wiino z USA | https://www.medyk24.com/transport-medyczny-warszawa

molinezja chora czy ranna?? POMOCY!!!

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lu1934
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240

molinezja chora czy ranna?? POMOCY!!!

Post autor: lu1934 » 2007-08-25, 21:08

Musiałem zostawić na dwa tygodnie swoje akwa i po powrocie zauważyłem coś dziwnego, jedna z moich molinezji zachowuje się bardzo dziwnie. Wygląda tak jakby miała problem z kręgosłupem, mianowicie patrząc na nią z góry jest wygięta w kształt litery „U”, prawie wogóle nie pływa tylko siedzi przy dnie a jak zacznie to widzę, że tak jakby głowy nie mogła utrzymać tylko jej opadała. Pierwsze pytanie to, czy to objaw jakiejś choroby, czy może jakaś inna ryba ją uszkodziła np. podczas starcia. A drugie czy zastawić ją w akwa czy może powinienem jej się raczej pozbyć.

norbi
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Norbert

Re: molinezja chora czy ranna?? POMOCY!!!

Post autor: norbi » 2007-08-25, 22:36

jeżeli możesz to podaj takie informacje jak parametry wody, wielkość zbiornika i jego obsadę, u mnie też był taki przypadek kiedy hodowałem mieczyki, jedna z samic przez 2 dni leżała na dnie akwarium i z trudem poruszała się, okazało się pózniej że były to objawy ospy rybiej po kilku dniach wszystkie ryby w akwarium dostały białe kropki ale padła mi tylko ta jedna samica

Awatar użytkownika
lu1934
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240

Post autor: lu1934 » 2007-08-25, 22:59

Parametrów wody niestety nie mogę podać
Zbiornik ma 240l
Obsada:
4x molinezja (w tym jedna właśnie ta)
7x mieczyk
6x gupik
6x kardynałek
9x neonek
3x kirys
4x bocja
4x skalar
Przy czy bocje i skalary wpuściłem wczoraj do akwa i właśnie w momencie wpuszczania tych ryb zauważyłem tą molinezje. Od kiedy się to dzieje nie wiem bo wczoraj rano wróciłem z wakacji. Nie było mnie w domu 10 dni przed wyjazdem wszystkie ryby było ok. podczas mojej nieobecności akwarium zajmował się ojciec ale on nic nie zauważył.

norbi
Forumowicz

Post autor: norbi » 2007-08-25, 23:45

tak jak już pisałem może być to ospa ale również pleśniawka czy fleksobakterioza bo nie podejrzewał bym innych ryb o zranienie jej, dla bezpieczeństwa odłów tą molinezje do innego akwa gdzie temperatura będzie o 2-3 stopnie wyższa niż w zbiorniku ogólnym, do leczenia ospy najlepiej stosować zieleń malachitową (jest to składnik jednego z preparatów firmy tropical, chyba ichtiosan ale nie jestem pewien), ja używam też rivanol 1g/500l wody i słyszałem też że stosuje się trypaflawinę dodaj jeden z tych leków zapobiegawczoa w większych dawkach leki te stosuj dopiero przy pojawieniu się innych objawów chorobowych, w akwarium ogólnym też podnieś temperaturę o ok 2 stopnie i wlej zapobiegawczo ichtiosan tak na wszelki wypadek, mam nadzieję że twoja rybka przeżyje

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-25, 23:56

norbi pisze:dodaj jeden z tych leków zapobiegawczoa
nie polecam stosowania jakichkolwiek leków zapobiegawczo...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

norbi
Forumowicz

Post autor: norbi » 2007-08-26, 00:05

wiem że większość akwarystów nie poleca stosowania leków zapobiegawczo ale ja stosuje i daje to rezultaty bo moje ryby nie chorowały już od ponad 2 lat, co jakiś czas wrzucam do każdego z moich zbiorników część tabletki rivanolu i przy każdej podmianie i wymianie wody dodaje kilka kropli MFC w zależności od wielkości akwarium

ODPOWIEDZ