Jaka obsada do 52 litrow.
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Jaka obsada do 52 litrow.
Witam
Chcialbym poradzic sie Was specjalistow od tego,poniewaz wczoraj zakupilem caly osprzet tzn.
-akwarium 6-katne o poj. 52,5 litra
-filtr-pompke Kameleon super mini 360
-i reszta czyli piasek pokrywe z swietlowka ,figurki .
Chcialbym poradzic sie Was jak zaczac od tego ,jakie rybki polecacie na poczatek to nowe akwarium nie mialem jeszcze nigdy do czynienia z tym sportem :] Wiem ze musze kupic jeszcze grzalke :} I roslinki tu tez mam pytanie jakie rosliniki byscie polecali do takiego akwa to 6 katne akwa o wymiarach 42x40 :]
Chcialbym poradzic sie Was specjalistow od tego,poniewaz wczoraj zakupilem caly osprzet tzn.
-akwarium 6-katne o poj. 52,5 litra
-filtr-pompke Kameleon super mini 360
-i reszta czyli piasek pokrywe z swietlowka ,figurki .
Chcialbym poradzic sie Was jak zaczac od tego ,jakie rybki polecacie na poczatek to nowe akwarium nie mialem jeszcze nigdy do czynienia z tym sportem :] Wiem ze musze kupic jeszcze grzalke :} I roslinki tu tez mam pytanie jakie rosliniki byscie polecali do takiego akwa to 6 katne akwa o wymiarach 42x40 :]
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Olek
- Kontakt:
Re: Jaka obsada do 52 litrow.
Witam jakie rybki? wydaje mi się że takie są odpowiednie
1.8-10 neonów
2.2 sumy kiryski pstre.
3.2 mieczyki hellera lub 4 molinezje
to moje pierwsze zdanie
1.6 kardynałów chinskich
2.2.sumy kiryski pstre lub 1 suma i rybke kuli kuli czy coś takiego podobne malutkiego wezyka lecz nie znam prawdziwej nazwy moze u was cos takiego bedzie
3.2 glonojady
4.3-5 molinezji lub hokejówki
Pozdrawiam myślę że się przydałem.
1.8-10 neonów
2.2 sumy kiryski pstre.
3.2 mieczyki hellera lub 4 molinezje
to moje pierwsze zdanie
1.6 kardynałów chinskich
2.2.sumy kiryski pstre lub 1 suma i rybke kuli kuli czy coś takiego podobne malutkiego wezyka lecz nie znam prawdziwej nazwy moze u was cos takiego bedzie
3.2 glonojady
4.3-5 molinezji lub hokejówki
Pozdrawiam myślę że się przydałem.
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
najpierw pamiętaj o tym, ze akwarium musi dojrzeć i być porządnie założone. Co do obsady, na sam początek proponował bym może gupiki? Mieczyki? Danio? to łatwe rybki, dobre dla początkujących...
co do roślin, wszystko(no wiele) zależy od światła
co do roślin, wszystko(no wiele) zależy od światła

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dojrzec tzn? Wyczytalem ze minimum 4 dni musi byc wlaczony osprzet tzn pompka i roslinnosc dopiero potem mozna wpuscic rybki 

- lukasz.www
- Stały bywalec
- Imię: £ukasz
Jak załączysz sprzęt i posadzisz roślinki, tak do 1 tygodnia daj czas roślinkom żeby sie ukorzeniły w żwirku no i woda też już dojrzy, wtedy możesz zacząć kupować rybki.
Na początek proponował bym ci rybki znane i łatwe w hodowli.
Na sam początek pamiętaj że 1cm rybki to 1 litr wody w akwarium, czyli do twojego akwarium proponowałbym do 18 rybek, więcej nie bo będzie przerybienie, pamiętaj też o roślinach, bo one potrzebują światła żeby rosnąć, świetlówka powinna świecić ok 12h dziennie, u mnie się tak świeci i roślinki rosną jak oszalałe, oczywiście plus nawozy, popularny tropical, raz na 2 tygodnie, z 30% podmianą wody co tydzień.
A to proponowane obsady:
- 5 danio pręgowane lub lamparcie
- 5 kardynałków
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 razbora klinowa
- 2 molinezje
- 2 mieczyki
- 2 piskorki zamiast kirysków
- 3 ostoski glonojad
- 10-12 brzanek różowych
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 tetra żałobniczka
- 8 neon innesa
- 2 piskorki
- 1 glonojad
Na początek proponował bym ci rybki znane i łatwe w hodowli.
Na sam początek pamiętaj że 1cm rybki to 1 litr wody w akwarium, czyli do twojego akwarium proponowałbym do 18 rybek, więcej nie bo będzie przerybienie, pamiętaj też o roślinach, bo one potrzebują światła żeby rosnąć, świetlówka powinna świecić ok 12h dziennie, u mnie się tak świeci i roślinki rosną jak oszalałe, oczywiście plus nawozy, popularny tropical, raz na 2 tygodnie, z 30% podmianą wody co tydzień.
A to proponowane obsady:
- 5 kardynałków
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 razbora klinowa
- 2 molinezje
- 2 mieczyki
- 3 ostoski glonojad
- 10-12 brzanek różowych
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 tetra żałobniczka
- 8 neon innesa
- 2 piskorki
- 1 glonojad
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A to proponowane obsady:
- 5 kardynałków
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 razbora klinowa
- 2 molinezje
- 2 mieczyki
- 3 ostoski glonojad
- 10-12 brzanek różowych
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 tetra żałobniczka
- 8 neon innesa
- 2 piskorki
- 1 glonojad[/quote]
Dzieki za odp. jutro oddaje moje 2 male skalary kuzynowi ktory ma 112l :] takze bedzie im o wiele lepiej niz w moim "pudeleczku".
Mam jednak pytanie w sprawie obsad ktore mi tu podales jakie temperatury utrzymywac tym rybom ?z obsad ktore podales czyli 1,2 i ostatniej na dole czyli 3 ?Szukam i szukam cos o tych rybach ale nie umeim znalesc jakie temperatury im utrzymywac w zbiorniku 25 stopni mialem dotychczas jak mialem skalary ale nie wiem jak z tymi rybciami
Pozdrawiam!
- 5 kardynałków
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 razbora klinowa
- 2 molinezje
- 2 mieczyki
- 3 ostoski glonojad
- 10-12 brzanek różowych
- 4 kiryski pstre
- 1 glonojad
- 6 tetra żałobniczka
- 8 neon innesa
- 2 piskorki
- 1 glonojad[/quote]
Dzieki za odp. jutro oddaje moje 2 male skalary kuzynowi ktory ma 112l :] takze bedzie im o wiele lepiej niz w moim "pudeleczku".
Mam jednak pytanie w sprawie obsad ktore mi tu podales jakie temperatury utrzymywac tym rybom ?z obsad ktore podales czyli 1,2 i ostatniej na dole czyli 3 ?Szukam i szukam cos o tych rybach ale nie umeim znalesc jakie temperatury im utrzymywac w zbiorniku 25 stopni mialem dotychczas jak mialem skalary ale nie wiem jak z tymi rybciami

Pozdrawiam!

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Kontakt:
Temperatura dla tych ryn które proponują koledzy to odpowiednia temperatura to 25st. Jednak nie przejmuj się gdy ci podskoczy do nawet 32. Obniż ją np. podmieniająć wodę z akwarium na zimną wode najlepiej odtsaną/zpreparowaną. Zakup jakiś korzen bo to jest konieczne żeby glonojad miał się czym żywić. A na początek nie musisz koniecznie kupowac gupików itd. jednak ja mam 240l i uwielbiam te ryby. Propnuje ci na poczatku kupić tylko kilka ryb a później dokupywać takie które ci sie spodobają a nie na hama a póxniej już sobie nie dokupisz.
Jako glonojady proponuję zwyczajne Zbrojniki bądź gibicepsy, te mogą czuć się w tkaim małym zbiorniku lepiej wiec lepiej kup 2 Zbrojniki Niebieskie/Odmiana Albinostyczna (nazywana też Gold).
reszta obsady:
- ok. 6 krewetek Amano/Fire Red/Crystal Red
- 2-3 Ślimaczki Zatoczki/Świderki
- 6x Gupik (1x Samiec + 5x Samica)
- 4x Piskorek/ 4x Kirysek
Tyle by było odemnie, dodam jeżeli chces mieć krewetki koniecznie zasadź w akwarium Eleocharis Parvulus. !
Jako glonojady proponuję zwyczajne Zbrojniki bądź gibicepsy, te mogą czuć się w tkaim małym zbiorniku lepiej wiec lepiej kup 2 Zbrojniki Niebieskie/Odmiana Albinostyczna (nazywana też Gold).
reszta obsady:
- ok. 6 krewetek Amano/Fire Red/Crystal Red
- 2-3 Ślimaczki Zatoczki/Świderki
- 6x Gupik (1x Samiec + 5x Samica)
- 4x Piskorek/ 4x Kirysek
Tyle by było odemnie, dodam jeżeli chces mieć krewetki koniecznie zasadź w akwarium Eleocharis Parvulus. !
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
KrZyWy, kur.. kiedy Ty się w końcu opanujesz i zaczniesz myśleć nad tym co piszesz??
pozatym to całe zdanie
2 zbrojniki to też za dużo do takiego akwa...
nie wpadaj w panikę - tak, nie przejmuj się - nie, wysoka temperatura szkodzi rybom na dłuższą metę, jest szczególnie niebezpieczna przy wysokim stężeniu NH3 bo może doprowadzić do rozpadu tegoż na amoniak, który jest trujący dla ryb.KrZyWy pisze:. Jednak nie przejmuj się gdy ci podskoczy do nawet 32
proponujesz gibicepsa do 52l?? on by był większy od tego akwarium!!KrZyWy pisze:Jako glonojady proponuję zwyczajne Zbrojniki bądź gibicepsy
pozatym to całe zdanie
jest nie gramatyczne i ciężko się połapać o co w nim chodzi... To gibicepsów proponujesz 2 czy niebieskie? które będą się czuły lepiej w tak małym zbiorniku??KrZyWy pisze:ako glonojady proponuję zwyczajne Zbrojniki bądź gibicepsy, te mogą czuć się w tkaim małym zbiorniku lepiej wiec lepiej kup 2 Zbrojniki Niebieskie/Odmiana Albinostyczna (nazywana też Gold).
2 zbrojniki to też za dużo do takiego akwa...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: ---------
-
- Nowicjusz
- Imię: £ukasz
Ja mam 31l i 12 rybek: Bojownika, 3 molinezje złote, parka mieczyków, 5 kardynałków i glonojada. Ryby żyją w nie zmienionym składzie od ok. 1,5 roku, nie zdychają, po ich zachowaniu widać że są w dobrej kondycji. Do tego 3x kryptokoryna, duży statek z otworami i duża muszla, w których ryby mogą się chować. Do tego autogrzałka (ustawiona na 26C), filtr+pompka Kameleon 280, bez zakrycia i oświetlenia (stoi blisko okna, ale nie rosną glony na szybie). Składzik idealny, wygląda super. Wodę zmieniam (całkowicie) raz na miesiąc, filtr czyszczę co tydzień.
A dla ciebie na 50 kilka litrów radzę:
5-8 neonów lub kardynałków,
3-4 molinezje złote lub mieczyki,
bojownik i glonojad,
2-4 żałobniczki lub danio pręgowane.
One są łatwe w hodowli, nie radzę gupików. ;-)
bojownik i glonojad,
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
HEREZJA HEREZJA HEREZJA!!dfdesigner pisze:a mam 31l i 12 rybek: Bojownika, 3 molinezje złote, parka mieczyków, 5 kardynałków i glonojada. Ryby żyją w nie zmienionym składzie od ok. 1,5 roku, nie zdychają, po ich zachowaniu widać że są w dobrej kondycji. Do tego 3x kryptokoryna, duży statek z otworami i duża muszla, w których ryby mogą się chować. Do tego autogrzałka (ustawiona na 26C), filtr+pompka Kameleon 280, bez zakrycia i oświetlenia (stoi blisko okna, ale nie rosną glony na szybie). Składzik idealny, wygląda super. Wodę zmieniam (całkowicie) raz na miesiąc, filtr czyszczę co tydzień.
Szczerze??To cud, ze Ci jeszcze wszystkie rybki nie pozdychały...
mam nadzieję, że to niejest rada, żeby inni robili tak jak Ty (zmieniać całą wodę raz na miesiąc, trzymać za duże ryby w za małym akwa...)
-
- Stały bywalec
- Imię: Olek
- Kontakt:
Mieczyki do 50 L zamało Glonojad ale jaki? zbrojnik czy co? zamałe akwa dani powinno być przynajmniej 6dfdesigner pisze:
bojownik i glonojad,
Molinezje jak i żałobniczy są ciepłolubne czyli temp 22-26 a kardynałek zimnolubny 18-20 stopni.
Ja bym proponował taka obsade
6-8 neonów inessa
4 molinezje.
4 kiryski pstre
i może 5 gupików 2 samce 3 samice
I napisałeś : One są łatwe w hodowli, "nie radzę gupików". ;-)
A gupiki to co nie są łatwe w hodowli??
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł 

- Pojemność akwarium: 54
- Kontakt:
z calego serca nie polecam do akwa 50l rybek co robia kupe wieksza od siebie
czyli: gupikow. mieczykow, molinezji, welonek i paru innych jeszcze
w 50 litrow musisz miec czyscioszki... bo inaczej masakra
do tego celu nadadza sie: otoski, kiryski i wszelakie krewetki
a z plywajacych moga byc: wspomniane juz wczesniej neonki, danio, rasbory
czyli: gupikow. mieczykow, molinezji, welonek i paru innych jeszcze
w 50 litrow musisz miec czyscioszki... bo inaczej masakra
do tego celu nadadza sie: otoski, kiryski i wszelakie krewetki
a z plywajacych moga byc: wspomniane juz wczesniej neonki, danio, rasbory
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
Poprostu ręce opadają. Ogólnie jestem zdania, że nie powinno się trzymać ryb w takich litrażach. Najlepiej to nasyp sobie tam cukierków, one też będą tam dobrze wyglądały. Masz zdecydowane za dużo ryb, nie mówiąc już o tym, że niektóre z nich nie nadają się do trzymania w 30 litrach: mieczyki, glonojad. Sam najlepiej zamknij się w klitce 2X2 metry i spędź tam 1,5 roku. Zobaczymy czy będziesz równie zadowolony. Kwestię wymiany wody w całości również, ale Ty powinieneś poczytać coś o dojrzewaniu zbiorników. Co do poprzedników to podzielam również zdanie, że nie powinieneś dawać takich głupich rad innym.dfdesigner pisze:Ja mam 31l i 12 rybek: Bojownika, 3 molinezje złote, parka mieczyków, 5 kardynałków i glonojada. Ryby żyją w nie zmienionym składzie od ok. 1,5 roku, nie zdychają, po ich zachowaniu widać że są w dobrej kondycji.