Witam!
Zamierzam w najbliższej przyszłości kupić akwarium 60l i chciałbym się dowiedzieć, jakie mógłbym umieścić w nim rybki i rośliny (Amazonka).
Akwarium 60l biotop - Amazonka
Moderator: ModTeam
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Re: Akwarium 60l biotop - Amazonka
Akwarium wprost idealne dla parki lub haremiku 1+2 Apistogramma borelli (Pielęgniczka żółta). Jako towarzystwo - w zależności od Twoich upodobań - na przykład:
- Nannostomus marginatus (Drobnoustek obrzeżony) x8 lub podobna liczba Carnegiella marthae (Pstrążenica mała) albo C. strigata (P. marmurkowa) [przy pstrążenicach akwarium koniecznie zakryte];
- Otocinclus sp. (np. affinis), czyli popularny otosek x5.
Rośliny raczej mniejsze, choć jakiś jeden echinodorus może być. Poza tym na 2-3 plan: Bacopa monnieri, Hydrocotyle leucocephala, Ceratophyllum demersum; na powierzchnię Pistia stratiotes... a przy dobrym oświetleniu Lilaeopsis brasiliensis albo Eleocharis acicularis na 1 plan.
- Nannostomus marginatus (Drobnoustek obrzeżony) x8 lub podobna liczba Carnegiella marthae (Pstrążenica mała) albo C. strigata (P. marmurkowa) [przy pstrążenicach akwarium koniecznie zakryte];
- Otocinclus sp. (np. affinis), czyli popularny otosek x5.
Rośliny raczej mniejsze, choć jakiś jeden echinodorus może być. Poza tym na 2-3 plan: Bacopa monnieri, Hydrocotyle leucocephala, Ceratophyllum demersum; na powierzchnię Pistia stratiotes... a przy dobrym oświetleniu Lilaeopsis brasiliensis albo Eleocharis acicularis na 1 plan.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
Rośłiny radził bym takie jak przedmówca.Ja bym dał parkę ramirez i ok.5 neonków i 3 otoski no może jeszcze ze trzy lub cztery kiryski panda.
Akwarystyka-Pasja na całe życie
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
radzę minimum 8 jeśli jużBłazenek pisze:ok.5 neonków
ale tak jak powiada zawsze Sil, neonki=problem z rozmnożeniem ramirezek
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl