Welonki + zbrojnik niebieski?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

babel
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Welonki + zbrojnik niebieski?

Post autor: babel » 2007-08-31, 14:08

Witam, czy welonki można trzymać razem z glonojadem? Ma ktoś takie połączenie? Welony to ryby zimnolubne, glonojad chyba woli cieplejszą wodę. Czy można to jakos pogodzic np. utrzymując temp. w akwarium na poziomie 21°C?? Zależy mi na glonojadzie ale sam nie wiem czy nie za zimno mu w 21°C...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Welonki + zbrojnik niebieski?

Post autor: maol » 2007-08-31, 14:15

babel pisze:Welony to ryby zimnolubne, glonojad chyba woli cieplejszą wodę. Czy można to jakos pogodzic np. utrzymując temp. w akwarium na poziomie 21°C?? Zależy mi na glonojadzie ale sam nie wiem czy nie za zimno mu w 21°C...
Właśnie z tego powodu nie możesz. Welonki lubią naprawdę zimną wodę 20°C maksimum. Glonojad wymaga 26°C i więcej. Nie da się ustawić temperatury "średniej" - oba gatunki bedą się w niej źle czuły, bedą słabe, osowiałe, chorowite. Welonki trzyma się z reguły same - i nie ma sensu "na siłę" trzymanie z nimi innych ryb. A jeżeli koniecznie chcesz mieć również glonojada - no to kłania się osobne akwarium...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

babel
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Re: Welonki + zbrojnik niebieski?

Post autor: babel » 2007-08-31, 14:41

Hmmm, no cóż pozostaje mi oddanie glonojada w dobre ręce... Dzięki za pomoc.

wyjaśnione, więc temat do zamknięcia :) - Morter
Ostatnio zmieniony 2007-08-31, 15:59 przez babel, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany