Płukanie żwiru
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Płukanie żwiru
witam.
zakupiłem znaczną ilość ciemnego żwiru (MHK Filtus) w sklepie akwarystycznym. Płukałem różnymi metodami (sitko, dekantacja, itp) z milion razy. No może nie milion, ale tydzień to robiłem (60 kg). po płukaniu woda ze żwirem pozostawiona w wiadrze wyglądała na klarowną. W akwarium, po zalaniu wodą mam syf. Tzn ciemna i mętna. Myślałem , że po 24h coś się wyklaruje. Żadnych pozytywnych zmian.
Jakieś pomysły, co robić?
zakupiłem znaczną ilość ciemnego żwiru (MHK Filtus) w sklepie akwarystycznym. Płukałem różnymi metodami (sitko, dekantacja, itp) z milion razy. No może nie milion, ale tydzień to robiłem (60 kg). po płukaniu woda ze żwirem pozostawiona w wiadrze wyglądała na klarowną. W akwarium, po zalaniu wodą mam syf. Tzn ciemna i mętna. Myślałem , że po 24h coś się wyklaruje. Żadnych pozytywnych zmian.
Jakieś pomysły, co robić?
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Płukanie żwiru
czy w akwarium masz cos oprocz zwiru? np. korzen?
nie ma raczej mozliwosc zeby macil wode jezeli wczesniej juz tego nie robil
a jak lezel w tym wiadrze i wydawalo ci sie ze woda jest klarowna to czy ruszales reka zwir zeby sprawdzic czy nie maci wody??
i czy na pewno jest to zwir a nie podloze jakies na ktore powinien dopiero isc zwir bo pod nazwa MHK Filtus kryje sie wiele produktow w tym nawozy, wklady do filtra itp
nie ma raczej mozliwosc zeby macil wode jezeli wczesniej juz tego nie robil
a jak lezel w tym wiadrze i wydawalo ci sie ze woda jest klarowna to czy ruszales reka zwir zeby sprawdzic czy nie maci wody??
i czy na pewno jest to zwir a nie podloze jakies na ktore powinien dopiero isc zwir bo pod nazwa MHK Filtus kryje sie wiele produktow w tym nawozy, wklady do filtra itp
Ostatnio zmieniony 2007-08-09, 11:57 przez dzidek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
a czy w akwarium chodzi filtr - powinien? Zrób podmianę wody 30-40% poczekaj jeszcze dzień dwa, możesz podmieniać wodę codziennie. Jeśli się nie poprawi, to znów płukanie...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Zakręcony forumowicz
nie ma niczego poza żwirem, oraz podkładem torfowym (również MHK). Żwir ciemny tej firmy jest bardzo trudnym materiałem do obróbki. Płukanie 30-40 razy w zasadzie nie daje efektu takiego jak płukanie żwiru białego 10 razy. Woda po intensywnym mieszaniu w wiadrze jest zawsze brudna, bez względu na ilość płukań. Ale różnica była taka, że w wiadrze po tych 30 płukaniach woda po jakims czasie odstawała się i była klarowna. W akwarium po 24h to nie nastąpiło.
[ Dodano: 2007-08-09, 12:03 ]
filtrów jeszcze nie odpaliłem, ale też wydaje mi się, że to jedyna opcja. Miałem nadzieję, że się ustabilizuje. Płukanie dalsze to już raczej nie wchodzi w grę, bo jak mówiłem po 20 płukaniach uzyskuje się constans: woda brudna po mieszaniu, klaruje się po kilku godzinach. Jeśli filtry nie pomogą, to raczej żwir na śmietnik.
[ Dodano: 2007-08-09, 12:03 ]
filtrów jeszcze nie odpaliłem, ale też wydaje mi się, że to jedyna opcja. Miałem nadzieję, że się ustabilizuje. Płukanie dalsze to już raczej nie wchodzi w grę, bo jak mówiłem po 20 płukaniach uzyskuje się constans: woda brudna po mieszaniu, klaruje się po kilku godzinach. Jeśli filtry nie pomogą, to raczej żwir na śmietnik.
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Kontakt:
masz torf to wszystko chyba wyjasnia, torf znaczaco barwi wode
ja mam rowniez czesciowo czarny zwir i nie bylo problemow z plukaniem
wzialem go na sitko i kolo domu woda z weza ogrodowego plukalem porcjami okolo 2 minuty na jedno sitko tak aby woda lecaca spod sitka byla klarowna i nie mam nic metnego
moze za duzo torfu a za malo zwiru na nim i torf przedostaje sie bezposrednio do wody?
proponuje jednak na poczatek podlaczyc filtr na pelen "gaz" (skoro nie ma niczego w akwa to nic nie zniszczy) i zobaczyc co bedzie jutro
ja mam rowniez czesciowo czarny zwir i nie bylo problemow z plukaniem
wzialem go na sitko i kolo domu woda z weza ogrodowego plukalem porcjami okolo 2 minuty na jedno sitko tak aby woda lecaca spod sitka byla klarowna i nie mam nic metnego
moze za duzo torfu a za malo zwiru na nim i torf przedostaje sie bezposrednio do wody?
proponuje jednak na poczatek podlaczyc filtr na pelen "gaz" (skoro nie ma niczego w akwa to nic nie zniszczy) i zobaczyc co bedzie jutro
-
- Zakręcony forumowicz
torf mam tez w innych akwariach. Nigdy takiego problemu nie miałem. No ale tam mam biały żwir. Torfu jest 1cm. Żwiru jakieś 8cm.
Właczę filtry.
Dzięki za podpowiedzi.
Właczę filtry.
Dzięki za podpowiedzi.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
filtr na pewno pomoże, skoro nie był włączony... Na dno opaść mogą grubsze fragmenty, ale resztę trzeba przefiltrować... A różnica z wiadrem taka, że tam nie było torfu
Będzie dobrze... Najwyżej przez jakiś czas będziesz miał czarne wody ;)

-
- Zakręcony forumowicz
czarna to nie problem. Woda jest również mętna.
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Kontakt:
jak filtr nie pomoze wymien wode
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ja bym właczył filtr i zostawił akwarium w spokoju na 3 dni. To zwykle pomaga na mętną wodę.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
bez sensu! Nie rób tego!Morter pisze:Zrób podmianę wody 30-40%
nie prawda! to nie przez torf.dzidek1983 pisze:masz torf to wszystko chyba wyjasnia, torf znaczaco barwi wode
Święte słowa:)maol pisze:Ja bym właczył filtr i zostawił akwarium w spokoju na 3 dni. To zwykle pomaga na mętną wodę.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
ta wiadomość była jeszcze zanim padła informacja o tym, że filtr nie jest włączony...D4ni3l pisze:Morter napisał/a:
Zrób podmianę wody 30-40%
bez sensu! Nie rób tego!
czyżby torf w ogóle nie barwił wody?D4ni3l pisze:nie prawda! to nie przez torf.
-
- Zakręcony forumowicz
torf coś tam barwi zapewne, ale to nie jest to co mnie martwi. Woda jest mętna. Filtry odpalę. Pytanie tylko, czym je wypełnić? Czy 100% mechanika i jak się wyklaruje, to podmienić kilka wkładów na biologię, czy od razy mix taki jak docelowo?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Od razu docelowy skład filtra. Inaczej jak tylko wyklarujesz wodę, zniszczysz to co się osiedliło w filtrze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
od razu, bo trochę trwa, zanim się bakterię zagnieżdżą... Prędzej możesz potem zamieniać inne wkłady (raz Ci będzie potrzebny węgiel raz co innego) ale wkład biologiczny powinien być od razu...
Ostatnio zmieniony 2007-08-10, 11:37 przez Morter, łącznie zmieniany 1 raz.