wiem że on kiedyś urosną i że na pewno będzie im ciasno - wtedy je niestety wydam:( Miałam wcześniej mniejsze rybki np. neonki które mi się bardzo podobają ale niestety nie mogły mi się utrzymać w akwarium a molinezje bardzo szybciutko mi się rozmnażały i za każdym razem łapałam po 40 - 50 sztuk i chciałam je "wychować" - no ale w takich warunkach to niebywale trudne:(

Awatar użytkownika
Kamcia17
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Kontakt:

Post autor: Kamcia17 » 2007-07-16, 19:22

Ale to nie chodzi tez o to ze oddasz je jak podrosna... chodzi o to ze przez ten czas jak beda rosly, w takich zlych warunkach moga nawet nie doczekac wiekszych rozmairow...
musza miec odpowiednie warunki bo moga ci chorowac albo pozdychac.
ja tez na poczatku bylam niedoswiadczona ale poczytalam troche forum i od razu zmienilam akwa. moje ryby beda dorastac najwyzej do 8-10 cm (oprocz glonojadow), a zapewnilam im az 90l. jesli chcesz hodowac rybki to musisz dac im dobre wrunki bo inaczej beda sie meczyc, nawet jesli teraz sa jeszcze male. bedzie im naprawde ciezko w twoim akwa :cry: np. pletwy skalarow przy twoim litrazu moga sie znieksztalcic... biedne rybki :cry:
[glow=blue]Kamcia17[/glow]<<<My sexy photo:D
90l:4x brzanka sumatrzańska,2x molinezja cz.,2x mieczyk,2x bojownik,2x zbrojnik(lamparci,złoty),2x gupik
28l:małe>3x molinezja,1x zbrojnik

karolina1105
Nowicjusz

Post autor: karolina1105 » 2007-07-16, 21:18

Masz sporo racji w tym co mówisz i ja zdaję sobie z tego sprawę :-( jednak na obecna chwile nie mogę sobie pozwolić na większe akwarium choć bardzo chce :-) - Marzy mi się taki akwarium 126l - jednak zanim je założę to skorzystam z Twojej rady i poczytam sobie rożne informacje na temat rybek i akwarystyki bo jestem osobą początkującą
Pozdrawiam :-)

ODPOWIEDZ