https://detektywlodzbanaszewski.pl/uslugi-detektywistyczne/sprawy-karne-szantaz-stalking-zastraszenia/

Paletki-ikra

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Paletki-ikra

Post autor: D4ni3l » 2007-10-16, 19:55

Witam. 3 dni temu wieczorem paleta zlozyla ikre.
Dzis widze, ze ikra sie rusza. Nie wiem co robic.. raczej nie mam mozliwosci przelowienia ryb do innego akwarium.

Mam 5 paletek, 10 neonek innesa, 5 otoskow i 2 kosiarki.

Podpowiedzcie mi cos, bo bardzo chcialbym miec palutkie palety :)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Paletki-ikra

Post autor: maol » 2007-10-16, 19:59

Paletki powinny opiekować się potomstwem. Przy reszcie Twojej obsady raczej nie widzę problemu - no chyba że inne paletki okażą się agresywne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-10-17, 10:27

To pierwsze tarło? Jeśli tak to nic nie rób.. Z kilku pierwszych zbliżenień i i ikry zazwyczaj nic nie wychodzi.. Dopiero po jakimś czasie, ale ryby i tak będziesz musiał potem odseparować do innego zbiornika (tarliskowego) żeby dochować się młodych.
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-10-17, 13:20

OK. Poczytałem już trochę na temat tarła :) Niech sobie potrenują teraz, a gdzieś przy siódmym, ósmym tarle przełowie je do 100tki.

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-10-17, 15:27

Życzę powodzonka!! Jak Ci się uda wychować to opisuj wszystko ;) i dawaj fotki.. Jaka para Ci się dobrała? Masz fotki?
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-10-17, 20:10

Mariusz86 pisze:Życzę powodzonka!! Jak Ci się uda wychować to opisuj wszystko ;) i dawaj fotki.. Jaka para Ci się dobrała? Masz fotki?
Witaj! Mam takiego pecha, ze kuzynka wyjechala na tydzien do Zakopanego i pozycyzlem jej aparat na ten okres.. nie mam mozliwosci zrobienia zdjec:(

Para nadal troskliwie opiekuje sie ikra! Przeniosla ją juz kilka razy z dolu korzenia na góre korzenia i tak kilka razy:)
Samiec na przemian z samica zmieniaja sie. Raz samiczka napowietrza ikre, a samiec broni dostepu do niej innym rybą a raz samiec napowietrza a samiczka broni dostepu do niej :)

W parke dobraly sie ryby ktore kupilem okolo 8-9 miesiecy temu od hodowcy. Ryby maja okolo 11-12 miesiecy :) Są to 2 PIGEON BLOOD ;)

ps: dziwi mnie to, ze mija juz 4ty dzien, a larwy nadal sie nie odczepiają od korzenia.
Z tego co czytalem po 3 dniach larwy pobierają pokarm od rodzicow. Widocznie w moim przypadku jest inaczej :)

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-10-19, 17:56 ]
Nadal informuje, ze larwy zyja :) Jest dzien 6. Niektore odczepiaja juz sie na chwile od korzenia. Nie wiem kiedy przestana byc larwami, tylko rybami :P
Larwy(lub male paletki[nie wiem jak nazwac]) powinny pobierac pokarm od rodzicow. Parka przybiera czarny kolor i wlasnie do czarnego plyna malutkie paletki.
Moze sie nie odrywaja, bo korzen jest ciemny? tego nie wiem.

Niestety zauwazylem, ze te rybki ktore odczepiaja sie od korzenia zjadają rodzice.
Szkoda:(

[ Dodano: 2007-10-22, 18:39 ]
Rybki dead.

Zablokowany