chore welony

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Greg
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

chore welony

Post autor: Greg » 2007-01-16, 13:08

Od paru dni moje welonki (2szt.) pływają na boku lub do góry brzuchem i "ciężko dychają", chowają się pod rośliny. Nie mają objawów zewnętrznych, np. plamek. Dodawałem do wody MFC, Akryflawinę (Tropical). W akwarium (200l, filtr zewnętrzny) są również duże skalary.
Co należy zrobić w tej sytuacji?

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: chore welony

Post autor: Piwosz » 2007-01-20, 14:14

Przypatrz się ich skrzelą, jeśli są rozchylone to zastosuj kąpiel solną. Kiedyś też to miałem i ta kąpiel pomogła.

akwarystka94
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250

Post autor: akwarystka94 » 2007-05-04, 18:23

Welony powinny być same w akwarium, a ty trzymasz je ze skalarami. Musisz przypatrzeć się jak jedzą, może nawet zrobić im dzień "GŁODÓWKI". Nie zauważyłeś może, że jakby "lecą" do góry. Jeśli tak to pewnie mają chory pęcherz pławny. Może kiedy wymieniałeś im wodę (jeżeli w ogóle wymieniasz) to wlałeś im zimną i się przeziębiły.
Pozdrawiam. :-)
Akwarystka94

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: PaVeloo » 2007-05-04, 18:54

akwarystka94 pisze:wlałeś im zimną i się przeziębiły.
:shock: :-D :shock:

Welony to ryby zimnolubne.akwarystka94, zanim coś napiszesz "mądrego" to zastanów się, proszę.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane

www.paveloo.e-akwarystyka.pl

[you], miłego przeglądania forum.

Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".

akwarystka94
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250

Post autor: akwarystka94 » 2007-05-04, 19:49

Drogi PaVeloo,
Czytaj ze zrozumieniem, bardzo Cię proszę. Czy gdybyś był na świerzym powietrzu i byłoby BARDZO gorąco i nagle ktoś by wylał na Ciebie lodowatą wodę, to jak myślisz nie przeziębiłbyś się?
Pozdrawiam :mrgreen:
Akwarystka94

bejrutek

Post autor: bejrutek » 2007-05-04, 22:33

złote rybki to ryby zimnolubne, bo moga zyc w chłodniejszej wodzie, ale tolerują temp wody nawet do 28stC, oczywiście w odpowiednich warunkach - odpowiedni litraż, odpowiednie natlenianie i filtracja, no i oczywscie trzeba do takiej temp długo przyzwyczajać, niewystarczy kilka dni ( młode złote rybki specjalnie trzyma sie w cieplejszej wodzie, żeby szybciej rosły)... złote rybki są bardzo wrażliwe na zbyt duże i gwałtowne zmiany temp. wody...
greg ja proponuje zacząć od głodówki, wogóle powiedz coś o diecie jaka serwujesz ( złote rybki spokojnie wytrzymuja 2 tygodnie bez żarcia bez uszczerbku dla ich zdrowia), no i zapodaj wszystkie parametry wody (KH/GH/PH), zrób trzy dni głodówki i obserwuj i nic nie kombinu z chemia i temp wody...pozdro[/b]

olinka_1991
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: olinka_1991 » 2007-07-14, 21:16

moje welony, które hodowałam 2 lata temu i były to moje pierwsze (!) ryby, pływały w ten sposób, bo były straszone przez inne, miały obgryzane ogony i łuski... echhhhh... takie zachowanie może byc spowodowane (na podstawie doświadczeń by olinka_1991 xD ):

-zbyt wysoką temperaturą
-dużymi jej wahaniami
-towarzystwem ryb innego gatunku (!!!!!!!!)
-zbyt małą objętością akwarium, zwłaszcza w porównaniu z warunkami sklepowymi
-CHOROBĄ PĘCHERZA PŁAWNEGO - w tym wypadku zastosuj głodówkę 2dniową, a potem zanim podasz pokarm, zanurz go w wodzie, tak by nie pływał po powierzchni, bo ryby wtedy wyłapują pokarm razem z powietrzem i po tym mają bardzo nieprzyjemne dolegliwości :/

moje welonki umarły akurat zastraszone przez... bojownika. ale to było jeszcze wtedy, gdy chciałam już iść do zoologicznego po baniak w kształcie kuli :(
czas jest najlepszym nauczycielem - szkoda, że zabija wszystkich swoich uczniów...

koniki anglo-arabskie i rybki rulezz!! :)

ODPOWIEDZ