Paletki i jakie inne

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
misiekr801
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian
Kontakt:

Paletki i jakie inne

Post autor: misiekr801 » 2007-07-24, 16:38

Cześć, podobają mi się paletki, chciał bym je oglądać w swoim akwa. Z jakimi mogą żyć rybkami i czy mają duże wymagania??? Wpuścił bym je do akwarim 200L, napiszcie jeszcze czy trudno jest je rozmażać :?:

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Paletki i jakie inne

Post autor: Morter » 2007-07-24, 16:40

misiekr801 pisze:Cześć, podobają mi się paletki, chciał bym je oglądać w swoim akwa. Z jakimi mogą żyć rybkami i czy mają duże wymagania??? Wpuścił bym je do akwarim 200L, napiszcie jeszcze czy trudno jest je rozmażać :?:
paletki to bardzo trudne i wrażliwe ryby... Polecam osobny dział o nich na naszym forum... Jeśli jesteś początkujący to nie polecam niestety paletek.. Choć 200 litrów, to już dobry zbiornik...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-07-24, 16:47

Paletki mają duże wymagania i raczej trzyma sie je samodzielnie, bez innych gatunków. A akurat rozmnażanie jest w miarę łatwe, jak już masz odpowiednio zorganizowane dla nich akwarium, pod warunkiem że ma sie dobraną parkę, opiekującą sie właściwie potomstwem i odpowiednio duże akwarium z właściwymi parametrami wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-07-24, 16:50

maol pisze:Paletki mają duże wymagania i raczej trzyma sie je samodzielnie, bez innych gatunków
lekka przesada, zawsze można dodać kilka neonków :) pasują do siebie, i to ten sam biotop...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-07-24, 18:58

Paletki najlepiej trzymać same.
Nie polecam kirysow, glonojadow, neonek.
Wszystkie te ryby zdychaja, gdy sie je leczy np. przeciwko przywrą.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2007-07-26, 13:56

Dodam że Paletki to ryby stadne i w naturze występują w bardzo licznych stadach więc nie należy trzymac ich pojedynczo, myślę że na początek 3-4 wystarczą. No i akwarium 200l to już coś dla Paletek. Nie polecam Paletek ludzią którzy nie mają czasu ani funduszy. Po 1 paletka to droga ryba. Początkujący akwarysta być może nie zdaje sobie sprawy popełniając błędy w hodowli rybek i może stracić piękne stworzenia oraz nawet kilkaset złotych! Czytałem stronę pewnego polskiego hodowcy paletek i pisał że Paletki lubią akwarium które w 1/4 części nie ma podłoża ani roślin ani żadnych innych przedmiotów. Zbierają się tam i tylko tam pobierają pokarm!
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-07-27, 10:24

Paletki są jednymi z najtrudniejszych ryb do rozmnożenia.. Po pierwsze musi być zagwarantowana odpowiednia kwasowość wody a mianowicie ph do rozmnożenia powinno wynosić około 5.5, trzeba zwracać uwagę na TWW i TWO czyli twardość ogólną i węglanową, która powinna być w granicach 0-4.. Do rozmnożenia potrzebny będzie zbiornik STERYLNY czyli bez podłoża, roślin.. sam osprzęt (wtedy łatwiej utrzymać parametry wody).. Paletki dodatkowo muszą się dobrać w parę żeby przystąpić to tarła.. to nie takie proste jak się wydaje.. a do tarła przystępują takie powyżej 14cm..

Jedna Paletka potrzebuję 40 litrów, a żeby czuły się dobrze musisz mieć 6 sztuk.. więc akwa minimum 240l..

Powodzenia
Doścignąć niedoścignione...

ODPOWIEDZ