pH wody (jak zakwasic)
Moderator: ModTeam
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
pH wody (jak zakwasic)
1. Mam pytanie, zrobiłem pomiar pH w moim akwarium i wyszło ze mam (na tym dokladnym) 8< a wiem ze ryby ktore mam powinny miec ok 5-6 pH. Jak mogę to zmienic? Jak stosowac torf? Jak to wyglada? Wiem ze jest to trudna "operacja" bo mozna przesadzic z zakwaszeniem ale potrzebuje tego dla dobra moich rybek.
2. Wode trzeba podmieniac conajmniej 20% raz w tyg. Jezeli uda mi sie zakwasic wode w akwarium, to czy po podmianie (mam bardzo zasadową wode w kranie) będe musiał ją znowu zakwaszac? :?:
2. Wode trzeba podmieniac conajmniej 20% raz w tyg. Jezeli uda mi sie zakwasic wode w akwarium, to czy po podmianie (mam bardzo zasadową wode w kranie) będe musiał ją znowu zakwaszac? :?:
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: pH wody (jak zakwasic)
1. zmież twardość wody w akwarium
2. zmierz Ph i twardość wody w kranie
3. możesz podawać CO2
4. torf w filtrze nie zaszkodzi
5. można wrzucić do akwa szyszki olchowe (lub zrobić z nich wywar), liście dębu lub katapangu również obniżają Ph, ale przy odpowiednim Kh tak jak i reszta z resztą... Jeśli Kh będzie wysokie jedyne wyjście to mieszanie przy podmianach kranówy z destylką lub wodą z RO
3. możesz podawać CO2
4. torf w filtrze nie zaszkodzi
5. można wrzucić do akwa szyszki olchowe (lub zrobić z nich wywar), liście dębu lub katapangu również obniżają Ph, ale przy odpowiednim Kh tak jak i reszta z resztą... Jeśli Kh będzie wysokie jedyne wyjście to mieszanie przy podmianach kranówy z destylką lub wodą z RO
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- OneBlood
- Stały bywalec
Więc:
2. pH w kranie wynosi: (na tescie 4,5-9,0) 7,5 , a na tescie 6,0-8,0 wychodzi mi ok 7,6-7,8
Z gory dziękuje za odp. ;-)
1. pH w akwarium wynosi: (na tescie 4,5-9,0) 8 , a na tescie 6,0-8,0 wychodzi mi 8<Morter pisze:1. zmież twardość wody w akwarium
Morter pisze:2. zmierz Ph i twardość wody w kranie
2. pH w kranie wynosi: (na tescie 4,5-9,0) 7,5 , a na tescie 6,0-8,0 wychodzi mi ok 7,6-7,8
3. Jak uzywac torfu? kupuje się dodatkowy pojemnik do filtra i tam wkłada sie torf?Morter pisze:4. torf w filtrze nie zaszkodzi
4. Jak uzyc lisci? i czy szyszki olchy wrzucic do akwarium czy zakopac pod zwirkiemMorter pisze: liście dębu lub katapangu również obniżają Ph
Z gory dziękuje za odp. ;-)
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
liście i szyszki sparz najpierw wrzątkiem a późnej normalnie włóż do akwa
Nikt nie jest nieomylny
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
Ph to kwasowość/zasadowość, a twardość to co innego.. Zobacz też cz jakś z woich kamieni/żwir nie reaguje z octem wydzielając pianę - takie kamienie zatwardzają dodatkowo wodę...OneBlood pisze:Morter napisał/a:
1. zmież twardość wody w akwarium
1. pH w akwarium wynosi: (na tescie 4,5-9,0) 8 , a na tescie 6,0-8,0 wychodzi mi 8<
Morter napisał/a:
- OneBlood
- Stały bywalec
Niemam niczego do pomiaru kH :-( dopiero niedawno znowu zaczełem sie porzadnie wszystkim interesowac bo przez ostatni rok akwarium stało niezadbane, teraz duzo czytam na forach itd. pierwszy raz zrobilem badanie pH ;-) nigdy wczesniej tego nie robiłem :-P Moze wiesz o co mi chodzi, w kazdym razie, czy zastosowanie węgla albo ceramiki w filtrze cos da?
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
no właśnie tu zależy wiele od Kh, bo ono jest jakby buforem Ph i jeśli jest wysokie, to efekty będą mizerne.. A muszę niestety powiedzieć, że przy takim Ph, raczej jest wysokie :/OneBlood pisze:czy zastosowanie węgla albo ceramiki w filtrze cos da?
- OneBlood
- Stały bywalec
w sumie to cięzko powiedziec ile mam dokladnie tego pH bo mezczyzni sa podobno daltonistami , a te kolory... :-P ale na tym tescie 4,5-9 wyszlo mi najbardziej podobne do koloru 7,5 .. wirec moze niejest az tak twarda. Mozesz mi powiedziec co daje węgiel a co daje ceramika? Chciaz dac jakiegos linka, bo to bedzie mi latwiej dostac niz nawozenie CO2. Jak najszybciej kupie testy na Kh i sie zobaczy co najlepiej zastosowac. :->
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
kwaśna/zasadowa, twardość to coś innego powtarzam...OneBlood pisze:wirec moze niejest az tak twarda
możesz zrobić najprostszą bimbrownie która będzie Cię kosztowała kilka złotych (dosłownie kilka, a może i jeszcze mniejOneBlood pisze:bo to bedzie mi latwiej dostac niz nawozenie CO2

węgiel czy ceramika nie zmieniają raczej Ph...
radzę też sprawdzić czy nie można usunąć źródła (np jakiegoś kamienia który wydziela związki zasadowe)
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Sądzę, iż są na forum tematy związane z twardością i odczynem wody...
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- OneBlood
- Stały bywalec
to w czym one pomagają?Morter pisze:węgiel czy ceramika nie zmieniają raczej Ph...
Wiem, zle zrozumiales mojego posta bo jakos niejasno to napisałem ;-)Morter pisze:kwaśna/zasadowa, twardość to coś innego powtarzam...
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
węgel oczyszcza wodę ze związków chemicznych np zanieczyszczeń powstałych o leczeniu (węgiel reaguje praktycznie ze wszystkim co jest w wodzie) ale nie ma wpływu na Ph
ceramika zaś to wkład mechaniczno/biologiczny
więcej o mediach filtracyjnych - http://e-akwarystyka.pl/topics39/324.htm
ceramika zaś to wkład mechaniczno/biologiczny
więcej o mediach filtracyjnych - http://e-akwarystyka.pl/topics39/324.htm
- nitka
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 170
Odpowiedź jest prosta lecz kosztowna. Miałem ten sam problem. Długo z nim walczyłem. Też miałem ph 8. Próbowałem wszystkiego...i wszystko jest dobre tylko mało stabilne( szyszki, torf i kwasy) Najlepsze rozwiązanie to woda z filtra RO. Trzeba tylko doświadczalnie dobrać proporcje wody RO do kranówki. Ja np. daje do jednej wymiany 30 litrów RO i 10 l. kranówki. Woda ma w tej konfiguracji 6,8ph, kh 5 i gh 7. Dodatkowo mam CO2 które w tej konfiguracji dodatkowo zakwasza wodę bo kh jest dosyć niskie. Pozdrawiam. Wiem że to wydatek ok 200 zł na Allegro (jest tam dużo ofert) ale naprawdę warto kupić. Ja kupiłem i nie żałuję. Dodatkowo wodę RO można stosować do żelazka , akumulatora i wszędzie tam gdzie używa się wody destylowanej. Pozdrawiam
baniak 170 l
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.
JBL 250 CP
3 P. Eliotti
2 Zbrojniki Nieb.