Akwarium holenderskie

Moderator: ModTeam

Ebi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Akwarium holenderskie

Post autor: Ebi » 2007-07-29, 10:24

Witam!
Mój tata chciałby założyć akwarium holenderskie. Miałem o tym w gazecie, ale nie moge tej gazety znaleść. Więc pytam. Jak założyć akwarium holenderskie. Oczywiście za pomoc punkt pomógł.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Akwarium holenderskie

Post autor: Morter » 2007-07-29, 10:52

najlepszy do tego jest Slanter, on jest mistrzem... Generalnie akwarium holenderskie, to takie, w którym rośliny są ważniejsze niż ryby...
Aby osiągnąć efekt musimy stworzyć jak najlepsze warunki dla roślin... Więc odpowiednie podłoże (najlepiej ADA Amazonia i power Sand) odpowiednie oświetlenie - więcej nawet niż 0,5W na litr, które normalnie się zaleca... W przypadku holendra 0,7W to minimum chyba, a im więcej tym lepiej... CO2 obowiązkowo, nawozy itp... Sadzimy dużo roślin układając odpowiednio aranżacje według gustu, dodajemy rybki, ale nie za dużo najlepiej i już :)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2007-07-29, 11:54

Najważniejszą rzeczą jest aranżacja. Do tego dochodzą obowiązki nawożenia CO2. Jest to po prostu podwodny ogród. Artysta (bo tak można nazwać akwaryste botanika), chce odzwierdciedlić kawałek natury. Rybami zajmujemy się dopiero po roślinach. Jeżeli chcesz się dowiedzieć coś na temat "aqua botanique" to proponuję poczytac 89nr miesięcznika "Nasze Akwarium" jest tam zamieszczony artykuł :)
Ostatnio zmieniony 2007-08-01, 12:53 przez KrZyWy, łącznie zmieniany 1 raz.
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

Ebi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-07-29, 21:23

Dzięki. Ja chyba pamiętam cztery zasady sadzenia roślin w akwarium holenderskim. Ale nie dokładnie

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-07-30, 14:23

Akwarium holenderskie ma sie tak do natury jak ogrod botaniczny do lasu lub sawanny. Wbrew pozorom holendry nie odzwierciedlaja natury. Sa to po prostu podwodne ogrody. Owszem, wszystkie rosliny sa prawdziwe ale to jeszcze nie natura. Oto bowiem w typowym holendrze do czynienia mamy z wieloscia gatunkow roslin pochodzacych z najrozniejszych srodowisk. Jakby tego bylo malo, wiekszosc z tych roslin to rosliny bagienne ktore tylko czesciowo rosna w zanurzeniu. One tylko u nas, w naszych akwariach, zmuszone sa do ciaglego zycia pod woda. Gdy do tego jeszcze dodamy ryby z Amazonki plywajace wsrod roslin z Azji to trudno jest raczej mowic o "naturze" ;-) Jedyne akwarium odzwierciedlajace nature to dobrze zrobiony biotop. Tak jak w ogrodach botanicznych, w akwariach holenderskich chodzi o aranzacje, podkreslenie barw i ksztaltow, dokonanie zludzenia glebi, ekspozycje etc. Glownym elementem jest tu uwydatnienie piekna roslin. Podobnie jest ze stylem Takashi Amano ktory zwie swoje dziela "Nature Aquarium." Jednak nie chodzi tu o nature swiata podwodnego. Amano odtwarza krajobrazy ladowe w srodowisku akwarium. On tez nie dba skad pochodza uzywane przez niego rosliny. Jak mu pasuje do aranzacji to je uzywa. Wkrotce postaram sie napisac dluzszy poradnik dla zainteresowanych stylem holenderskim.

Morter - Dzieki wielkie za superlatywy. Oczywiscie do mistrza to mi jeszcze ho ho! Ale milo mi tym niemniej.

Ebi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Ebi » 2007-07-31, 20:42

Dzieki Wam chłopaki! Dla mnie temat może już być zamknięty.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-07-31, 23:10

Slanter pisze:Morter - Dzieki wielkie za superlatywy
Dowiodłeś wielokrotnie tak swojej wiedzy jak i umiejętności, co do tego chyba nikt na tym forum niema wątpliwości, więc możesz się cieszyć z komplementów z czystym sumieniem...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2007-08-02, 18:43

Slanter, po prostu jesteś najlepszy.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-08-02, 19:17

Ja też uważam, że na tym forum najbardziej się zna Slanter, a tymbardziej jeżeli chodzi o rośliny :)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

1.Roślinki na 2 miejscu rybki

Post autor: natimati » 2007-08-23, 21:21

Normalne akwarium ale musisz dbać o roślinki rzeby miały ładny kolor odpowiednie nawozy kilka rybek ogólnie akwarium holenderskie jest zawsze śliczne polecam ci mini krewetkarium one będą ci czyścić roślinki :) :-) ;-)

ODPOWIEDZ