Paletki pytania na początek

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

eddy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 380
Kontakt:

Paletki pytania na początek

Post autor: eddy » 2007-08-04, 11:06

Czy mogę trzymać dwie paletki w akwarium 112 l ? oprócz nich były by jeszcze jakieś małe rybki pewnie standardowo neonki (10 - 15 sztuk), i kilka kirysków (tak z 5 sztuk)

co będzie mi potrzebne do założenia takiego akwa?
jakie testy do wody?
ile czasu musi sie zbiornik stabilizować?
czy mocne oświetlenie musi być jeśli planuję nie wielką liczbę roślin, bo ogólnie chciałbym żeby akwarium wyglądało mrocznie i nie wiem czy słabe oświetlenie nie wpłynie negatywnie na samopoczucie rybek.
chciałbym żeby akwarium nie było przykryte pokrywą.
z wystroju planuje tło strukturalne (już mam ze starego akwa), żółty piasek na dno, 2 większe korzenie lub 3 mniejsze, do tego anabiusy (już hoduje 6 małych sadzonek).
osprzęt: grzałka 150 W, filtr wewnętrzny aqua szut turbo 8W lub ewentualnie kaskadowy z akwarium 200 litrowego ale nie pamiętam nazwy.
co myślicie na temat takiego startu dla paletek? co byście wymienili/poprawili? i czy to w ogóle dobry pomysł trzymać dwie paletki w 112l akwarium?

P.S. miałem jedną próbę z paletkami jakieś dwa lata temu już ale hmmm.... zrobiłem to bez uprzedniego przygotowania i ryby zdechły po 2 tygodniach

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Paletki pytania na początek

Post autor: Morter » 2007-08-04, 11:11

raczej odradzał bym... Dla paletek to 200l, filtr kubełkowy i filtr RO.. To bardzo wymagające rybki, poczytaj zresztą w dziale o paletkach... Ja bym brał inne ryby na Twoim miejscu.. Jeśli chcesz mroczne akwarium, to może pyszczaki z Malawi? W wystroju skały, więc nie trzeba oświetlenia, i wygląda mrocznie... No i pyszczaki nie są tak wymagające...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-08-04, 11:31

mam 400 litrowe z pielęgnicami zebra... jeśli by sie ktoś znalazł z okolic Krakowa kto by je przyjął to bym je oddał i w tym trzymał paletki ale już próbowałem znaleźć kogoś (próbuje od blisko roku) ale niestety nikt nie chce :(

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-08-04, 12:49

eddy pisze:Czy mogę trzymać dwie paletki w akwarium 112 l ?
Odradzam. Paletki czuja sie lepiej jak sie trzyma je minimum w 4, a jedna paletka lubi mieć 50l wody dla siebie.
eddy pisze:jakie testy do wody?
pH, gH, kH, NO3
Parametry wody powinny być: pH <7, a najlepiej 6. gH=6-8, kH=0-8, NO3 <30
eddy pisze:ile czasu musi sie zbiornik stabilizować?
Jak lejesz wody z RO i zatwardzasz gH to nie musisz nic czekac. Jak lejesz wody z kranu, wlacz wszystko, niech pochodzi tydzien i wpusc palety(przedtem zbadaj parametry wody)
eddy pisze:czy mocne oświetlenie musi być jeśli planuję nie wielką liczbę roślin, bo ogólnie chciałbym żeby akwarium wyglądało mrocznie i nie wiem czy słabe oświetlenie nie wpłynie negatywnie na samopoczucie rybek.
Na samopoczucie rybek wplynie bardzo dobrze. Palety nie lubia duza swiatla, ale jezeli chodzi o rosliny to marnie to widze..
eddy pisze:chciałbym żeby akwarium nie było przykryte pokrywą.
Nie da rady. Te rybki lubia sobie czasem "chlupnąć" do góry.
Wypadnie Ci i bedzie problem..
eddy pisze:z wystroju planuje tło strukturalne (już mam ze starego akwa), żółty piasek na dno, 2 większe korzenie lub 3 mniejsze, do tego anabiusy (już hoduje 6 małych sadzonek).
Bardzo dobrze, wazne jest, zeby ryby mialy sie za co schowac.
eddy pisze:osprzęt: grzałka 150 W, filtr wewnętrzny aqua szut turbo 8W lub ewentualnie kaskadowy z akwarium 200 litrowego ale nie pamiętam nazwy.
co myślicie na temat takiego startu dla paletek? co byście
Nie wypowiadam sie, bo nie polecam tak malego akwarium. Jak bedziesz mial juz minimum 200l to grzalka 200W i kaskada do 200l.
eddy pisze:co myślicie na temat takiego startu dla paletek? co byście wymienili/poprawili? i czy to w ogóle dobry pomysł trzymać dwie paletki w 112l akwarium?
Zmieniłbym akwarium, a pomysł w 100l jest zły.

Mam nadzieje, ze pomogłem!
Pozdrawiam!
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

eddy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eddy » 2007-08-04, 14:47

tzn. nie chce jako takiej obudowy z oświetleniem, akwarium będzie przykryte szybą.
Ale z tego co piszecie to i z tego co przeczytałem na stronie paletki.com pomysł 2 paletek w tak "małym" akwarium to zły pomysł...niestety ;(

ODPOWIEDZ