Rozmnażanie skalarów
Moderator: ModTeam
Rozmnażanie skalarów
Witam. Może ktoś się orientuje jak długo wylęgają się skalary? Wczoraj zauważyłem, że złożyły ikrę i nie bardzo wiem co dalej?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie skalarów
tu nikt nie wie co z tymi skalarami robic bo tu wszyscy hoduja pawie oczka i mieczyki ja tarlo mam co miesiac albo i czesciej i tez nic nie wiem na ten temat po 4 dniach zjadaja albo
powiem ci tylko to ze do ostatniego dnia dojrzale skalary czyli samiec i samica opiekuja sie ikrą potem czesc zgnije zrobia sie biale jajaeczka a puzniej zjadaja :evil:
powiem ci tylko to ze do ostatniego dnia dojrzale skalary czyli samiec i samica opiekuja sie ikrą potem czesc zgnije zrobia sie biale jajaeczka a puzniej zjadaja :evil:
Trzeba by tą ikrę przełożyć do oddzielnego zbiornika (z grzałką i napowietrzaczem oczywiście) jeśli będzie dobre napowietrzenie to zgnije mała ilość ikry - trzeba ja wybierać na bieżaco - i po kilku dniach wylęgna się małe. Trzeba je potem karmić pokarmem dla narybku a do akwarium ogólnego przełożyć dopiero jak podrosną. :->
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
amelia, zgadzam sie z toba ale z tego co np teraz mam w akwarium widze jak po 2 dniach z tych jaajeczek a jest ich napewno weicej niz 100 wystaja ogonki ktore strasznie mocno energicznie sie ruszaja czyli znak ze cos tu zyje rodzice przy tych jajeczkach siedza i pilnuja az do takiego stopnia ze np jak te jajeczka niektore podskakuja umnie na korzeniu to jak juz widzi ze jajeczko spada skalar potrafi zlapac takie jajaeczko i spowrotem wypluc do tych jajek widok boski jak nparwde opiekuja sie swioimi malutkimi.
- Piotrek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Skalary wyklują ci się po 2 tygodniach.Gdy skalary złożą ikrę rodzice zjadają tą ikrę po 2-3 godzinach ale zdażją się przypadki ale wtedy liczba jajeczek jest o wiele mniejsza.Jajeczka należy przełożyć do oddzielnego zbiornika z dobrze napowietrzoną wodą i temperaturą ok. 27 stopni celcjusza.
najlepiej jak zloza ikre to nie przekladac jej gdzie indziej bo sie i tak znarnuje bo musialy by byc takie same warunki najlepiej odlowic skalary tez mialem taki problem oczywiscie ikra musi sama w akwa
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Gdy miałem pierwsze ikry nie umiałem o nie dbać ale teraz wiem jak to jest super mieć młode skalary kupiłem nowe rozłożyste rośliny na których skalary składają ikrę.Bardzo mi miło że mogłem założyć konto w tak wspaniałym forum.Bardzo pociąga mnie akwarystyka. :-P
[ Dodano: 2007-02-14, 20:37 ]
Hmmm Rataj ja musiałem przełożyć ikrę do innego zbiornika wodnego bo ja hoduje skalary z innymi rybami.
[ Dodano: 2007-02-14, 20:37 ]
Hmmm Rataj ja musiałem przełożyć ikrę do innego zbiornika wodnego bo ja hoduje skalary z innymi rybami.