Witam jestem początkującą akwarystką.
Jakiś czas temu kupiliśmy sobie akwarium około54 litrowe . Wybraliśmy gotowy już zestaw HAILEA.
Po przyjściu do domu wypakowaliśmy akwarium wymyliśmy go, wypłukaliśmy kamienie, daliśmy roślinki, grzałkę , do filtru wewnętrznego daliśmy tabletkę która miała się przyczynić do rozwinięcia odpowiedniej flory bakteryjnej. Po 3 dniach wymieniliśmy filtr węglowy na taki, który wygląda jak wata. Po czym pościliśmy rybki 8 Neonek,6 Danio czerwonych, 4 Rozborki,4 Tetry i glonojada.
Niestety po jakimś czasie ryby zaczęły chorować(tylko neonki) , mianowicie miały białe plamki –okazało się ze jest to rybia ospa, daliśmy do wody wiec zieleń(preparat do zwalczania ospy rybnej w akwariach) było to dokładnie dwa dni temu. Przy okazji wymieniliśmy ta „wate” na świeża Rybki wyglądają na coraz to zdrowsze.
Niestety woda robi się mętnawo-szarawa. Nie wiem dlaczego. Zauważyłam tez ze neonki –jak gdyby traciły „połysk” i kolor.
I mam pytanie pan w zoologicznym nic nie powiedział czy trzeba roślinki wyciągać z tych koszów. Dziś kupiliśmy wkład do filtra akwarystycznego (ceramiczny) ze względu na to ze pan sprzedawca powiedział ze jest on o wiele lepszy niż ta „wata”. Ale jeszcze go nie wkładałam.
Bardzo proszę o porady
maol:
zmieniam tytuł wątku na bardziej czytelny
Mętna woda w nowym akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia
Mętna woda w nowym akwarium
Ostatnio zmieniony 2007-09-20, 19:56 przez Gizmiatko, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: Mętna woda w nowym akwarium
podstawa to nie słuchaj się sprzedawców, po pierwsze za szybko wpuściłaś rybki, po drugie rybek nie powinno się wpuszczać wszystkich naraz tylko partiami, po trzecie za małe akwa na glonka, razbór powinno być przynajmniej 7, a na danio za małe akwa. rybią ospę mogłaś przynieść już z rybkami z sklepu, ale najlepiej było by zacząć od początku i dać akwarium dojrzeć przez 3 tygodnie,
pozdro
pozdro
- Kazio
- Akwarysta
- Imię: Kazio
historia stara jak swiat poszlem do zoologika kupilem sprzed kupile rybki wrócilem do domu i zlorzylem do kupy. Ludzie to sa zwierzeta powinnienes przez zakupem poczytac troche fora i strony poswiecone akwarystyce. Niestety popelniles wiekszosc błedów na poczatke. Po pierwsze zle dobrane i zadurzo rybek. PO drógie wpuszczonenaraz i bez żadej kwarantanny. Po trzecie akwa powinno postac conajmniej z tydzien i to jak dodajerz bakterie. Najlepiej idz z tymi rybami do zoologika oddaj je dla faceta powiedz by oddal ci pieniadze i zacznij wszystko od nowa. I PAMIEAJ FACET Z ZOOLOGA ZAWSZE KLAMIE
maol:
Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni, składni, ortografii itp.
maol:
Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni, składni, ortografii itp.
Ostatnio zmieniony 2007-09-19, 08:09 przez Kazio, łącznie zmieniany 1 raz.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
-
- Nowicjusz
- Imię: Kasia
no tak , ale co ja teraz moge zorbic z tym wszystkim?NIe ma zadnej rady ? mam isc z tymi rybami i je oddac ? a potem co znów je wziąść? to troche chyba bez sensu.
czytalismy troche po forach i na to wygalda ze źle .
czytalismy troche po forach i na to wygalda ze źle .
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Spokojnie. I trochę cierpliwości. Nie zamieniaj na razie waty na ceramikę, daj szansę Twojej nowej florze bakteryjnej. Za kilka dni woda się wyklaruje. Ryby powinny to przetrwać - a w celu złagodzenia skutków złej sytuacji w zbiorniku proponuje podawać biostarter - np. Nitrivec SERY. Za kilka dni w akwarium będzie zdecydowanie lepiej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Ja długo stosuję ,,watę" filtracyjną i jest bardzo dobra w moim akwa 50l. A mleczna woda to ,,naturalne" zjawisko w nowym akwa o niskiej florze bakteryjnej...